Moj profil

Cool chef mjeseca prosinca – todebo

Baka todebo autorica je potpuno originalnih, zabavnih i edukativnih igrica i pitalica, u kojima su mnogi Coolinaričari vrlo rado sudjelovali, putem naučili nešto novo, razmijenili iskustva, bolje se upoznali i postali prijatelji.

Nova cool chefica je todebo, naša draga cool baka. Uz razne recepte za jela u kojima se osjeća domaći štih već pomalo zaboravljenih starinskih jela poput crne rotkve s grahom i kiselim zeljem, krumpira s pačjom masti, odojkovih jetra s pačjim jajima, vaseršpecla (nokleca), graha s kiselim vrhnjem i porilukom, domaćih buhtla, bakinih kocki ili torte od krumpira...., ono što je posebno izdvaja njezin je iskren, dobronamjeran i pozitivan stav prema ljudima te osebujan talent s kojim je mnogima uljepšala dane provedene na Coolki. Jer iako je zbog svoje bolesti teško pokretna, baka todebo nam je svima pokazala kako za dobre misli, želje i nakane, ne postoje granice i fizička ograničenja. Prva je tu kada nekom treba pomoći, bilo da se radi o razmjeni školskih udžbenika, organiziranju pomoći za djecu ili o slabim i nemoćnima. Uz sve objektivne teškoće, organizirala je cool okupljanje u Pokupskom, dogovorila poziv na kavu i obavila trampu zimnice. Isto tako autorica je raznih pitalica i originalnih, zabavnih i edukativnih igara poput biljoljuba ili sabirnice, vremeplovke, mesoplovke i slatkoplovke u kojima su mnogi rado sudjelovali, razmijenili svoja iskustva, bolje se upoznali i sprijateljili.

U druženju s bakom todebo naučili smo puno toga, od toga kako ispeći puterasti pečeni krumpir za kojeg nam neće trebati "pojas za spašavanje od utapljanja u ulju ili masnoći" do brojnih opasnosti koje prijete internetom, a sve, baš sve što je podijelila s nama nosi originalni pečat po čemu se bakini sadržaji mogu odmah prepoznati. Pa tko bi drugi i mogao osmisliti recepte naziva: Haikotalrizopic, Malikor, Vokopilesaurpap, KolaSunc, Vinograpek, Srdomah101, Antibiotik juha, a može se zvati i antibiotski nokleci, Čarobni napitak, kontra plina, gasproma, prehlada, virusa, tip koristili Asterix i Obelix, A zapravo je priča o juhi, čitajte dalje, tko preživi neka mi se javi, Pun mi je kufer vas coolika, Riba utopljena u povrću, ovo možete samo gledati jer nemate sve sastojke kod sebe...hehe, baš sam zločesta, Priča o Babi Roži iz Letovanića ..., a ako još niste, svakako vam preporučujemo da zavirite i u njihove originalne postupke pripreme.

Naravno, svi koji dobro poznaju baku todebo znaju da ne možemo govoriti o njoj bez da spomenemo njezine "koalicijske partnere": sina i dva unuka (Tomislav, Deni, Borna - otuda i ime: to-de-bo) koji su joj velika radost i veselje, a čija podrška se osjeća u svemu što baka radi. Pa tako, ako ponekad  negdje "tehnički" malo zapne, mlađa generacija je uvijek tu da pogura stvar. 😉 Hihihi..., a ne bi bilo fer da ne spomenemo da se u protekloj godini baka u potpunosti internetizirala i postala baka blogerica.

Uz cool chefovsku, todebo s pravom može nositi i titulu dobre duše Coolinarike, drage bake koja bdije nad svim Coolikama i koja nam je pokazala da su bitne stvari u životu ujedno i najjednostavnije. Za njih ne treba velik novac niti puno riječi, nego toplo srce i malo dobre volje. I zato smo ponosni na našu baku cheficu i šaljemo joj veeeelike čestitke iz Uredništva!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.