Moj profil

Halloween party

Jeste li spremni za najstrašniji tulum godine?  Ne, to nije zabava u čast podjele učeničkih svjedodžbi, već na 31.10., na Dan vještica. Svakako odaberite vikend bez obzira na datum, no prije 31.10. kako male vještice sutradan ne bi bile umorne u školi.

Jeste li spremni za najstrašniji tulum godine?  Ne, to nije zabava u čast podjele učeničkih svjedodžbi, već na 31.10., na Dan vještica. Svakako odaberite vikend bez obzira na datum, no prije 31.10. kako male vještice sutradan ne bi bile umorne u školi. Mada Halloween nije naš praznik, može biti vrlo zabavan, pa zašto se ne proveseliti?

Pozivnice

Halloween je također poznat po tome da djeca dobivaju puno slatkiša, pa tako umjesto klasične pozivnice, neka svako dijete dobije malu lizalicu duhića. Neka dijete uzme komad bijelog krep papira, salvete, maramice ili bijele tkanine i neka prebaci preko lizalice. Svakako nacrtati velike crne oči i zastrašujuće grimase usta. Papir ili tkaninu zavezati mašnom, a mašnu provući kroz papirić s podacima o Halloween tulumu. Svakako treba osim adrese sadržavati i prijedloge za odjeću, vještice, Frankesteini i crne mačke dobrodošli!

Dekoracije

Neka prevladava narančasta i crna boja. Stakla ukrasite slikama crnih mačaka i bundeva, s bojama za staklo klinci mogu nacrtati na prozirnu foliju crteže koje poslije možete jednostavno zalijepiti na staklo i poslije opet odlijepiti. Nikako se nemojte dati nagovoriti da se direktno slika po staklu. Neke boje za staklo su tako postojane da ćete imati crne mačke i vještice za Uskrs.

Djeca neka žlicom izdube i očiste unutrašnjost bundeve, a na kraju položite upaljenu lučicu.

Objesite neizostavne balone u crnoj i narančastoj boji, a ako imate umjetne paukove mreže, svakako ih razvucite na mjestima gdje se prolazi i obavezno je da se tu i tamo zakvači nekome za kosu. Sve raspoložive igračke (paukove, miševe, bube) rasporedite po prostoru za zabavu, a odlično će poslužiti i božićne svjetiljke (budući da je svuda polumrak). Ukoliko ste nabavili prigodne lampice s bundevicama, party može početi.

Duhovi od  gaze

Uz malo truda možete napraviti trajno efektnu dekoraciju. Dvostruku gazu namočite u gusti štirk ili u mješavinu brašna i vode (kao za kaširanje balona). Gazu prebacite preko jajastog balona kojeg ste uglavili u usku posudu. Ostavite da se stvrdne nekoliko dana. Flomasterom nacrtajte oči i usta. Možete ga položiti da stoji ili provucite končić kroz glavu i neka visi sa stropa.

Kostimi    

Što strašnije to bolje (roditelji bi nadodali što jednostavnije to bolje) 🙂

Kostur: vrlo jednostavno od stare crne majice i hlača (tajica) možete napraviti kostim kostura tako da korektorom za papir ili bijelom bojom za tkaninu iscrtate kosti i rebra na majici, a kosti nogu po hlačama. Svakako u odjeću podmetnite čvrsti karton kako se ne bi boja preslikavala na drugu stranu.

Vještica: Postoje raznorazne varijante, no ako želite sačuvati bakin ormar, nabavite samo vještičji šešir, a kostim napravite sami. Uzmite crne vreće za smeće, izrežite otvor za glavu, a od druge vreće za smeće napravite resice koje ćete zavezati oko struka. Trk u garažu po staru metlu i vještica je spremna za svoj prvi let. Malene vještice će izgledati slatko ako na svu tu crninu obuku prugaste štramplice.

Svakako bi bilo neophodno da se obuku i roditelji slavljenika. Jednostavno je neprimjereno i nemoguće da mala vještica ili vilenjak ima roditelje normalne ljude. Jedna mama vještica i tata vampir bi bilo sasvim primjereno. 😉

Igre

Jack o' Lantern bundeve

Dubljenje bundeva je obavezni dio Halloween zabave kako biste otjerali nepozvane duhiće. Nabavite nekoliko trbušastih bundeva različitih veličina, a stol obložite  razrezanim vrećama za smeće ili plastičnim stolnjakom. Ako se ne radi o tinejdžerima, svakako neka zadatak izrezivanja obavi odrasla osoba, a svakom djetetu dajte metalnu žlicu.

