Moj profil

Imunitet u čaši

Jačanje imuniteta je osnovni prioritet kod male dece koji se kosi sa odbojnošćcu deteta prema nekim namernicama u uzrastu kada im je to naj potrebnije nakon navršene druge godine.Taman kada se istroše i zadnje kapi stečenog imuniteta od majke na nama roditeljima je zadatak da privolimo decu na zdravo i korisno i da im ojačamo imunitet da bi izrasli u jake i pametne klince i klinceze.Kombinovanjem više sastojaka došla sam do kombinacije soka koji našim malenima paše po ukusu i rado ga piju pa bi podelila svoje iskustvo sa svima.

Sokić koji sam sklopila je u suštini sok od cvekle u osnovi sa sokom od višnje i sokom od maline pa ću prvo objasniti proces njegovog pravljenja i količine pa posle ću vam predstaviti bitne stvari koje se tiču sastava ovog soka.

Oko 1.5 kg presne cvekle očistimo i sameljemo u blender(cveklu radimo dan ranije da se odmori i pusti sok u frizideru sa dodatkom oko 150 gr šećera ili bagremovog meda), 0.5kg višanja očistimo od koštica i sameljemo u blenderu, i oko 300 gr malina sameljemo u blenderu.Ceđenje soka je naj nezgodniji deo posla al nije težak više je mackav pa ako ne želite da vam ruke budu flekave nekoliko dana predlazem da navučete rukavice pre ovog dela posla.Postoji više tehnika ceđenja : gazom, cediljkom al meni je nekako naj jednostavniji sledeći sa kuhinjskom krpom.Kuhinjska krpa treba da je prokuvana u čistoj vodi bez deterdženta i omekšivača.Krpu prebacimo preko suda u koji cedimo sok i u nju uspemo masu pazeći da se neprospe uhvatimo krpu iznad mase,zavrnemo i zavrtanjem cedimo sok u sud dok go to možemo kada u krpi ostane suva masa operemo krpu od ostataka, iscedimo vodu sto više iz krpe i ponovimo postupak sa sve tri kaše dodamo oko 2 dcl prokuvane vode.Na kraju procedimo sok kroz gustu cediljku jos koji put da ne bi slučajno zalutao koji delić voća jer se većina dece gadi plutavaca u soku.I to je to cela nauka, naravno ovako pripremljen sok može stajati u frizideru max dva dana tako da je bolje da ga rasporedite i nalijete u plastične čaše u količinama koje vaše dete ima običaj da pije i zamrznete pa vadite svaki dan po jednu času.Količinski se dobije oko 1,5 litar soka ali to je relevantno u zavisnosti od sočnosti.

Nekoliko bitnih informacija o cvekli:

Ova dvogodisnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lisca spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Koristi se citava biljka, upotrebljava se preko cele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako probavljiva, moze se uzimati bez ogranicenja i opasnosti od stetnih posledica. Pored izuzetnog bogatstva belancevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrzi gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvozdje, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom...Znacajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno retkog u namernicama biljnog porekla a tako vaznog za vegetarijance. Zahvaljujuci prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a utice i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno. Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slucajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda cini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov visestruke lekovitosti ove biljke cine ipak betanin i betain, jer podsticu razmenu materija, regulisu krvni pritisak, smanjuju holesterol,
odrzavaju krvne sudove, podsticu rad jetre... ,

Lekovito delovanje: osnovno delovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lecenju leukemije. Zatim, u lecenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u pocetnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, osobito kod bolesnika s niskim ; povoljno utice na zivce i rad mozga. Za sve vrste lecenja koristi se sveze cedjeni sok iz cvekle, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cvekla je, nadalje, korisna u lecenju slabokrvnosti, posebno kod dece i mladih osoba, a pospešuje rad zeluca, creva i zuci.( materijal iz  http://www.herbateka.eu)

Nekoliko bitnih informacija o visnji:

Višnje sadrže biljni pigment koji je moćni antioksidans u prevenciji srčanih oboljenja i tumora.

Najveći sadržaj u višnjama je ugljenih hidrata i glukoze. Višnje su bogat izvor kalijuma. Imaju visok procenat vode oko 84%, a sadržaj belančevina je jako nizak. Masti nemaju.

Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, kao i vode deluju jako osvežavajuće na organizam. Višnje sadrže vitamin C i vitamine B grupe, kao i kobalt, što je pogodno za smanjivanje krvnog pritiska, za jačanje krvnih sudova, posebno kapilara.

Zbog sadržaja antocijana (biljnog pigmenta), koji se nalazi u celom plodu višnje pogodan je u prevenciji raka, kao i za lečenje anemija. Sadrži i kumarin koji ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi pa su višnje dobre u prevenciji arteroskleroze i malokrvnosti.

Nekolko bitnih informacija o malini:

Koriste se mladi i zreli plodovi. List nije dovoljno hemijski proučen. Sadrži vitamine C i E, bojene materije, tanineflavonoide. U plodu se nalazi više sastojaka od kojih se izdvajaju šećeri (glukozafruktozasaharoza), organske kiseline (jabučna, limunska, salicilna, elaginska i dr.), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E i dr.

U mnogim zemljama se plod koristi u naučnoj medicini kao sredstvo za izbacivanje tečnosti, kod proliva i ekcemaEkstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Pored toga on aktivira pankreas na lučenje insulina pa time snižava šećer u krvi. Koristi se i u prehrambenoj industriji.

U poslednje vreme se istražuje delovanje maline na maligne ćelije. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Preventivno i suzbijajuće dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline (i drugog jagodičastog voća: jagode, kupine i dr.). U terapiji malignih oboljenja maline nisu lek i ne mogu da ga zamene, ali su dobra zaštita od tih bolesti.(materijal iz http://sh.wikipedia.org/wiki/Malina)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.