Moj profil

8 kolača sa šljivama u koje ćete se zaljubiti

Jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica, što ovom inače pristupačnom voću znatno povećava vrijednost. Neminovno je kako šljivu obožavamo u obliku pekmeza, no dok se plavi u voćnjaku šteta ju je ne jesti svježu ili je iskoristiti za pripremu najukusnijih slastica

Šljiva brine o zdravlju probave, jača srce i imunitet
Naši su voćnjaci najljepši u jesen kada se voćke okite prekrasnim, mirisnim, zrelim plodovima.

Slatki, sočni okus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Zbog velikog sadržaja vitamina B-kompleksa šljiva je izuzetan stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, regulira probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne tvari te potiče rad jetre i popravlja apetit.

Laksativno djelovanje šljive ima naročitu prednost jer je, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i načina prehrane suvremenog čovjeka, smanjena aktivnost crijeva, naročito kod starijih osoba.

Pekmez, kompot, slastice, slana jela - sto lica šljiva ima
Osim što se jedu sirove, od njih se priprema kompot, pekmez, džemovi; mogu se i sušiti. Kuhana u vodi ili vinu s dodatkom šećera, narančine ili limunove korice i začina može biti izvrstan kompot.

Izvrsna je u kombinaciji s različitim vrstama tijesta, od pita preko savijača do okruglica od krumpirova tijesta.
U slanim jelima najviše se koristi sušena šljiva, osobito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i peradi. Svinjetinu i perad možete nadijevati ili obložiti šljivama, a kod pirjane junetine stavite je u umak kako bi on dobio dodatnu punoću. Šljivovica, bila ona obična ili prepečenica, izvrstan je aperitiv, a možete je koristiti za flambiranje slatkih i slanih delicija.

Nama ostaje da uživamo u pripremi finih deserta sa šljivama! Požurite!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.