Moj profil

Fritaja, blago od jaja

Dakle, kao što to često biva s gastro terminologijom, kod koje ono što za nekog znači kuhano za drugog je sirovo, i izraz fritaja može biti uzrokom brojnih nesporazuma.

Dakle, kao što to često biva s gastro terminologijom, kod koje ono što za nekog znači kuhano za drugog je sirovo, i izraz fritaja može biti uzrokom brojnih nesporazuma.

U istarsko-primorskim krajevima, kojima treba zahvaliti autohtonost izraza, fritaja bi najviše odgovarala izrazu kajgana, tj. umućenim jajima koja se peku na masnoći i miješaju dok se ne stisnu. U ovom slučaju jaja ne smiju previše koagulirati kako fritaja ne bi bila presuha. Najpoznatije fritaje su svakako one sa šparogama, pršutom, povrćem, kobasicama. U većini kombinacija najprije se na vrućoj masnoći preprži dodatak, a tek kasnije ubace umućena jaja.

Ako se odlučite na pripremu fritaje sa šparogama, najbolje je da ih prethodno blanširate, tj. prokuhate nekoliko minuta te dobro ocijedite prije nego ih stavite u tavu. Fritaja sa šparogama je neodoljivo jelo, specifičnog okusa koji mu daju gorkaste šparoge i slatkasta jaja. Ako vam se okus divljih šparoga čini pregorkim, dodajte mladog luka.

Najpoznatije fritaje su svakako one sa šparogama, pršutom, povrćem, kobasicama.

Još jedna tradicionalna varijanta je ona s lukom i kobasicama te ona s pršutom narezanim na kockice ili trakice.
Luk i kobasice možete direktno pržiti na tavi, pa dodati jaja, dok je pršut najbolje prethodno ne pržiti, već stavite u umućena jaja. Na taj način ćete izbjeći da postane preslan i žilav. Fritaje odlično podnose začine i dodatke, poput svježeg bosiljka, papra, vlasca, parmezana, muškatnog oraščića, kadulje, dok sa solju trebate paziti jer su brojni dodaci, poput pršuta, slanine i kobasica, slani sami po sebi. Fritaja se priprema na ulju, prvenstveno maslinovom.

Ako vam je dosadila tradicija i želite pokušati nešto novo, možete probati s pestom, sušenim rajčicama, curryjem. Pa čak i tartufima, koje ćete dodati na sirovo, tj. naribati na gotova jaja. Fritaja se priprema u nekoliko minuta i nevjerojatno kako svaka nova varijanta ima svoje obožavatelje.

Izraz fritaja dolazi od talijanskog frittata (fritto, u prijevodu, pržen). Za razliku od istarsko-primorskih fritaja, kod talijanskih frittata, jaja se ne miješaju u tavi, već se pokriju i ostave na vatri dvije do tri minute, ovisno o količini jaja. Na taj se način jaja s dodacima stisnu u jedan jedini komad, koji se može preokrenuti na tanjur za posluživanje i izrezati na trokute.

Osim što se može ugurati između dva komada kruha u odličan sendvič, frittata se priprema slično poput omleta, osim što se na jednu polovicu omleta u jednom trenutku stave dodaci, koji se odmah pokriju drugom polovicom. Prženje u tavi nije jedini način pripreme frittate. Ako moramo nahraniti veći broj ljudi, dakle ispeći veći broj jaja, umjesto tave možemo izabrati pećnicu. Ako se odlučite za varijantu u pećnici, sastojke morate prethodno umutiti s jajima pa izliti u kalup. Ako želite dobiti frittatu u obliku finger fooda, možete ju ispeći u kalupima za muffine ili u višem četverokutnom kalupu, pa ju ispečenu narezati na kockice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.