Moj profil

Bundeve u slici i riječi

Čitajući članke i recepte o tikvama, te primajući vaša brojna pitanja, shvatila sam da najveću nedoumicu zapravo stvaraju brojna narodna imena za tikve-bundeve.

Pripremajući jela i slastice s tikvama, dobila sam dosta pitanja vezanih uz sâm odabir tikve: Koja je najbolja? Kakva je to muškatna tikva? Koja je razlika između tikvi i tikvica, koju upotrijebiti za kiflice, a koju za marmelade...

Slijedom takvih pitanja prošećimo još malo svijetom tikvi-bundeva s nadom da će ova šetnja nekima od vas biti korisna te da će nakon ovoga članka "tikvasta" jela biti češće na vašim stolovima i u vašim mislima.

Čitajući članke i recepte o tikvama te primajući vaša brojna pitanja,  shvatila sam da najveću nedoumicu zapravo stvaraju brojna narodna imena za tikve - bundeve. Za jednu vrstu imamo po desetak i više raznih imena, stoga je najpravilnije držati se latinskih naziva, kojih nasreću nema puno. Ne morate zapamtiti da je tikva iz porodice Cucurbitaceae, ali zapamtite da je iz roda Cucurbita u kojemu ima 5 vrsta:

1. Cucurbita pepo - obična tikva
2. Cucurbita maxima - bundeva
3. Cucurbita moshata - muškatna tikva
4. Cucurbita ficifolia - smokvolisna tikva
5. Lagenaria scieraria - vrg.

Iako nas najviše zanimaju bundeva i muškatna tikva, ipak ćemo reći da je najrasprostranjenija (oko 90 %) obična tikva te da ova vrsta okuplja hibride i varijatete poljske tikve, povrtnih tikvica i ukrasnih tikvica. Razmišljajući o tome da "preskočim" cijelu vrstu običnih tikvi,  uz napomenu da su svoje mjesto u jelovnicima, naročito u ljetnim mjesecima, pronašle povrtne tikvice te da su ukrasne tikvice nezamjenjiva jesenska dekoracija i rekvizit na svakom Halloween partiju, sjetim se malih tikvastih dragulja koji se koriste u svojoj zreloj fazi.

Jack Be Little - mini tikva
Preporučujem je za pripremu s nadjevima, voćem, povrćem, mesom. Uvijek će vas izgledom i okusom dodatno iznenaditi.

Acorn - žir
Ime je dobila po svom specifičnom obliku. Svoju tamnozelenu boju zadržava i nakon branja. Vrlo je cijenjena u kulinarstvu gdje se peče, nadjeva, priprema za kvalitetne juhe ili se jede svježa na salatu. Njene su sorte s pravom dobile nazive Table Queen, Table King, Royal Busch.

Cucurbita maxima L.- bundeva - puno je kvalitetnija od obične tikve te je u kulinarstvu izvrsna za pripremu različitih jela. Kod ove vrste usvojimo nekoliko varijeteta:

Hubbards
Pogodna za juhe, pire, njoke, rižoto, kolače, marmelade...

Olive
Ako se uspijete domoći ove tikve i poželite od nje dobiti veliko zadovoljstvo, možete to učiniti s malo truda. Izrezana na ploške i popečena na malo maslinovog ulja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Buttercup
No.1 po slatkoći - kolači rađeni s ovom tikvom su savršeni. Koristi se još za marmelade, kompote, pudinge, kreme, juhe ili se jede sirova.

Banana
Najbolja ju je peći iako je dobra i za pire, juhe, kolače, marmelade, kompote...

Hokkaido
Tikva uz koju ne možete proći jer vas svojom prekrasnom crvenom bojom poziva da joj poklonite pažnju. Kvaliteta koju posjeduje dobro se uklopila u kulinarstvu, a jela koja se od nje prave, ne zaboravljaju se lako. Pogodna je za sva slatka jela, kolače, kompote, marmelade, ali i za juhe, pečenja, ajvar...

Galeux d' Eysines
Ova je tikva uvrštena u mojih top 15 uglavnom zbog izgleda. Nakon ljetnog "baby" izdanja do jeseni se pretvori u tikvu posutu "kikirikijem". Upotreba joj nije velika: mogu se praviti juhe, marmelade, koristi se za stočnu hranu...

Atlantic giant, Big Max - divovske bundeve
Iako su jestive, meso im je lošije kvalitete te se više koriste za ishranu stoke i kao izložbeni primjerci.

Cucurbita moschata L. - Muškatna tikva - mirisna šećerka
Blago naših vrtova, raskoš naših stolova i jelovnika. Prekrasnih oblika, osebujnog mirisa i okusa, izuzetne kvalitete mesa, nezaobilazna je povrtnica u jesensko-zimskim mjesecima, a zbog svoje sposobnosti da dobro podnosi skladištenje, mogli bismo reći i vrijedna proljetna namirnica.

Muscade de Provence, Fatoong, Futsu Kurokawa, Butternuts...

Pogodne za svaku upotrebu: juhe, pudinge, kreme, pečenje, pohanje, gratiniranje, kolače, kompote, marmelade, ajvare...Jednom riječju ne možete pogriješiti.

Cucurbita ficifolia L. i Lagenaria - nemaju veće značenje u kulinarstvu iako se u pojedinim svojim stadijima razvoja mogu upotrijebiti.

I ovdje bi našoj šetnji kroz svijet tikvi bio kraj. Koliko god je ovaj članak dugačak, vjerujte mi da nisam obuhvatila ni 1% iz područja tikvi. Nema uzgoja, opisa, brojnih varijeteta i formi, naziva, ali vjerujte mi, imate dovoljno materijala da znate prepoznati dobru i kvalitetnu tikvu, da je znate pravilno upotrijebiti kako biste izvukli iz nje maksimum, a više od toga vam ni ne treba. I na kraju vas molim da pitanja iz prvog dijela članka, zamijenite s konstatacijama: Hokkaido je stvarno izvrsna tikva, Oliva me oborila s nogu, muškatne tikve su nezamjenjive. Nadam se da sam pokrenula kotačić koji će vas potaknuti da zavolite tikve, onako kako ih ja volim!

Autor slika: antoinete, a dio M. Katić

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.