Moj profil

Kućica od medenjaka

Kako jednostavno napraviti kućicu od medenjaka! :)

Iako nisam slikala cijeli postupak izrade svoje kućice od medenjaka jer su mi ruke bile pune šećerne glazure pokušat ću vam riječima opisati postupak i tako olakšati pripremu i otkloniti eventualne greškice prilikom izrade. 😉

Dakle, najprije izaberite tijesto za medenjake od koje ćete izrađivati kućicu. Bilo bi idealno ono koje se može raditi i hladno, koje ne raste puno i ne gubi oblik pa ili svom omiljenom tijestu dodajte manje sode bikarbone ili praška za pecivo ili izaberite tijesto po mom receptu za Medenjake iz davnina u koje soda i prašak ni ne idu.

Zatim se odlučite za šablonu po kojoj ćete praviti kućicu - na internetu ih ima jako puno pa odaberite onu koja je u skladu s vašim željama i sposobnstima. 😉 Ja sam izabrala ovu jer mi se učinila jako jednostavna a lijepa. Svaki kvadratić na slici sam odredila da ima 2,5 cm i u tim mjerama mi je brat na papiru za pečenje nacrtao sve dijelove. Da bi vam bilo lakše crtati veliki komad papira za pečenje razvucite preko stola, zalijepite mu sve čoškove pa koristeći dva trokuta iscrtajte olovkom sve potrebne dijelove pazeći da su vam linije ravne i okomite jedna na drugu odnosno paralelne tamo gdje je potrebno. Preciznost je u ovom dijelu važna. 😁 Kad ste završili s projektiranjem i crtanjem izrežite sve dijelove. Izrežite i jedan krug dovoljnog promjera da vam bude baza za kućicu.

U međuvremenu se opskrbite šećerom u prahu, bombonima, lizalicama, perecima, krekerima i svime što mislite da bi moglo krasiti vašu kućicu. 

Zamijesite tijesto. Otkinite potreban komadić pa razvaljajte na svakom izrezanom dijelu. Neka bude debljine od 8 mm do 1 cm - sve tanje bi se pri pečenju jako uvilo na krajevima (moje je moglo biti i deblje - sad znam za idući puta 😉). Pazite da razvaljate ravnomjerno, svugdje jednake debljine. Okrenite razvaljano tijesto da vam papir bude prema gore da bolje vidite rubove papira, pobrašnite višak tijesta da vam se nož ne bi lijepio i vukao tijesto za sobom pa oštrim nožem odrežite višak. Okrenite tijesto i premjestite ga u lim za pečenje. Nabockajte ga vilicom da se pri pečenju ne stvaraju baloni. Specite sve dijelove i pustite da se u potpunosti ohlade. Da si skratite i olakšate posao faze izrade možete podijeliti u nekoliko dana - jedan dan sve nacrtajte i izrežite, sutradan navečer zamijesite tijesto i razvaljajte ga pa prekrijte limove za pečenje prozirnom folijom, sve ostavite u hladnom i ujutro pecite a popodne ukrašavajte - tako sam ja radila! 😁

Napravite glazuru koju ćete koristiti kao ljepilo - to može biti royal icing ili jednostavna bijela glazura, po vašoj želji. Spajajte dijelove tako da najprije sastavljate bazu kućice - nanesite na krug temelje od glazure u linijama debljine oko 0,5 cm i namažite glazurom rubove stranica koje se trebaju spajati jedna u drugu pa sve složite (trebat će vam pomoćnik i još jedan par ruku 😉) da lijepo sjeda na mjesto i ne naginje se pa držite ne pomičući više ništa dok se glazura ne osuši, oko 15ak minuta ako ste u toplome. Nakon toga zalijepite krov stranicu po stranicu i isto cijelo vrijeme držite da vam ne bi klizio. Evo slike kako to otprilike treba ići (slika nije moja autorska ali sam je preradila u kolaž jer lijepo prikazuje postupak).

Nakon toga sve je u vašim rukama - dajte mašti na volju i ukrasite kućicu kako god poželite! 

I to je to, jedva čekam da vidim vaše uratke! 😉

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.