Moj profil

Cassata Oplontis - nepoznata carska torta

Oplontis je mjesto u blizini Pompeja (Italija). Nastradalo je kad i Pompeji u erupciji Vezuva 79. godine. Na tom je mjestu Neronova žena imala vilu koja se po njoj zvala Villa Popaea. Nama coolikama je najzanimljivija jedna freska sa zanimvljivim prikazom,  riječ je o torti.

Rimska torta o kojoj jako malo znamo. Očito ju je voljela Neronova žena, carica Popeja, toliko da  ju je htjela imati naslikanu u svojoj vili.

Na freski vidimo da je torta dvobojna - izvana crvena, iznutra bijela i da odozgora ima neko voće kao ukras.

Ukus joj je morao biti raskošan, a nepci su morali biti potpuno zadovoljeni. Ipak je to carska torta.

Ako pretpostavimo da je unutrašnjost od sira, sasvim sigurno nije sam sir, a i ovo voće nekako čvrsto stoji na vrhu. Što li je moglo sve biti u tom siru - med, oguljeni bademi, pinjoli? A da li je zaista sir?

A kako li su dobili ovako krasnu crvenu boju izvana? Morali su smisliti nekakvu vrstu marcipana? Ili je to nekakvo tijesto?

Koje li je voće stajalo na vrhu? Ušećereno nije moglo, nisu koristili šećer ali djeluje malo i obrađeno. Barem preliveno medom.

Probala sam jednu rekonstrukciju do sada bila je odlična, nisam pitala kako je napravljena boja. Ne možemo danas biti sigurni kakvog je okusa bila, ali možemo nagađati i igrati se!

Bez raznih kremfiksa, fondana, ticino mas, listića želatine i bilo čega umjetnog kako biste vi napravili ovu tortu?

Da li je to pravi  izazov za članove coolinarike?

Pokušajte  napraviti!!!

foto freske preuzet od: juansanguinocollado.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.