Moj profil

Koji dijelovi junećeg mesa su za koju vrstu kuhanja?

Pitanje

Molim vas za objašnjenje koji dijelovi junećeg mesa su za koju vrstu kuhanja (npr. ramsteak – dinstanje i sl.). Preciznije trebam točne podatke o tome kakvo juneće meso kupujem za kakve vrste jela. Što je to lungić?

Odgovor

Juneće meso se razlikuje prema tvrdoći što određuje vrstu i vrijeme termičke obrade. Najmekši dio junetine je biftek koji se narezan na deblje ili tanje odreske peče na roštilju i u tavi a ne zahtijeva dugo vrijeme pripreme. Cijeli biftek možete peći u pećnici. Ramsteak ili rozbif je nešto tvrđi od bifteka a narezan se peče na roštilju ili u komadu u pećnici. Biftek i ramstaek možete narezane na manje dijelove pirjati u umaku. Juneći but ima više dijelova različitih tvrdoća. Od mekših dijelova radite odreske koji se peku u tavi, a panirane odreske pržite. Tvrđe dijelove buta kuhajte ili pirjajte bilo da su u komadu ili narezani namanje dijelove. Juneću plećku i vrat možete pirjati ili kuhati. Meso možete i samljeti i pripremati kosane odreske, pljeskavice i druga jela od mljevenog mesa.

Od prsa i flama možete kuhati juhe i gulaše. Lungić je svinjska pečenica ili file. Prije pripreme potrebno ga je obraditi tako da uklonite suvišne opne i žilice i pečete ga u komadu ili narezanog na medaljone.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.