Moj profil

Jogurt u slanom i slatkom

Jogurt je namirnica za doručak, hladnu zakusku ili bogatu večeru. Odlično se koristi u slanim i slatkim jelima. Uvijek bi ga trebalo imati u frižideru.

Jogurt se uglavnom jede tako da ga izvadimo iz frižidera, odlijepimo metalni ili plastični poklopac, uzmemo žlicu i krenemo. Nekad ga pijemo izravno iz plastične boce. Nekad za doručak, nekad za užinu ili dijetetsku večeru. Međutim, osim tih jednostavnih rješenja koja nam nudi, jogurt često predstavlja namirnicu koja ide „uz“. Nekad u slanim, nekad u slatkim jelima, nekad kao dio složenijeg napitka.

Jogurt je namirnica koja samu sebe replicira. Bit će vam dovoljno mlijeko.

Počnimo od umaka. U grčkom tzatzikiju jogurt, uz svježe krastavce i češnjak, predstavlja osnovni sastojak.

U perzijskoj kuhinji „masto khiar“ dip je sličan grčkome, uz dodatak oraha, metvice i grožđica. Jogurt možemo pomiješati sa žličicom majoneze, senfa ili kečapa, kako bismo dobili laganiji i manje kaloričan dodatak salati od krumpira ili dip za pržene krumpire i račiće, ali i zdravije grickalice poput svježe mrkve, celera, paprike. Također se može koristiti kao začin za ostale vrste salata, uglavnom ljetnih, jer njegov kiselkasti okus osvježava. Peršin, bosiljak, limun, med, maslinovo ulje, po želji, možemo dodati jogurtu i začiniti zelenu salatu s mrkvom, krastavcima, lukom.

Kao dodatak gustim juhama može zamijeniti vrhnje, ako želite laganije rješenje ili vam se sviđa njegov kiselkastiji okus. Odličan je s gustom juhom od bundeve ili graška, poriluka i krumpira, ali i s borščem, pa čak, i gulaš-juhom.

U bliskoistočnim kuhinjama jogurt sa začinskim travama predstavlja neku vrstu umaka za meso i ribu. Svježina jogurta odlično uravnotežuje bogato začinjenu piletinu ili okruglice od janjetine.

U Indiji se meso marinira u jogurtu, koji je prva zamjena za kokosovo mlijeko, prije nego što ga ispržimo ili ispečemo. Slično, u Sjevernoj se Americi „fried chicken“ najprije dugo marinira u kiselom mlijeku, ali može poslužiti i tekući jogurt, eventualno uz dodatak vode ili mlijeka, prije nego što se panira i spusti u vrelu masnoću.

Libanonski labneh sir je koji se priprema od jogurta i soli, uz mnogo strpljenja. Može biti kremastije strukture, koju možemo začiniti s malo maslinova ulja i začinskih trava, ili u obliku loptica koje prije posluživanja uvaljamo u kumin, čili, koricu agruma, svježe začinsko bilje ili kombinaciju dvaju ili više sastojaka.

U slastičarstvu jogurt je česta zamjena za vrhnje ili maslac, kada želimo laganiji desert.

Tko, kao početnik, nikada nije radio kolač s jogurtom u kojem se sastojci mjere čašom od jogurta? Odličan je i u biskvitima s mrkvom, bananom i jabukom. Sve češće se koristi i u pravljenju sladoleda i deserata koji traže vrhnje i mlijeko, poput panna cotte, cheesecakea.

Jogurt također može poslužiti kako dodatak voćnoj salati ili šumskom voću, umjesto šlaga ili sladoleda.

Jogurt je također piće koje vežemo za određena jela, na primjer, pite ili slana peciva. Taj običaj je prisutan i u bliskoistočnim kuhinjama, kao i onoj turskoj, perzijskoj i indijskoj. Lassi je omiljeno piće Indijaca koje se priprema tako da jogurtu dodamo gazirane vode i malo soli, uz začine poput šafrana i kumina, ili, u slatkoj verziji, voće poput manga.

Poput prirodnog kvasca, jogurt je namirnica koja samu sebe stvara, ponovo i ponovo! Za njegovu „reprodukciju“ dovoljno je maloj količini jogurta dodati veliku količinu mlijeka.

Najbolje je koristiti svježe mlijeko, koje treba prokuhati, te mlako dodati maloj količini jogurta. Vrijeme će učiniti sve ostalo.

Jogurt je „multifunkcionalna“ namirnica koja se odlično slaže sa slanim i slatkim jelima, sirovim i kuhanim, mesom te povrćem i voćem. Osim toga, stručnjaci kažu da je zdrav, lakoprobavljiv i niskokaloričan. Što čekamo?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.