Moj profil

Kamilica i njena lica

Koristan članak, našla sam ga u nekom starom broju Lise ili Blic žene, više se ne sjecam. :)

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Čaj je veoma koristan i upotrebljava se pri upali kože i sluzokože, za ispiranje usta, za obloge pri konjuktivitisu, ublažava opekotine, smiruje upale uha i nosa, bolove i grčeve u stomaku. za odrasle se priprema jaki čaj od kamilice. Dvije kašičice cvijeta se preliju sa 2-3 dl ključale vode i ostavi se poklopljeno do 1 sat. Nakon toga se pritiskanjem procijedi, po volji zasladi. Čaj se pije topao. Cvjetne glavice se ne smiju kuvati, jer sadrže eterično ulje koje kuvanjem ispari te se gube ljekovita svojstva. 
Tinktura kamilice je rastvor cjetnih glavica u alkoholu. Deset grama suvog cvijeta kamilice stavi se u tamnu bocu i prelije sa 1 dl 70% alkohola. Ostavi se mjesec dana uz povremeno mućkanje. Procijedi se kroz krpu i ponovo naspe u tamnu bocu. Ova tinktura upotrebljava se primanjim povredama kože i za sprečavanje procesa upale u ustima, grlu i na usnama. Koristi se na taj način što se malo tinkture stavi u toplu vodu i rastvorom ispiraju usta. Vruć rastvor sa vodom pomaže pri smanjenju znojenja nogu. Tinktura pomaže i kod menstrualnih tegoba, mučnine i povraćanja, djeluje protivupalno i antibakterijski, pomaže kod grčeva i ubrzava zarastanje rana. 
Uljni ekstrakt kamilice se može pripremiti od maslinovog ulja i sušenih cvjetova. Ulje se čuva 3 sedmice na toplom mjestu i posle toga se procijedi, a upotrebljava se za uklanjanje peruti i njegu ispucale kože. Čuva se na hladnom mjetsu. 
Eterično ulje kamilice upotrebljava se u aromaterapiji za ublažavanje simptoma glavobolje, menstrualnih i klimakteričnih tegoba, alergija, kod opekotina, za sniženje temperature i  ublažavanje depresije.
Kamilica se upotrebljava i za inhalacije kod uplala disajnih puteva. Jedna do dvije kašičice cvijeta kamilice preliju se sa 2 dl vrele vode, puste da odstoje poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, i zatim se sve procijedi. Mogu se raditi i inhalacije eteričnim uljem kamilice koje se ukapa u vrelu vodu. Obratite pažnju kod kupovine jer samo čista eterična ulja imaju ljekovito djelovanje. Inače, eterična ulja imaju široku primjenu. Za pročišćavanje vazduha u kuci za vrijeme infektivnih bolesti, mogu se koristiti gorionici za svijeće koji imaju posudu sa vodom u koju se ukapa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice. 
Ovo pomaže i za uklanjanje neprijatnih mirisa, a kamilica posebno dobro djeluje u dječijim sobama. Obavezno probajte kupku sa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice koje će vas opustiti i obezbijediti sladak san. Uz nju se može koristiti i lavanda.


URADI SAMA-LJEPOTA IZ KUHINJE

Maska za ishranu i umirenje kože se pravi tako što se u 2 kašičice jogurta umiješa kašičica jačeg čaja od kamilice. Masku namažite na lice i vrat, ostavite dok e počne da se tseže i isperite mlakim čajem od kamilice. Posle toga na lice nanesite tonik: vrećicu čaja od kamilice prelijte sa 2 dl vrele vode, pokrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta i prelijte u prokuvanu flašu koju možete čuvati u frižideru. Tonik upotrebljavajte jednom nedeljno, posle čišćenja lica. Kamilica će smiriti kožu i smanjiti proširene pore, a sirće će da uništi bakterije i prljavštinu. 
Za oštećenu kosu napravite pakovanje tako što ćete u zagrijano maslinovo ulje dodati po jednu kašiku cvijeta kamilice, osušene koprive i cvijeta zove. Poklopite i ostavite da stoji 30 minuta. Propasirajte pa dodajte žumance, kašiku meda i nekoliko kapi limunovog soka. Ravnomjerno rasporedite po kosi, umotajte u topao peškir i pustite da djeluje pola sata.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.