Moj profil

Klasični i moderni Božić

Ovaj Božić sebi i svojim najmilijima upriličite uvijek dobrodošlo klasično ili ponešto drugačije, moderno blagdansko ozračje. Pomno odaberite jela, okitite božićno drvce te dekorirajte blagdanski stol. Okupite se svečano odjeveni, obasjani svjetlošću svijeća i omamljeni mirisom biranih jela.

I ovaj Božić provedite u društvu najmilijih. Potrudite se da nitko, baš nitko ne izostane te priredite Božić za pamćenje. Uz malu pomoć Coolinarike upriličite uvijek dobrodošlo klasično ili ponešto drugačije, moderno blagdansko ozračje. Pomno odaberite jela, okitite božićno drvce te dekorirajte blagdanski stol. Okupite se svečano odjeveni, obasjani svjetlošću svijeća i omamljeni mirisom biranih jela. Družite se i blagujte u atmosferi ljubavi, veselja i nade u još mnogo prekrasnih, zajedničkih Božića.

Ideje za klasični Božić

Želite li svojim najmilijima upriličiti klasičan božićni ugođaj koji je omiljen svugdje u svijetu, blagdanski stol i drvce dekorirajte u tradicionalnim božićnim bojama, zelenoj, crvenoj i zlatnoj. Kako takav, Božić savršeno podnaša pretjerivanje te je ljepši što je kićeniji, tipične elemente klasičnog božićnog dekora slažite po pravilu više je više.

Blagdanski stol

Na klasičan blagdanski stol najbolje pristaju stolnjaci i salvete od najfinije tkanine, svečani porculanski servisi i pribor za jelo, otmjene čaše od kristala ili stakla te elegantni svijećnjaci sa svijećama. Stol ukrasite dekoracijama od zimzelenih grančica i crvenih bobica, kićenim vijencima ili girlandama, odnosno malim grančicama koje s pozlaćenim orasima ili češerima, crvenim jabukama ili narom, posložite po stolnjacima, na tanjure ili na salvete. Na stolu je dobrodošao i vrlo dekorativni, božićni zeleno-crveno-zlatni škotski karirani uzorak, koji je osim za podmetače za tanjure, nadstolnjake ili ukrasne jastučiće na stolicama, idealan i za ukrasne mašne ili trake kojima možete povezati tanjure, pribor za jelo ili salvete. Klasični stol vrlo efektno možete ukrasiti i božićnim zvijezdama u dekorativnim posudama koje su posebno lijepe u kombinaciji sa zlatnim kičastim božićnim figurama, anđelima ili jelenima.

Želite li za blagdane uživati u posebnoj atmosferi, dajte svojoj mašti na volju, improvizirajte i upriličite moderan Božić.

Božićno drvce

Božićno drvce u klasičnom stilu mora biti bogato ukrašeno i mirišljavo, pa nabavite ono u tegli koje kasnije možete posaditi ili pokloniti. Drvce ravnomjerno okitite sa svih strana čak i ako je postavljeno uz zid pa ne štedite na kuglicama. Osim što ukrasi mogu biti ili samo crveni ili zlatni, možete kombinirati crvene i zlatne kuglice, crvene kuglice i zlatne figure, primjerice anđele, odnosno zlatne kuglice i umjetne crvene cvjetove božićne zvijezde. Za dodatni efekt kombinirajte mat i sjajne kuglice, a ne zaboravite ni na obavezne lamete i svjećice.

Jelovnik

Za klasični gurmanski užitak gostima poslužite tipična božićna jela omiljena kod nas i u svijetu. Za hladno predjelo poslužite Hladetinu, Šunku u kruhu ili Salatu od jastoga, a toplo, Kuhanu kokoš s umakom, Rižoto s bakalarom ili Zapečene jakopske kapice. Potom neka slijedi tipična krepka juha, Eingemachtes, Domaća kokošja juha ili Blagdanska juha s gris knedlima te klasično pečenje Pečena patka s mlincima, Purica purgerica ili Guska nadjevena pireom od krumpira. Klasični gurmanski užitak zaokružite raskošnom Božićnom tortom, Zvjezdanom tortom ili Tortom sa suhim voćem.

Ideje za moderni Božić

Želite li za blagdane uživati u posebnoj atmosferi, dajte svojoj mašti na volju, improvizirajte i upriličite moderan Božić. Stoga umjesto da ga preslikate, tradicionalni blagdanski folklor neka vam bude samo inspiracija za jednostavne, ali efektne dekoracije u modernoj ljubičastoj i zlatnoj boji.

Blagdanski stol

Umjesto klasičnih stolnjaka za moderan blagdanski stol koristite samo podmetače ili nadstolnjake, koje možete zamijeniti i finim ukrasnim papirom ili papirom za zamatanje. Odaberite moderan zlatni ili ljubičasti keramički servis ili kao efektnu protutežu modernom, klasični porculanski bijeli servis sa zlatnim obrubima. Stol ukrasite kuglicama i okruglim svijećama u dominantnim bojama, poslaganim po pladnjevima, tanjurima ili zdjelama te po etažerima za kolače i stalcima za torte. Za ukrašavanje stola možete iskoristite i moderne inačice klasičnih adventskih vijenaca, primjerice one od kuglica ili perja. Vrlo dekorativno djelovat će vijenci od šiba koje možete obojiti i u zlatno (i sredinu vijenca možete ispuniti svijećama i (ili) kuglicama!). Neobičan, ali i vrlo efektan ukras može biti i običan crni lim s kalupima za pečenje muffina koji napunite kuglicama ili svjećicama te stavite na neki efektni ljubičasti ili crni podložak.

Božićno drvce

Uz moderan Božić ide i moderan bor. Stoga zimzeleno drvce zamijenite bjelogoričnim koje ostavite u prirodnoj boji ili obojite u zlatno. Zlatno bogato okitite ljubičastim kuglicama, a prirodno zlatnim i ljubičastim. Kuglice neka vise na duljim baršunastim trakama. No, ako vam je Božić nezamisliv bez klasične jelke, prirodno drvce zamijenite ekološkom verzijom. Prilikom kupovine držite se stilskog pravila koje vrijedi i u odijevanju. Odnosno, kako bi se odmah vidjelo da je bor umjetan, umjesto da je zeleni, neka bude zlatni ili ljubičasti.

Jelovnik

Goste iznenadite pomalo drugačijim blagdanskim menijem, pa započnite s hladnim predjelom, Lososom u umaku od senfa, Cikorijom u umaku od inćuna ili Sushijem, te toplim Lososom u školjkama, Krumpirom s kavijarom ili Rižotom s crnim tartufima. Nakon svečane, ali posebne juhe, Juhe od fazana, Pileće juhe s bambusom i shiitake gljivama, poslužite moderno božićno pečenje, Pečenu patku u umaku od naranče, Janjetinu s medom od kadulje ili Pijetla u vinu. Ne odustajte ni od torte, pa goste obradujte vintage tortom, Esterhazy tortom, Franz Ferdinand tortom ili Bakinom tortom iz 1925. godine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.