Moj profil

Čokolada za sveznalice

Čokolada ima najkompleksniji među okusima koji u sebi objedinjuje čak 250 različitih okusnih nota, dok iza svakog kakao zrnca stoji mukotrpan rad.

Čokoladoljupci, jeste li se pitali kako se dobiva zrno kakaa, na koji način nastaje čokoladni prah za pripremu omiljenog napitka, gdje i kako se kakao uzgaja i postoje li različite vrste kakaa?

Čokolada ima najkompleksniji među okusima koji u sebi objedinjuje čak 250 različitih okusnih nota, dok iza svakog kakao zrnca stoji mukotrpan rad. Uzgoj dragocjenog ploda i branje mahuna, fermentacija, sušenje, uklanjanje ljuske i sortiranje, prženje i mljevenje zrna, iz kakao mase odvajanje kakao masla i suhe tvari i mljevenje u prah, faze su pri proizvodnji. Tako dobiveni kakao prah i kakao maslac su temeljne sirovine za dobivanje čokolade i čokoladnih proizvoda.


Zrno kakaa je plod stabla kakaovca, koje najbolje uspijeva u toplim i vlažnim krajevima, tropskim predjelima Afrike i Amerike. Najviše kakaa proizvodi se u Brazilu, Gani, Meksiku i Nigeriji. Plod  kakaovca zapravo je mahuna koja sadržava četrdesetak sjemenki - zrna kakaa. Postoje dvije različite vrste kakaovog ploda: criollo (nativni) i forastero (strani). Criollo je finiji kakao i za kakaoljupce poput arabice za kavopije.

Asteci su vjerovali da je čokolada hrana bogova i izvor duhovne mudrosti.

Jeste li znali

  • Čokolada se od samog otkrića vezivala s moći, izvorom vitalnosti i života (zato je i jedemo)
  • Put do čokolade počinje zrnom kakaa (čokolada ipak ne raste fino zapakirana na stablu)
  • Kakaovac je drvo crvenkastih i žutih cvjetova, koje naraste i dvadesetak metara u visinu i živi do 150 godina. Stabla uzgojena na plantažama su pak visoka od 5 do 10 metara (ne raste u našem vrtu)
  • Smatra se da je zadnji asteški vladar,  Montezuma II, konzumirao i do 40 čokoladnih napitaka dnevno (ne pokušavati!)
  • U miljenike čokolade se kroz povijest upisuju Christophor Columbo, Don Cortes i Casanova (možeš se upisati i ti!)
  • "Kakao groznica" je termin koji je upotrijebio brazilski pisac Jorge Armado, označavajući njime krčenje džungle i groznicu kultivacije tada novootkrivenog kakaa (ne, kakao groznica nije izazvana pijenjem kakaa)
  • Coenraad Johannes van Houten je u Nizozemskoj 1828.g. razvio prvu mašinu za proizvodnju kakao praha, tj. izdvajanja masnoće iz prženih kakaovih zrna. Kakao u prahu prodavao se u prepoznatljivim plavim limenkama težine 250 g (možda ćeš limenku imati prilike vidjeti u nekom muzeju, a kasnije limene inačice u bakinoj smočnici)
  • Konzumacija toplog kakao napitka pozitivno utječe na naše zdravlje. Istraživanja Cornell sveučilišta pokazala su da kakao napitak sadrži puno antioksidansa i flavonoida. Čokolada sadrži i endorfine koji popravljaju raspoloženje i seratonin kojeg zovu i enzim sreće. (pogledaj 1.)
  • Uz sve navedene čokoladne zanimljivosti, važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!

Kakao u prošlosti

Povijest konzumacije čokoladnih pića datira sve u doba Maya. Kako bi napravili čokoladni napitak koji se servirao hladan, Maye su samljele sjemenke kakaa u pastu i miješali je s vodom, krupno mljevenim kukuruzom, čili papričicama i dr. namirnicama. Asteci su uživali gladak, kremast i bogat kakao napitak, koji je masniji i gorči od onog kojeg mi poznajemo, a servirao se hladan. Kao što ide s egzotičnim namirnicama i čokolada je bila rezervirana za elitu: plemstvo, kraljeve, svećenstvo i ratnike.

Čokolada ima okus kojiu sebi objedinjuje čak 250 različitih okusnih nota.

Asteci su čokoladi pripisivali brojne moći. Vjerovali su da je čokolada hrana bogova i izvor duhovne mudrosti. Također su u kakao zrnima vidjeli i drugi potencijal osim u pripremi hrane. Njime su plaćali razne usluge tj. koristili ga kao platežno sredstvo. Tako su npr. četiri kakao zrna mogli razmijeniti za zeca. Osim toga Asteci su kakaom ocrtavali lica u vjerskim ceremonijama. Zanimljivo je da je njihovim ženama i djeci bilo zabranjena uživanje u čokoladi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.