Moj profil

Biramo smokve i fige

Svježe smokve su jedno od omiljenih ljetnih namirnica zbog svoje arome i sočnosti, ali i hranjivih tvari koje mogu imati brojne pozitivne učinke na organizam.

Jedno od omiljenih ljetnih sezonskih namirnica zasigurno su smokve. I to one svježe. Iako u njima tijekom cijele godine možemo uživati u sušenom obliku, ništa ne može nadomjestiti nutritivnu vrijednost, aromu i sočnost onih svježih, tek ubranih.

Zašto su smokve toliko nutricionistički kvalitetan proizvod?

Smokve su prvenstveno dobar izvor prehrambenih vlakana pa su česta namirnica za kojom se poseže u slučajevima konstipacije ili otežanog pražnjenja crijeva. Kako svježe, tako i suhe smokve. S druge strane, visok sadržaj prehrambenih vlakana u smokvama može pružiti produljeni osjećaj sitosti i pomoći kod regulacije šećera u krvi, kao i normalne tjelesne težine.

I svježe i sušene smokve sadrže otprilike slične količine hranjivih tvari, tako da mogu jedne drugima biti dostojna zamjena.

Pokazalo se i kako konzumacija namirnice, odnosno voća koje sadrži znatne količine prehrambenih vlakana, a u što ubrajamo i smokve, može smanjiti rizik od nastanka raka dojke u razdoblju post-menopauze.

Ljekovita svojstva lista smokve

Iako se na našem području rijetko konzumira list smokve, on je uistinu jestiv dio biljke i često se koristi za razna jela u drugim kulturama. Istraživanja su pokazala kako list smokve može djelovati na smanjenje razine triglicerida (masnoća) u krvi te samim time smanjiti rizik od nastanka srčano-krvožilnih bolesti. Također se pokazao djelotvoran u bolesnika oboljelih od šećerne bolesti.

Svježe ili sušene?

Najveća nutritivna razlika između svježih i sušenih smokava je u njihovoj energetskoj vrijednosti. Dok svježe smokve imaju relativno malo kalorija (otprilike 70 kalorija na 100 g), sušene smokve imaju puno više (oko 250 kalorija na 100 g). Razlog tomu je što je kod sušenih smokava uklonjena voda pa sadrže puno više šećera. Iako se radi o voćnom šećeru, on svejedno doprinosi ukupnoj kalorijskoj vrijednosti namirnice.

Što se tiče hranjivih tvari i antioksidansa, istraživanja nisu pokazala neke značajnije razlike, osim što se može reći da sušene smokve sadrže nešto više antioksidansa od svježih kada govorimo o jednakoj količini jednih i drugih.

Preporuka je u ljetnim mjesecima svakako si priuštiti svježe smokve i uživati u njihovoj sočnosti, aromi i hrskavosti sjemenki. U nedostatku istih, posebice za vrijeme ostalih godišnjih doba, sušene smokve mogu biti dostojna zamjena. Svakako se ograničite na 3 – 5 komada po danu/obroku kako ne biste pretjerali s unosom šećera i kalorija.

Ideje za jela sa smokvama

Dok se za salate i deserte mogu koristiti i svježe i sušene smokve, ovisno o namjeni, za mesna jela i pečenja te jela od divljači preporuka je koristiti sušene.

I kaše od žitarica, poput zobene ili prosene za doručak, idealne su za dodavanje svježih i sušenih smokava jer obogaćuju nutritivnu vrijednost obroka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.