Moj profil

Ishrana pre trčanja

Da li ste i Vi u nedoumici da li i šta jesti pre trčanja? Glavni izvor goriva za mišiće su ugljeni hidrati, koji se skladište u mišićima i jetri kao glikogen, što telo koristi za energiju.

Generalno, oko dva do četiri sata pre trčanja i treninga uopšte, možete da jedete veliki obrok i da dozvolite telu da svari hranu, a ako imate manji obrok, onda je dovoljno da sačekate od trideset minuta do dva sata pre nego što krenete na trčanje.

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom je najbolje da se jede kao deo vašeg obroka dok trenirate, jer njihova energija se oslobađa mnogo sporije u krvotok, obezbediće vam dugoročnu energiju, i što je najvažnije ne goji.

Namirnice sa niskim GI: integralni pirinač, slatki krompir, integralne testenine, musli bez zaslađivača, nezaslađene integralne žitarice, svež grašak, žitne pahuljice, crveni pasulj.

Ako je to moguće, trebalo bi da jedete pre jutarnjeg trčanja, pogotovo ako ste planirali da trčite duže od sat vremena kako ne bi došlo do gubitka mišicne mase.

Rano ujutru, ako se probudite dva sata pre treninga, dobra opcija za obrok su ovsena kaša, tost sa celim zrnima žitarica i jaja, musli, ili smoothie.

Ukoliko ipak nemate vremena za obrok pre treninga, trudite se da povećate unos ugljenih hidrata prethodno veče, kako bi u vašim mišićima još uvek postojala zaliha potrebne energije.

Budite pažljivi pri odabiru sportske opreme i odgovarajućih patika za trčanje, i što je najvažnije, ne zaboravite na pravilno zagrevanje i istezanje kako bi izbegli rizik od povreda.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.