Moj profil

Kuhinjska, morska i himalajska sol – koja je najbolja za što?

Crna, himalajska sol, cvijet soli… Jeste li znali da se kvaliteta i finoća soli klasificiraju prema sadržaju hranjivih tvari odnosno minerala te procesu prerade?

Sol je zasigurno najviše korišten začin u svijetu. Recepti za većinu jela uključuju sol (čak i prstohvati u slatkim jelima za pojačavanje okusa), a nebrojeno puta čujemo kako je jelo bez soli „bljutavo“ te dobivamo poglede čuđenja ako nismo dodali sol u neki obrok.

Salut sol sadrži 35 % manje natrija od obične kuhinjske soli i svakako je preporučljivija u svakodnevnoj prehrani i pripremi jela.

Pa što je to onda točno u toj soli što je čini toliko korištenom u ljudskoj prehrani i kakve različite vrste soli imamo za odabir?

Što je zapravo sol?

Sol je namirnica koja se sastoji od dviju tvari – natrija i klorida, i to u prosjeku nešto više natrija od klorida. Nalazimo je u rudnicima i morima. Sol se upotrebljava u brojnim industrijama, a samo manje od 10 % ukupne svjetske proizvodnje soli koristi se u prehrani. Iako je u prehrani najčešće rabimo u svrhu pojačanja okusa hrane, kako bismo dobili jedan od šest temeljnih okusa jela – slanost, sol se zapravo vrlo često koristi za konzerviranje hrane, odnosno produljenje njezine trajnosti.

Kuhinjska, morska i himalajska sol

Razlikujemo tri glavne vrste soli:

1. Kuhinjska sol

Kuhinjska ili stolna sol najčešće se upotrebljava u kućanstvu i najkorištenija je za pripremu jelu. Ona je vrsta kamene soli koja mora proći brojne procese prerade na visokim temperaturama prije konzumacije i uporabe, pri čemu gubi na kvaliteti i hranjivim tvarima pa se smatra i najnekvalitetnijom od svih vrsta soli.

S druge strane, kuhinjskoj se soli vrlo često dodaje jedan mineral – jod – s obzirom na to da je poznat njegov manjak u prehrani ljudi. Stoga, ako imate običaj koristiti kuhinjsku sol, svakako koristite onu s oznakom „jodirana“.

Kuhinjska je sol zapravo najštetnija u prehrani ljudi jer se njezinom konzumacijom organizam „zasoljava“, što dovodi do izvlačenja vode iz organa, a kao posljedicu može imati razne bolesti poput reumatskih i bubrežnih.

2. Morska sol

Kao što joj i ime govori, morska sol dobiva se iz mora – točnije njegovim isparavanjem. Za razliku od kuhinjske soli, sadrži nešto više minerala, ali svejedno prilikom prerade dolazi do njihova gubitka.

Odnedavno se jako raširio pojam „cvijet soli“ koja je jedna inačica morske soli. Posebna je po tome što se skuplja ručno i smatra se najčišćom i najkvalitetnijom vrstom morske soli koja sadrži još više minerala od „obične morske“ soli. Svakako treba naglasiti njezin sadržaj kalcija, ali i magnezija te elemenata u tragovima poput željeza, joda i cinka. Cvijet soli manje je slan od „obične morske“ soli te se zapravo hrani ne dodaje tijekom kuhanja odnosno termičke obrade, već naknadno, nakon termičke obrade i prije konzumacije, kako bi se intenzivirao okus jela.

3. Himalajska sol

Ova se sol smatra najčišćom i najkvalitetnijom soli na svijetu jer je iznimno bogata hranjivim tvarima. Najizraženiji su kalcij, kalij i magnezij, a zbog posebnog oblika u kojemu se nalaze u himalajskoj soli, oni se lakše i brže apsorbiraju u organizmu. Posebna vrsta himalajske soli je i tzv. crna sol koja sadrži veći udio sumpora od „obične himalajske“.

Utjecaj soli na zdravlje ljudi

Poznato je kako je sol u većim količinama štetna za ljudski organizam i u svijetu danas postoje čitave nacionalne kampanje za smanjenje unosa soli. Kontinuirani povećani unos soli može uzrokovati kardiovaskularne, bubrežne i reumatske bolesti odnosno njezina ograničena konzumacija uvelike može pomoći u sprječavanju nastanka tih bolesti.

Glavni „krivac“ za potencijalan nastanak bolesti je natrij iz soli. Preporuke za unos natrija za odrasle zdrave osobe su 2300 mg/dan, što je otprilike jedna čajna žličica soli (~ 5 g). Ako se smanji količina natrija u soli, trebao bi se smanjiti i rizik od nastanka navedenih bolesti konzumacijom takve soli.

Upravo takva sol je Salut, koja sadrži 35 % manje natrija nego kuhinjska sol, a što ne utječe na njezin okus. Stoga je Salut sol svakako preporučljivija u prehrani i jelima od obične kuhinjske soli. Uvrštavanjem Salut soli u prehranu i dalje ostaje preporuka od 5 g soli na dan, ali ovako znamo da je to ona „zdravija“, s manje natrija.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.