Moj profil

Kroniki od Pusta - Antonja na Kvarnere

Antonja ili dan svetega Antona, ki je bil jušto čera, 17. jenara, dan je kad zatuli antonjski rog i celi Kvarner i Liburnija, baš kot i vavek, po stare užance ponemeju! Živel nan Pust!

Od čera, od Antonje 17. jenara, pu nas na Kvarnere j' počelo, kako to užaju reć - peto godišnje doba. Doba od nemotariji, huncutariji i sekakoveh monadi. Doba od maškar. Pusno doba. No, ako ćemo jušto, počelo je još na Tri Kraji, ma čera, kad je zatulil rog, i zadnje selo kisto još ni ćapalo virus od munjesanja, i službeno j' "palo". Na mojen šufite čula se mužika od seh stran – zdola mane tulili su i sopli su Zamećani, na leve Pehinari, na desne Kastafci, a zada mane Halubajci... Tulilo je i soplo i po Kvarnere od Crikvenice i Bribira preko Krasice i Hreljina, i po Liburnije - po Matujah, Opatije, Lovrane...

Čera, na Antonju, sen je načelnikon i gradonačelnikon zaškurilo pred očimi aš su morali abdicirat, pustit svoje mehke foteji va ken se rit lepo ćuti, i predat kjuči od mesta maškarsken vlastodršcen. Tako j' bilo i pul nas na svetomatejsken Brege, kot i sako leto. Ma ov put, za pravo čudo Božje, ni dažjilo! Meštar Pinel je dobil kjuči. Proglasili su ki j' kriv za se grdo ča nas je našlo pasanega leta - Pust, zna se! Pa su ga neboga, obesili na pal. I tako će bit obešen skrozi do osmega marača... Zajeno se j', kot i va sake revolucije, poništilo se regule od stareh vlasti i proglasilo svoje. A one van, dragi moji, ovako gredu:

DELAT SE NE SME, SKRBET NIŠ, POJIDAT SE NIKAKO, JADIT SE – ZABRANJENO. MORA SE: LUMPAT, POHAJAT, TANCAT, ZABAVJAT I LIH MISLET KAKO ČIN VEĆU BEDASTOĆU ZAKUHAT I DOBRO SE ZABAVIT.

A bogme, ni ni ten noven vlastodršcen hudo - meštar od maškar mora nagjedat se nemotarije i cel taj šušur, mora pit i jist kuliko god mu va drobac stane, pa i malo više (kot i dosadajni načelniki), mora tancat i hopsat, a brižan, mora i sako leto novu, mladu, šesnu Krajicu kuntentu držat! Jušto čera večer na prvemu ovoletnjemu maškaranemu tancu zibrana mu je nova Krajica, mepar je i on kuntent... Magari, mane se ovako od ženskega kantuna čini da se j' kot i fanj muškeh jušto zvicijal i zobjesil, pak se brzo štufa sake ženske. Ma mlad je još, šesan i zdržjiv ti naš meštar Pinel, pak mu morda i ni za zamerit, aš mu se tuliko mladeh i lepeh divojki nudi za Krajicu. A on mora najboju zibrat... Tr i sami znate kako to inače gre va krajevskeh familijah - ćeš-nećeš, pulitika zgora sega! Magar je to i ovista nema, pusna pulitika!

Da ne bite misleli da je samo pul nas tako, ni. I sa okolna mesta, od Gromišćine do Učki, su obesila svojga Pusta na pali, al na najveće drevo va sele. Va Kastve, ki nan je prvi sused, zibrana je i cela vlada z ministri, od keh je najvažneji ministar od financij Giovani Šteker, aš je fanj soldi zustalo od pasane turističke sezoni. Pa tako Kastafci od čera moru računat i na veći pržun s pogjedon na austrijski Alpi. Kastav je brez javnega natječaja (a to van je va zadnje vreme jako moderno) dobil i skijašku stazu Gemišt Partenkirhen, aš se pokazalo da se i pul nas va primorje more jako dobro skijat kad se pozabi cesti od velega snega očistit. Po navade se deli i nagrada Zlatna Broskva za najboje od pusneh nemotariji ki su bili pasanega Pusta.

Va matujsken kraje j' živo i veselo još od kad su žejanski zvončari jušto ob polnoće na Tri Kraji zakampanali z svojmi zvonci za fin od božićneh blagdani i početak pusnega kravala i na pal obesili svojga Hansa. Dan kašneje su i Munjci pomunjesali, a poten se j' i Gromišćina zatresla od Dondolaši.

Ja, dosti san tega tu besedila, kantala i tancala, vreme j' od obeda pa da i ja dobrega ča pojin! A ča će se va oveh sedan i pol šetemani jist i pit, lepo će se videt pu Matuj na festivale pusne hrani. Ja van moren malo gušta dat, lih da van slini poteču:

pašta al palenta ze slanimi srdelicami,

domaće kumbasice z kapuzon i palentun,

palenta kompirica,

jota z pancetun,

repa z fažolon,

domaći zapešt,

seh sorti fritul i kroštul,

presnac, supice, baškoti

i još čuda, čuda tega!

Tako, ja san van za danas svoje napovedala, a sad gren pijat joti pojist i žmuj naše Belice popit! Stojte mi dobri i veseli, munjeni i nemi kot i saka prava maškara, aš počel je Pust – ŽIVIO PUST!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.