Moj profil

Čaj i izdanci hmelja

Iako je najviše poznat kao sastojak piva, hmelj je i ljekovit. Čaj od sušenih češera hmelja koristi se protiv nesanice, napetosti, ublažavanje grčeva... Izdanci hmelja prava su poslastica bogata vitaminom C.

Iako je najviše poznat kao sastojak piva, kojem se počeo dodavati tek u srednjem vijeku, hmelj je i vrlo ljekovit, pa se odavna koristi u narodnoj medicini. Hmelj, odnosno češeri hmelja, od kojih se pripremaju čajevi i ostali ljekoviti pripravci, između ostalog sadrži gorke tvari, tanin, pektin, eterična ulja, vosak, minerale, smole, flavonoide i biljne hormone.

Za ublažavanje nemira i grčeva u stopalima i nogama skuhajte čaj od hmelja te ga dodajte kupki za noge, u kojoj potom uživajte dvadesetak minuta.

Zbog svojih se vrijednih sastojaka, a posebno stoga što je blagi biljni sedativ, hmelj koristi za smirenje, te djeluje protiv nervoze, uznemirenosti, napetosti i tjeskobe. Pomaže i kod blagih oblika depresije te posebno nesanice. Tako se u srednjem vijeku pod jastuk obavezno stavljala vrećica sa sušenim hmeljem. Hmelj djeluje i kod nervoze želuca, a kako sadrži gorke tvari, potiče probavu te olakšava grčeve u želucu i crijevima. Budući da se među sastojcima hmelja nalaze i biljni hormoni, odnosno fitoestrogen, hmelj na vrlo učinkovit i prirodan način pomaže kod tegoba uzrokovanih menstruacijom, klimakterijem i hormonalnim poremećajima. Također potiče cirkulaciju te izlučivanje tekućine i znojenje.

Hmelj za čaj i hranu

Za pripremu ljekovitog čaja, dvije čajne žličice čaja od hmelja prelijte s 250 ml ključale vode. Posudu pokrijte da ne ispare eterična ulja i ostavite stajati petnaestak minuta. Čaj potom procijedite.

Protiv nesanice popijte jednu šalicu tridesetak minuta prije spavanja, za smirenje popijte nekoliko šalica tijekom dana, a protiv nervoze želuca po šalicu prije svakog obroka. Za smirenje i relaksiranje možete pripremiti i kupku od hmelja. Deset šaka čaja od hmelja prelijte s 2 litre ključale vode. Posudu pokrijte i ostavite da stoji petnaestak minuta. Čaj potom procijedite i dodajte vodi za kupanje. Imate li problema s nemirom i grčevima u stopalima i nogama, skuhajte čaj od 5 čajnih žličica čaja od hmelja te ga dodajte kupki za noge, u kojoj potom uživajte dvadesetak minuta. Od čaja možete pripremiti i jastučiće protiv nesanice, a za pospješivanje učinka hmelju možete dodati i sušene cvjetove lavande.

No, hmelj se ne koristi samo za pripremu ljekovitog čaja i ostalih pripravaka. Njegovi mladi izdanci pripremaju se i kao ukusna hrana koja je poznata i cijenjena još od doba antičkog Rima.

Izdanci hmelja, koji se beru u proljeće, bogati su vitaminom C, betakarotenom i kalijem, a njihov okus podsjeća na kombinaciju okusa šparoga i brokula. Pripremaju se kao šparoge i koriste se za variva, salate, priloge i slastice. Na najjednostavniji, ali i vrlo ukusan način, mogu se pripremiti tako da se skuhaju u slanoj vodi, a potom preliju rastopljenim maslacem, bechamel umakom ili umakom od kiselog vrhnja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.