Djeca neka nacrtaju flomasterom lice na bundevi, a vi oštrim nožićem prvo izrežite kapicu oko peteljke, a zatim rupe za oči, nos i usta. Tada nastupaju djeca. Najhrabriji neka zasuče rukave i šakom zagrabi u sluzavu unutrašnjost i izvuče  koštice i vlaknasto tkivo. Koštice svakako sačuvajte i ispecite u pećnici kao ukusne grickalice. Djeca neka žlicom izdube i očiste unutrašnjost, a na kraju u bundevu položite upaljenu lučicu.

Jabuke u lavoru

Svima poznata i zabavna igra. Jabuke plutaju u vodi u lavoru, a djeca ih čim prije moraju uhvatiti ustima ne koristeći ruke. Moguće je i objesiti jabuke na stablo pa da ih tako love.

Strašne mumije

Nabavite puno troslojnog toaletnog papira (ostali se jako trgaju) i djeca trebaju stati u parove. Jedan je mumija, a drugi ga pretvara u mumiju. Na znak mumija se mora ukipiti, a drugo dijete ga pažljivo omotava toaletnim papirom od gležnjeva prema gore. Pobjednik je onaj čija je mumija najbrže i najurednije zamotana. Svakako poslikajte sve mumije i na kraju razbijte čaroliju tako da mumije ponovno postanu djeca. Nakon malo valjanja i nabacivanja toaletnim papirom posegnite za igrom pospremalicom i neka svi ubacuju papir u crnu vreću.

Ljutiti duh

Jedno dijete sjedne u sredinu i prekrije se gustom plahtom. Ostala djeca stoje u krugu i kreću se nekoliko krugova, malo se izmiješaju i zatim mirno sjednu u krug.  Ljutiti duh (dijete ispod plahte ) se polako diže i kroz plahtu hvata djecu i pogađa o kome se radi. Ukoliko pogodi, to dijete ulazi pod plahtu i ostaje ljutiti duh. Za ovu igru svakako zamračite prostoriju ili dvorište.

Oko na žlici

Ova je igra Halloween inačica igre nošenja jajeta na žlici. Strašni gospodar tame je jako kihnuo i pritom mu je ispalo oko. Djeca mu moraju nabaviti oko i donijeti ga na žlici (inače dok bude uzimao oko od njih može im otrgnuti ruku). Nabavite nekoliko ping-pong loptica i djeca neka nacrtaju zjenicu i krvave bjeloočnice. Djeca se podijele u skupine i stanu razmaknuta do cilja, a svako dijete mora proći određenu etapu noseći oko u žlici te ga pažljivo predati drugome (nešto kao štafeta). Na kraju jedno dijete može glumiti čudovište koje grabi oči ili još bolje neki zaigrani odrasli.

Strašne priče

Ova je igra mirna, no može biti dosta napeta. Odlična je nakon jela kada se djeca trebaju malo smiriti ili pred odlazak kućama. Svakako ugasiti sva svjetla i neka samo svijetle fluorescentne ogrlice ili narukvice koje su uzvanici dobili. Okreće se  plastična boca (koja je napunjena narančastim i crnim kolaž papirom) i na koga padne otvor mora ispričati nešto najstrašnije što je doživio. Igra se može proširiti i na igru laž-istina tako da djeca ispričaju priču, a ostala moraju pogoditi je li to bila laž ili istina. Naravno, pričaju se samo najstrašnije priče, a pobjednika u ovoj igri nema, možda onaj od kojih će se koža ježiti danima.

je također poznat po tome da djeca dobivaju puno slatkiša, pa tako umjesto klasične pozivnice, neka svako dijete dobije malu lizalicu duhića.

Ukoliko se radi o manjoj djeci (predškolarci), sve dekoracije i igre se mogu preobličiti da to budu simpatične figure, no što strašnije to bolje svakako vrijedi za školarce. Oni će uživati u zastrašivanju sebe i drugih. Možda će se na koji tren sve to činiti neprimjerenim čak i štetnim za djecu, no poput i strašnih dijelova kojima obiluju bajke (Ivica i Marica su spalili vješticu, vuk je pojeo baku i Crvenkapicu, a poslije mu je rasporen trbuh) sve to ima smisla.  U sigurnom okruženju (dakle plastični kosturi i strašni kostimi, priče na papiru) djeca se suočavaju sa svojim strahovima i na neki posredan način kroz igru uče se s njima nositi kao i s tenzijom koju ona nosi (strah me je, no skupit ću hrabrosti i ući u strah). Nakon završetka igre ili priče, slijedi olakšanje (ništa se nije dogodilo, to je samo kostim, priča), jer i kao svaki strah nije vječan i prolazan je, a mnogi od njih su samo u njihovim (a i našim odraslim) glavama.😁

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.