Moj profil

Domaća kozmetika od zelenog čaja

Zeleni čaj je zbog svojih vrijednih sastojaka omiljen i u kozmetici pa ga japanske gejše tradicionalno koriste za očuvanje ljepote svoje kože. Provjerite zašto.

Zeleni čaj jedna je od najzdravijih vrsta čajeva, pa je osim kao napitak, od pamtivijeka omiljen i u narodnoj medicini i kozmetici. Japanske gejše tradicionalno ga koriste za očuvanje zdravlja i ljepote svoje kože. Zahvaljujući brojnim vrijednim sastojcima među kojima su i vitamini C, D, E, B1 i B2, kalcij, cink, kalij, jod, fluor te tanin za kojeg kažu da je i do 20-tak puta učinkovitiji od vitamina E (vitamina mladosti), zeleni čaj ima doista čaroban učinak na kožu. Potiče prokrvljenost i regeneraciju kože i čuva njenu vlažnost te je jača, vitalizira i čini nježnom. Štiti je od razornog djelovanja slobodnih radikala i štetnog utjecaja iz okoline, posebno UV zračenja te tako usporava proces starenja i pojavu bora.

Zeleni čaj djeluje protuupalno i antibakterijski, čisti i sužava pore, ali i smiruje uslijed stresa osjetljivu i iritiranu kožu. Za očuvanje ljepote i mladenačkog izgleda koristi se ne samo iznutra kao napitak, već i izvana kao sastojak brojnih i učinkovitih kućnih i kupovnih preparata.

Čaj za njegu lica

Za čaj za njegu lica 1 čajnu žličicu zelenog čaja prelijte šalicom vode zagrijanom između 60 do 70°C. Čaj nakon 5 minuta procijedite i pustite da odstoji. U mlakom čaju namočite vatu te njome malim kružnim pokretima masirajte lice. Zeleni čaj koristite kao tonik za jačanje, osvježavanje i smirivanje kože.

Maska za opuštanje i osvježavanje

Izmiješajte 4 čajne žličice toplog zelenog čaja s 2 čajne žličice meda, 2 jušne žlice pšeničnih mekinja i 1 čajnom žličicom pirea od avokada. Masku nanesite na lice i držite 20 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Maska za normaliziranje nečiste kože sklone aknama

Skuhajte čaj od listića zelenog čaja, ocijedite ga, a listiće pustite da se ohlade. Potom ih još vlažne rasporedite po koži i pustite da djeluju oko 6 minuta. Onda ih maknite, a lice isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte svaka 3 dana.

Anti-aging maska

Izmiješajte po 2 jušne žlice svježeg kravljeg sira i pirea od avokada te po 1 jušnu žlicu maslinovog ulja, meda, jabučnog octa i zelenog čaja u prahu. Masku nanesite na lice i držite 20 minuta, a onda je isperite mlakom vodom.

Kupka japanskih gejša

U vruću kupku dodajte 1 l zelenog čaja i 1 šalicu (200 ml) sakea, japanskog rižinog vina te uživajte 15-tak minuta. Kupku za ljepotu i mladenački izgled kože tijela u kojoj su gejše svakodnevno uživale priuštite si najmanje jednom tjedno.

Oblozi za umorne oči

Za obloge 2 filtar vrećice zelenog čaja prelijte sa šalicom vode zagrijane na oko 70°C. Nakon 5 minuta izvadite vrećice i ohladite ih. Potom ih stavite na očne kapke i pustite da djeluju 15 minuta.

Kupka protiv znojenja stopala

U posudu za kupku stavite šaku listića zelenog čaja i prelijte ih s 2 l ključale vode. Pustite da se malo ohladi te 20-ak minuta namačite noge. Kako biste spriječili pretjerano znojenje uzrokovano vrućinom ili primjerice utjecajem hormona, postupak ponovite svaka 2 dana.

Napitak za lijepu kožu i kosu

Štapić cimeta i 3 čajne žličice čaja prelijte s ½ l vode temperature oko 70°C. Nakon 3 minute čaj ocijedite i umiješajte 1 jušnu žlicu meda i ½ l svježe istisnutog soka od limuna. Napitak potom dobro rashladite.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.