Moj profil
Autorska prava i CC licence
Autorska prava i CC licence

Autorska prava i CC licence

19.3.2012.karmela

Creative Commons licence nastale su kao prilagodba autorskih prava internetskom dobu. One pružaju svakome, od pojedinačnih kreativaca do velikih kompanija, jednostavan, standardiziran način na koji se može dati dozvola za autorska prava na svoj kreativni rad.

Autorska prava

Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaratelji (autori) književnih, znanstvenih i umjetničkih djela (autorskih djela), a koje se sastoji od sljedećih prava:

  • autorska imovinska prava koja autoru daju isključivo pravo korištenja ili odobravanja drugima korištenje vlastitog djela,
  • autorska moralna ili osobna prava koja štite osobne interese autora (npr. priznanje autorstva, poštovanje cjelovitosti djela, čast i ugled autora).

Ono što je prvenstveno važno za Coolinarika.com jest da u autorsko djelo ulaze fotografije i ilustracije. Da biste mogli koristiti tuđe fotografije, morate dobiti dopuštenje autora fotografije. Ako niste dobili odobrenje autora za korištenje fotografije, autorsko djelo ne biste smjeli koristiti. Dobiti dopuštenje često je naporan postupak i korisnici djela često ga zanemaruju kršeći time prava autora. Međutim, postoji jednostavan način kako možete koristiti fotografije i ilustracije koje nađete na internetu, a da ne kršite prava autora – potražite fotografije pod nekom od Creative Commons licenci.

CC licence

Creative Commons licence nastale su kao prilagodba autorskih prava internetskom dobu – činjenici da se autorska djela na internetu mogu lako razmjenjivati, prenositi s jedne stranice na drugu ili remiksirati te da mnogobrojni autori žele da drugi mogu njihova djela slobodno razmjenjivati, prenositi i remiksirati. Creative Commons licence pružaju svakome od pojedinačnih kreativaca do velikih kompanija, jednostavan, standardiziran način na koji može drugima dati dozvolu da mogu koristiti njegovo djelo.

Kao autori, prije odabira licence prvenstveno trebate odgovoriti na dva ključna pitanja:

  • Da li želite da se vaš rad koristi u komercijalnu svrhu ili ne?
  • Da li ćete dozvoliti da se vaš rad može mijenjati ili ne?

Ukoliko  dozvolite da se vaš rad može mijenjati, isto tako možete uvjetovati da se novonastala inačica vašeg djela mora dalje dijeliti pod istim uvjetima (takozvana opcija ShareAlike ili Dijeli pod istim uvjetima). Licencu možete jednostavno odabrati na stranici www.creativecommons.org, a obavijest o odabranoj licenci priložite uz svoje djelo – na svoju internetsku stranicu, u impresum knjige, na omot CD-a ili u metapodatke digitalne datoteke.

Kao korisnik djela zaštićenog Creative Commons licencom djelo uvijek možete slobodno razmjenjivati i preuzimati, a ako autor tako odluči, djelo možete i mijenjati ili ga koristiti u komercijalne svrhe. Uvijek kada koristite djelo pod Creative Commons licencom morate navesti autora, naslov djela, izvornu adresu djela, licencu i link na licencu.

Koje CC licence možete odabrati?

U nastavku su fotografski primjeri za svaku licencu gdje se lijevo nalazi originalni autorski rad, a desno izmijenjen ili neizmijenjen rad koji pod određenim uvjetima prenosi korisnik.

Attribution
(Imenovanje)

Ova licenca dozvoljava drugima dijeljenje, mijenjanje, prilagođavanje i nadogradnju originalnog djela pod uvjetom da navedu autora, naslov djela, izvornu adresu i licencu (u obliku linka). Ukratko, možete sasvim slobodno koristiti ovakvu sliku ako korektno navedete autora i izvor. Ako to niste napravili, u prekršaju ste. Ova licenca omogućuje komercijalnu upotrebu.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje

Attribution-No Derivative Works
(Imenovanje - Bez prerada)

Ova licenca vam dozvoljava redistribuciju, komercijalnu i nekomercijalnu, pod uvjetom da  rad prenosite u cijelosti neizmijenjen i navedete autora, naslov djela, izvornu adresu i licencu.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje - Bez prerada

Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike
(Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima)

Ova licenca vam dopušta prerađivanje, prilagođavanje i nadogradnju djela za nekomercijalnu upotrebu pod uvjetom da navedete autora, naslov djela, izvornu adresu i licencu i da svoje djelo nastalo preradom dijelite dalje pod istom licencom pod kojom ste dobili izvorno djelo koje ste preradili, sve dok se pri tome daje priznanje putem linka na originalno djelo i stavlja na novo djelo ista CC licenca kao i kod originalnog.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima

Creative Commons Attribution-Share Alike
(Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima)

Ova licenca dopušta vam mijenjanje, prilagodbu i nadogradnju na djelo čak i u komercijalne svrhe, pod uvjetom da navedete autora, naslov djela, izvornu adresu i da svoje djelo nastalo preradom dijelite dalje pod istom licencom pod kojom ste dobili izvorno djelo koje ste preradili. Sva novonastala djela koja će nastati na temelju izvornog djela pod tom licencom imat će istu licencu, tako da će za svaku izvedenicu biti dopuštena komercijalna upotreba. Ovo je licenca kakvu koristi Wikipedija te se preporučuje za materijale koji bi mogli imati koristi od toga da se uključi sadržaj iz Wikipedije i projekata sa sličnim licencama.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima

Creative Commons Attribution-Noncommercial
(Imenovanje-Nekomercijalno)

Ova licenca dozvoljava vam da prilagođavate, prerađujete i nadograđujete djelo za nekomercijalnu upotrebu, pod uvjetom da navedete autora, naslov djela, izvornu adresu i licencu. Iako novi rad treba koristiti u nekomercijalne svrhe i dati priznanje originalnom radu, on se ne mora postaviti pod istom licencom kao i originalni rad.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
(Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada)

Od svih šest glavnih licenci, ova je najviše ograničavajuća, a dozvoljava vam da tuđe djelo prenosite i dijelite ga s drugima pod uvjetom da navedete autora, naslov djela, izvornu adresu i licencu, ali ga ne smijete mijenjati na bilo koji način ili koristiti u komercijalne svrhe.

shimmer fallback
shimmer fallback


Coolinarika: Čokoladni poljupci
Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada

Nadam se da smo ovim dodatnim objašnjenjima pojasnili kako možete svoje autorske fotografije zaštititi nekom od navedenih licenci, ali i objasnili kako možete prenositi i mijenjati autorska djela drugih autora pod određenim uvjetima. Ista pravila vrijede i za druge autorske sadržaje (tekstovi, crteži, animacije...).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.