Moj profil

Kako organizirati hladnjak za Božić

Želite li što dulje održati svježinu blagdanskih jela koja ćete pripremati, onda je najvažnije da vam ona budu na najboljem mjestu u vašem hladnjaku. Znate li koja su to mjesta?

Božić dolazi, a popis namirnica koje planiramo nabaviti sve je veći. Treba li majoneza stajati na polici ili na vratima hladnjaka? Kod nekih hladnjaka temperatura može varirati od police do police. Ako ne pazite gdje odlažete određene namirnice, odnosno hranu, sve ono što želite duže čuvati moglo bi u tom slučaju izgubiti svoja svojstva. Međutim, ako imate veliki hladnjak sa zamrzivačem poput LG Door-in-Door® smart hladnjaka i zamrzivača s više vrata  ili uski hladnjak s francuskim vratima, temperatura u vašem hladnjaku uvijek je ravnomjerna.

Planiranje vam može pomoći kako u posljednji tren ne biste morali radili kompromise gdje pohraniti veliku količinu namirnica za potrebe blagdanskih jela.

Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta, kako vam hladnjak može pomoći u očuvanju blagdanske hrane i olakšati organizaciju pripreme jela.

1. Važno je imati dobar plan 

Preporuka je imati unaprijed plan o količinama hrane koju namjeravate pripremati. Uz to ukalkulirajte koliko osoba očekujete za vaše blagdane, koliko objeda spremate i dobro se unaprijed pripremite na situaciju da često znamo kupovati više od onoga što nam je potrebno ili stvarati zalihe.

2. Napravite prostor i organizirajte hladnjak

Nakon temeljitog čišćenja hladnjaka, pročistite sve namirnice koje vam ne trebaju u hladnjaku ili mogu stajati i izvan njega. Već je sada vrijeme i da mu oslobodite što više prostora za blagdanske namirnice i jela koja ćete pripremati.

3. Provjerite temperaturu hladnjaka

Temperatura u vašem hladnjaku uvijek bi trebala biti između 0°C i 5°C. Ostavite dovoljno mjesta na zadnjem dijelu, leđima hladnjaka, kako bi hladni zrak nesmetano cirkulirao. Noviji hladnjaci, poput LG-evih s tehnologijom DoorCooling+™ imaju mogućnost ravnomjernog, optimalnog i brzog hlađenja, te takvi hladnjaci brinu da je temperatura hladnjaka uvijek odgovarajuća.

4. Osigurajte dovoljno vremena za odmrzavanje  

Za odmrzavanje velikog komada mesa poput purice, odojka ili pak janjetine ponekad je potrebno i do par dana da se potpuno odlede u hladnjaku. Svakako se pripremite za to prije Božića i osigurajte dovoljno mjesta u svom hladnjaku. Preporuka je da se meso uvijek bolje odmrzava upravo u hladnjaku.

5. Čitajte rokove upotrebe na ambalaži proizvoda

 Prije spremanja veće količine novih namirnica za potrebe pripremanja vaših blagdanskih delicija, provjerite rok upotrebe na svim proizvodima. One sa kraćim rokom svakako stavite ispred, kako bi vam bili prvi pri ruci za korištenje.

6. Kuc-kuc - zavirite u hladnjak bez gubitka hladnog zraka i uštedite električnu energiju

Da, i to je moguće, zavriti u hladnjak a da ga ne otvorite. Uz tehnologiju InstaView Door-in-Door™, ne trebate otvoriti hladnjak da vidite što je u njemu. Samo dvaput kucnite na vrata hladnjaka i vidite sve što je u vašem hladnjaku. Osim što ne gubite hladan zrak unutar hladnjaka, vi također i štedite električnu energiju. Iako vam se možda čini da to nije prevelika ušteda, sjetite se koliko ste puta stajali pred otvorenim hladnjakom i razmišljali što ćete uzeti iz njega.

Na kojim policama treba stajati određena vrsta namirnica?

Kada ste pripremili svoj hladnjak da nesmetano radi i dobro organizirali svoje police i ladice, dobro je znati koju vrstu namirnica je najbolje držati na pojedinim mjestima u hladnjaku.

Ladice za voće i povrće

Ove ladice imaju malo drugačiju klimu i vlažnost od ostatka hladnjaka, tako da su definitivno najbolje mjesto za povrće i voće koje voli visoku vlagu. Voće i povrće zadržati će svoju svježinu i konzistentnost, a vi imati organizirano sve na jednom mjestu.

Donja polica ili ladica

Za blagdane će se na vašim jelovnicima zasigurno pronaći i dobra riba i meso. Bilo koje meso i ribu potrebno je čuvati na što hladnijem dijelu hladnjaka. To će pomoći zadržati svježinu i spriječiti bakterije koje vole toplinu. Posebno dizajnirana rashladna ladica za meso i ribu i FRESHConverter™ održava optimalne uvjete za vaše namirnice.

Srednje police

Ova je polica namijenjena za umake, kuhanu hranu ili pak sve ono meso ili ribu koju trebate pohraniti u hladnjaku, a ne stane vam na najnižu policu ili ladicu.

Gornja polica

Gornja polica hladnjaka i gornja polica na vratima mjesto je gdje je vaš uređaj najtopliji. U njega možete spremati mliječnu hranu, kao što su sir i maslac, jaja, ali i kolače, pudinge i sl.

 Što ne stavljati u hladnjak

Postoje i određene namirnice koje zauzimaju mjesto, a nije ih neophodno čuvati u hladnjaku. Povrće poput krumpira, luka, češnjaka, rajčica, zatim voće kao što su banane, ne treba stajati u hladnjaku. Također, često se mogu pronaći konzerve povrća i polugotovi pripravci također u hladnjaku. S obzirom na to da tu hranu u samoposluživanju također ne pronalazite u hladnjacima, svakako ih držite u smočnici ili izvan hladnjaka.

I za kraj, kada ste sve organizirali za predstojeće blagdanske dane, preostaje vam još samo osigurati malo mjesta u vašem hladnjaku za bocu šampanjca ili vina, kojom ćete nazdraviti sa svojim najmilijima ovih blagdana.

Promo članak