Moj profil

Fina variva za hladne dane

Nutritivno prihvatljiviji način je umjesto zaprške u varivo dodati žitarice poput ječma, heljde ili prosa koji će kuhanjem u varivu upiti tekućinu i zgusnuti varivo.

U zimskim danima kada smo ograničeni sa sezonskim namirnicama, variva su jedno od najboljih jela koje možemo pripremiti. Obzirom na brojne različite sastojke koje možemo upotrijebiti, ne postoji univerzalna receptura za "savršeno" varivo, već je ono zaista stvar izbora i preferencija pojedinca, ali pravilnim odabirom određene skupine hrane i njihovim omjerom možemo osigurati punovrijedan i nutritivno cjelovit obrok i za one najizbirljivije. 

Variva su izvrstan način da organizmu osiguramo preporučeni dnevni unos povrća te bi okosnicu variva trebalo činiti upravo ono. Osim sezonskog povrća preporuča se koristiti i fermentirano budući da sadrži probiotičke bakterije, koje treba dodati sirove, pred kraj pripreme variva, kako kuhanjem ne bi izgubili vrijedne hranjive sastojke.

Varivo od gljiva i leće

Kao alternativa povrću, zimi se preporučaju i variva od grahorica i mahunarkibudući da one sadrže prehrambena vlakna, folat, proteine te fitonutrijente.

Iako se možda čini da ćemo nakon ovakvih variva ubrzo biti gladni, sadržaj prehrambenih vlakana u povrću dovoljno će nas zasititi te poboljšati rad probavnog sustava.

Krem varivo od šparoga

Variva imaju dodatan prehrambeni značaj obzirom da sadrže i znatnu količinu tekućine te i na taj pomažemo organizmu postići adekvatnu hidraciju tijekom dana. Ako ne preferirate rijetka variva, već ste pobornici onih gustih, te ih stoga pripremate sa "zaprškom", nutritivno prihvatljiviji način je umjesto zaprške u varivo dodati žitarice poput ječma, heljde ili prosa. Oni će kuhanjem u varivu upiti tekućinu i zgusnuti varivo, a zbog sadržaja vitamina B kompleksa, aminokiselina i prehrambenih vlakana dodatno nutritivno obogatiti obrok.

Ukoliko preferirate mesna variva, prilikom odabira mesa prednost trebamo dati pilećem, purećem te nemasnom crvenom mesu. Ono je izvrstan izvor željeza, kojemu ćemo osigurati bolju apsorpciju u organizmu ukoliko takvo varivo konzumiramo s namirnicom bogatom vitaminom C, poput kiselog kupusa.

Riblje varivo

Za one koji su ljubitelji ribe na sve načine, riblja variva su također odličan obrok, pogotovo ako su pripremljena po principu slavonskog "fiš paprikaša" od masne ribe koja je izvor omega-3-masnih kiselina, zaštitnika srca i moždanih funkcija.

Varivo je izvrstan način da doprinesemo unosu dnevno potrebne količine energije i hranjivih tvari, što se dodatno poboljšava ukoliko u varivu kombiniramo različite vrste namirnica. Iako je varivo vrlo jednostavno i lako za pripremu, za one koji su u nedostatku vremena, Fant mješavina za fina variva odličan je pomagač u kuhinji za ukusno i toplo zimsko varivo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.