Moj profil

10 top savjeta za zabavu na otvorenom

Donosimo 10 top savjeta koji će vam pomoći da baš svaku svoju out door proslavu, i veliku i malu, i planiranu i spontanu, i važnu i nevažnu, učinite savršenom i nezaboravnom.

1. Obavijestite susjede

Otprilike tjedan dana prije (posebno ako vaša druženja traju do duboko u noć!) o svojoj proslavi obavezno obavijestite i zamolite za razumijevanje susjede ili još bolje, želite li izbjeći eventualne neugodnosti, te ih, usput, još i bolje upoznati, pozovite i njih.

2. Provjerite vremensku prognozu

U određivanju datuma proslave na otvorenom oslonite se na dugoročnu prognozu vremena, a kako ljetni pljuskovi dolaze i iz vedra neba, a noći znaju biti iznenađujuće hladne, za svaki slučaj pripremite i unutarnji prostor.

3. Maštovito opremite prostor

Ako nemate vrtni namještaj i opremu, improvizirajte i maštovito iskoristite ono što sigurno imate, jastuke, dekice, kašete, prostirke, luftiće, suncobrane, ali i svijeće, lanterne, lampice, korpice, sobno i začinsko bilje te upriličite romantično, rustikalno, mediteransko ili primjerice orijentalno ozračje.

4. Opremite se isprobanim receptima i dobrim raspoloženjem

Prilikom odabira jela ne komplicirajte i ne eksperimentirajte s novim receptima, te čak i ako ste kuhar od formata složenija jela uvijek kombinirajte s onim jednostavnijima koje možete spremiti i ranije kako stalnom odsutnošću ili (i) nervozom ne bi pokvarili raspoloženje gostiju.

5. Osmislite neki od modela samoposluživanja na otvorenom

Iako blagovanje za zajedničkim stolom na otvorenom ima svoje čari, radije organizirajte mnogo praktičniji buffet, odnosno švedski stol ili roštilj, klasik out-door zabava, koji "trpe" mnogo više uzvanika i svode tanjure i pribor na minimum, ali i uvjetuju puno opušteniju i zabavniju atmosferu.

Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom

6. Ponudite finger-food ili mini zalogaje

Bez obzira spremate li hranu u kuhinji ili na roštilju, odaberite onu koja se može jesti rukom, odnosno finger-food klasike (tortice, wraps, popečke, rolice, okruglice, ražnjiće, rebra, krilca………), a ostalo ispecite u mini formatu (pizza!), narežite na zalogaje (lazanje) ili primjerice servirajte u čašicama ili staklenkama (različite salate!)

7. Izbjegavajte jela osjetljiva na visoke temperature

Naravno, meni prilagodite i ljetnim temperaturama pa izbjegavajte slana i slatka jela s lako pokvarljivim i sirovim namirnicama, primjerice poput jaja i sirove ribe, te stoga zaboravite na tiramisu ili sushi, ma koliko društvo obožavalo vaše "uratke".

8. Tortu "transformirajte" u manje deserte

I svečanu tortu prilagodite open-air proslavi, pa klasičnu zamijenite finger-food verzijom, muffinima ili cup-cakesima složenim na pladnju ili etažeru, koja se i jednostavnije jede i primjerenija je toplom vremenu, te k tome, ako spremate roštilj, uobičajene kremaste slastice zamijeniti nečim novim i praktičnijim, pečenim bananama, ananasom ili breskvama, te primjerice marshmallow-om!

Aromatični lava muffins

9. Uz osvježavajuće napitke otkrijte čari zamrznutih kockica voća

Dužnu pažnju posvetite i izboru bezalkoholnih i alkoholnih napitaka, ali i vodi, kojih ne samo da ne smije nedostajati, već moraju biti (stavite ih u hladnjak dan prije!) i ostati savršeno ohlađeni, pa se pobrinite i za kockice leda (za rashlađivanje možete koristiti i zamrznute kockice voća!)

10. Sačuvajte hranu od svih faktora iznenađenja

Ne zaboravite ni na zaštitu gostiju, hrane i napitaka od raznih buba i komaraca (nabavite posebne svijeće i baklje, te pokrivala za hranu!), ali ni na važne sitnice, vlažne maramice i sredstvo protiv mrlja, te primjerice kutije (doggy bag) za preostale delicije koje obavezno spakirajte svojim gostima.

Lava Muffins

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.