Moj profil

Laganiji i zdraviji zimski prilozi

Nakon neumjerenog uživanja u blagdanskim delicijama, vrijeme je za laganije i zdravije i ukusne coolkine priloge koji će nam pomoći da ponovo postanemo i ostanemo poletni i fit.

Nakon, ruku na srce, uglavnom neumjerenog čak i višetjednog uživanja u slatkim, slanim i masnim prigodnim blagdanskim zalogajima, doba je za veliki obrat na našim tanjurima. Vrijeme je za povratak u normalu putem laganijih, hranjivijih i zdravijih obroka s kojima ćemo ponovo postati i ostati fit. 

Pozabavimo se stoga, nama gurmanima tako milim prilozima. One uobičajene i uglavnom kalorične zamijenimo laganijim i zdravijim, ali ne i manje ukusnim verzijama od žitarica i povrća. Riječ je o namirnicama koje obiluju biljnim vlaknima, ugljikohidratima i bjelančevinama te mineralima i vitaminima neophodnima za normalno funkcioniranje našeg organizma...

No, bez sumnje, uz naš organizam profitirat će i naša nepca, jer se cool prilozi temelje i na namirnicama od kojih neke možda niste ni kušali ili ih do sada niste pripremali kao prilog. Štoviše, velike su šanse da coolkini prilozi postanu ne samo vaš omiljeni dodatak, već i mala glavna jela koja će obogatiti vaše svakodnevne obiteljske jelovnike.

Uživajte u prilozima od bulgura, prosa i kvinoje!

Uz uobičajene žitarice, u svoju prehranu uključite i bulgur, zanimljiv proizvod pšenice. Kao ukusan prilog, servirajte bulgur sa sezamom, jelo koje se sprema i brzo i jednostavno. Uz svoja omiljena glavna jela poslužite i priloge od pomalo zaboravljenih, a nekad našim bakama i prabakama dobro poznatih namirnica, heljde i prosa - jeger s heljdom te proso s bučinim uljem. U  potrazi za vrijednim laganijim prilozima upoznajte i prastaru žitaricu te skuhajte quinou s tofuom, prilog koji će oduševiti sve ljubitelje gljiva i one koji vole isprobati nove okuse.

Posegnimo za poznatim i dostupnim namirnicama, biranim žitaricama i povrću, od kojih neke možda niste ni kušali ili ih još nikad niste pripremali kao prilog svojim omiljenim glavnim jelima.

Kušajte kelj i kupus u novim zanimljivim ulogama!

Umjesto da ga iskoristite za glavno jelo, kelj pripremite kao ukusan prilog te servirajte kelj s preljevom od misa i rižina octa. Možete ga po receptu opareni kelj skuhati na način kako to čine na Jamajci i učiniti posebnim, ustvari posebno ljutim. U procesu oporavka od blagdanske neumjerenosti, posebno od krepke sarme, oslonite se i na svježi kupus te primjerice uz svoje omiljene odreske poslužite kupus na Vegetin način ili za prilog odaberite ljuti kupus na kineski način.

Mrkva i cvjetača nisu stvorene samo za juhe!  

Zahvaljujući svojoj hranjivosti i slasnom okusu, mrkva zaslužuje i neke mnogo važnije uloge. Kušajte je na dva maštovita, pomalo egzotična načina te za ukusan prilog pripremite kremaste mrkve ili pak svoja nepca iznenadite čupavim hiziki-jem.

K tome, zaigrajte i na podjednako zdravu i ukusnu cvjetaču pa umjesto krumpira ili riže, uz omiljene odreske poslužite zapečenu cvjetaču ili ih združite s vrućim, zamamno hrskavim brusketama od cvjetače.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.