Moj profil

Kuhinjske zavrzlame

Čitajući recept za Yajine balancane poželila sam probat. Kako zadnjih dana imam probleme sa internet konekcijom morala sam improvizirati i po sjećanju pravit, jer morala sam ... :D

Patlidžane sam kupila baš u petak, u subotu u kupovini sam se sjetila špageta, ostalo što mi je visilo u sjećanju, mislila sam imam. Po receptu, upamtila sam, dobro bi bilo skuhati manistru prije i ohladiti malo da bude pogodna za uvijanje, pa prvo to napravim. No umjesto 100 grama skuham cijelo paklo od 400. Od viška glava ne boli, osim možda ponekad od viška kila. Odlučila sam napraviti po dvije rolice za svakog od nas, dakle ukupno 10 pa odvojim za svaku po oko 12-13 špageta na pladanj i stavim u frižider na hlađenje. Nisam mogla provjeriti recept na internetu, nisam ga spremila na kompjuter, a niti upisala u moju knjižicu recepata, ne računajući da ću to tako brzo pravit, a pamćenje  je otišlo na odmor.

Ostavim ostale špagete onako poklopljene u šerpi, dok sam pripremala patlidžane, poslije  nisam imala šta vode ocijedit sve su upile 😁 i utrostručile se k'o dizano tijesto. Hajd za muža i paše tako, jer obično tjesteninu doradi. Ne voli aldente :P, ja mogu pojest kakogod ne pravim pitanje, omladina ... ma ako hoće nek jedu, ako neće ima šta ima. Ostavim špagete na stranu i idem dalje. Narezala sam patlidžane na ploške, baš su bili zgodni, ni preveliki, ni mali, taman. Posolim i pokrijem neka puste gorčinu ako je ima. Nisam ni mislila o tome kako mi domaći svježi sir neće štimat u ovoj priči. Mislim štimalo je , ali po receptu je trebalo prirpemit mocarelu??? to sam kasnije utvrdila.

Proces proizvodnje mog subotnjeg ručka tekao je malo naopako, ali kad sam sve složila na tanjur i nije bilo loše, šta loše, bilo je odlično.

Za ovaj sam ručak odvojila malo više vremena, počela ranije nego to obično radim, da stignem sve polako na tenane i kao i svakog dana zatvorim se u kuhinju kuhat. Kćeri pitaju treba li pomoć, kažem ne treba, ako zatreba ja ću zvat. Odoše svaka svojim poslom, ja pametujem po kuhinji... kuham, pržim, pečem. 

Domaći sir sam malo posolila i umiješala jaje unutra da se ne rasipa, patlidžane osušim bručnikom ( kuhinjski ubrus zbog dileme  oko imena ručnik ili ubrus  zovemo bručnik :D)  i pečem na roštilj tavi premazanoj sa samo malo ulja. Nisam ni primjetila da se kuhinja zadimila, dok kćer nije provirila unutra i pitala odkud toliki dim... Otvorim i prozor i vrata prema vani, da se kuhinja izbistri i izluftira, valjda niko neće zvat vatrogasce. I nije. Danas nikog nije briga ni ako ti kuća gori, snalazi se sam.

Ispekla sam tačno 10 lijepih ploški patlidžana i krenem na sljedeći korak. Premažem maslacem manju vatrostalnu posudu i pospem krušnim mrvicama, poslije mi bilo drago što sam pogodila da je to napisano u receptu.Uzmem one hladne špagete, pokušavam složit po nekih 10-12 komada jednu do druge. Teško ih odvajam, naravno jer nisam umiješala ono famozno jaje da mu jaje i šalšu prije, to bi ih sigurno držalo razdvojenim, ovako sam se propisno namučila, a špagete su mogle poslužit za praćku, tako su bile elastične. Stavim na plošku patlidžana kašiku sira, dobro možda i  malo više, zarolam, pa na motanje u špagete. Nije bilo teško, kako se čini. Prvi krug je bitan poslije samo zakotrljaš do kraja.U moju malu vatrostalnu posudu stalo je maaaalo tijesno cijelih 10 komada. Već sam od početka planirala napravit umak za špagete, koje ću prvo stavit na tanjur, na njih po dvije rolice, pokraj neku plošku pohovanog patlidžana, salata i the end.

Gledam one rolice i mislim se kako nešto trebam po njima stavit, bit će mi suho, ali stavljam u rernu neka se peku, ako ništa naribat ću sira povrh svega, sir uvijek ima prolaznu ocjenu ;). Dok su se rolice pekle, odlučim pohovat ostatak patlidžana, pa ću umak na kraju.

Napravim malu pauzu i provjeravam ima li interneta, ima, super... tražim recept. Čitam blabla mocarela ih jooooj, al gotovo sad kad su rolice već u rerni :D, čitam dalje ... na rolice stavit šalšu... štaaaaaa? Trčim do kuhinje napravit nešto što bi podvalila pod šalšu 😁 , na brzinu sjeckam luk crni i bijeli, dok mi se ulje zagrijava, sjeckam paradajz, dinstam, miješam, virim u rernu, dobro je nisu se zapekle,  dinstam, paradajz je pustio sok, vadim rolice van i po svakoj stavljam „šalšu“ . Naribala sam i malo edamera po tome i vratila u rernu misleći valjda će bit dobro 😁 i pozdravim se sa rolicama do stola. U „šalšu“ dodam kašiku brašna i malo kečapa podlijem vodom i ukuham neki umak, koji sam sručila u moje prekuhane špagete. Miješam sve u šerpi i kontam kako će to bit mekano gnijezdo za rolice.

Oko pohanja nije bilo nikakave zafrkancije, samo traje kad radim u maloj tavi. Sve sam stavila na stol  i poklopila, dok narežem salatu. Moji k'o navijeni po satu se okupljaju, kćer postavlja tanjure, ja začinim salatu dijelim porcije, preko ramena dobacim neka kombinuju svega. Na svoj tanjur serviram kako sam i prvobitno naumila, raskuhane špagete, na njih rolice i par pohovanih ploški, pa odlazim vani slikat :D... Trebam dokazni materijal o isprobavanju, makar nije originalno, ideja je dobra i nije tako jako  zahtjevno, kako se činilo, stavljam na kraj stola vani neki stolnjak sa cvjećkama

(imam i ja BA) idem u vrt ubrat "dekoraciju". Dosta mi je cvjetak dragoljuba i malo vlasca samo da "obojim" sliku. Zavirim u narančasti cvijet tamo buba, puhnem ispala je :D, vlasac mrljav od zemlje (padala je kiša) no takve ih stavim na moje rolice i slikam ... 100 puta valjda bude neka dobra slika, da se barem tu ne sramotim :D. 

Rolice su izvanredno ukusne i sa domaćim sirom, tope se u ustima, osim ponekog komadića prepečenih špageta 😁 .  Drugi puta ću spremit i mocarelu i umutit jaje u špagete, stavit šalšu 😁 neka je sve po propisu i napravit mnooogo više rolica, jer je stvarno dobro... Preostale špagete iz ovoga ručka, pojela sam naravno ja drugi dan podgrijane. Bila je to kaša od špageta koja je još jednom utrostručila obujam 😁 ne samo na mome struku 😁 .

I na kraju moram još da dodam jedno, prije kao opomenu samoj meni, a i savjet drugima. Kad nešto stvarno želiš probat dobro provjeri i prirpemi sve, ali već vidim da se neću poslušat 😁 . Do sljedeće improvizacije ... i zavrzlame 😉

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.