Moj profil
Hrana za dobro raspoloženje: što jesti?
Hrana za dobro raspoloženje: što jesti?

Hrana za dobro raspoloženje: što jesti?

Povezat ćemo hranu sa raspoloženjem i odgovoriti na zanimljiva pitanja: mogu li bademi popraviti raspoloženje? A banane? Puretina ili čokolada? Saznajte u samo nekoliko rečenica!

Kada smo sretni jedemo iz zadovoljstva, kada smo ljuti, jest ćemo impulzivno a kada smo tužni jest ćemo junk food. Znamo da naše raspoloženje utječe na to kakvu hranu i kada ćemo jesti, međutim može li biti obrnuto? Postoji li neka tajna veza između hrane i ne samo sitosti, nego zaista dobrog raspoloženja? Znanost kaže da postoji, gdje u posljednjih pedesetak godina imamo snažne dokaze da pojedina hrana može utjecati na naše dobro raspoloženje ili povećati rizik za neke bolesti.

Raspoloženje može utjecati na to kako i što ćemo jesti, ali mi možemo zdravije jesti kako bi utjecali na svoje bolje raspoloženje!

Kako bi razumjeli kako nam hrana može pomoći oko našeg dobrog raspoloženja, moramo spomenuti neurotransmitere. Malo teško za pročitati, ali te male molekule su nam jako bitne za ovu priču. Često ćete negdje čitati o serotoninu ili dopaminu, međutim malo njih će vam reći da su one neurotransmiteri, zapravo – „male zabavne molekule“ koje prenose živčani impuls od stanice do stanice. One su glavni komunikatori u vašem tijelu i ako se igramo „pokvarenog telefona“ i koketiramo sa lošom prehranom, nećemo biti dobro raspoloženi.

Recepti za bolje raspoloženje

Naše tri zabavne molekule osim što su bitne za svakodnevno funkcioniranje, imaju sasvim drugačiju ulogu u organizmu. Niska razina dopamina i noradrenalina dovodi do nedostatka motivacije, umora, ovisničkog ponašanja, razdražljivosti i gubitka pamćenja. Žudnja za nezdravom hranom, bijes i disfunkcija štitnjače također se mogu očitovati niskom razinom dopamina. Niska razina serotonina može dovesti do depresivnih epizoda, tjeskobe i problema sa spavanjem. Zato je bitno da malim koracima prebacimo ravnotežu u svoju korist i na tanjur stavimo boje za bolje raspoloženje!

Pokušajmo naše „zabavne molekule“ zamisliti u tri različite boje žutoj, ljubičastoj i narančastoj i tako kreirati svoj jelovnik!

Noradrenalin potiče energiju i budnost! Zamislite ga u žutoj boji. Najčešće ćemo ga potaknuti ako ćemo konzumirati hranu bogatu bjelančevinama poput žutih mahunarka, mlijeka, mesa, ribe i jaja. Ključ i tajna energije i budnosti leži zapravo u hrani koja sadrži visokokvalitetne bjelančevine i tu je odlična kombinacija plave ribe i omega 3 masnih kiselina koje još i djeluju protuupalno. Omega 3 masne kiseline se povezuju s nižom pojavnosti depresije, a plava riba, lanene i chia sjemenke su dobar izvor!

Recept: Srdele pečene u limunovu soku, kao prilog koristite Podravka žute mahune i kuhani krumpir začinjen s ružmarinom i prstohvatom Vegete natur. Za salatu preporučam Začinjene krastavce.

Dopamin potiče motivaciju, pobuđuje osjećaj važnosti, nagrade i ugode. Zamislite ga u ljubičastoj boji. Najviše  ćemo ga potaknuti ako ćemo konzumirati hranu bogatu bjelančevinama kao što je crveni grah, tamna čokolada, puretina, losos i orašasti plodovi. Zanimljivost je da neka istraživanja govore kako male dobre bakterije koje žive u našim crijevima (probiotici) imaju veliku ulogu u proizvodnji dopamina. Stoga, uz navedeno, sjetite se uzeti jogurt s probioticima, kefir ili napitak od kombuče (gljiva).

Recept: File od lososa sa šparogama i umakom od ljupčaca. Za popodnevni snack možete pripremiti odličan Sladoled od jogurta s dodatkom chia sjemenki!

Serotonin je neurotransmiter čiju razinu je moguće povisiti obilnim unosom ugljikohidrata. Serotonin nam daje osjećaj sreće i optimizma, a najbolje će ga opisati narančasta boja. Serotonin ne samo da utječe na dobro raspoloženje i ponašanje, povezan je sa boljim i kvalitetnijim snom, a mnoga znanstvena istraživanja ga povezuju i s duljim životnim vijekom. Potaknuti ćemo ga ako uzimamo  banane, ananas, sir, tofu, orašaste plodove, puretinu, šljive i jaja.

Recept: Banana colada je stvorena za fantastičan početak dana! S druge strane, ako želite nekoga zadiviti i razveseliti, preporučam Tortu od sira s čokoladom: objedinjuje sve zabavne molekule u jednom.

Dodatni savjeti za potaknuti „zabavne molekule“ su tjelesna aktivnost i izloženost suncu!

Tekst nastao u suradnji s Dianom Gluhak Spajić, MSc Nutrition

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.