Moj profil

Ledeni čaj – zvijezda ljetnih napitaka

Za intenzivniju aromu, napitak najprije ohladite, a zatim mu dodajte led. Kao ukusan dekorativni dodatak ledenom čaju dodajte zaleđene jagode ili šumsko voće, a možete probati i s jestivim laticama cvijeća.

Iz američkih i engleskih kuharica doznajemo da se čaj servirao hladan od početka 19. stoljeća, kada su naročito popularni bili punčevi od zelenog čaja.

Vrući dani traže hladne napitke. Svježina i uzbudljive arome ledenog čaja jednostavno su zarazne u ovo ljetno vrijeme!

Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste pomažu i u prevenciji i ublažavanju raznih zdravstvenih tegoba. Možete ga napraviti i skoro iz svih vrsta čaja koje se inače piju vruće.

Nešto o čaju

Najčešća asocijacija na čaj za većinu Europljana jest: okrjepljujući topli napitak, zdravlje, opuštanje ili ugodna stimulacija. Stručno gledano, čaj je svaka sirovina ili gotov proizvod od kojih se vrlo jednostavnim prelijevanjem vrelom vodom dobije napitak.

Iako se sama riječ upotrebljava za razne napitke, pravi je čaj piće od sušenih listova ili lisnih pupoljaka čajnog grma ili drveta čajevca (Camellia sinensis).

S obzirom na tehnološku obradu, čaj može biti crn (fermentirani; Assam, Ceylon, Darjeeling, Keemun, Kenyan, Lapsang Souchong, Nilgiri, ruski, Yunnan) ili zelen (nefermentiran, obrađen samo parom tako da zadržava prirodnu boju; Chun Mee, Dragonwell, Gen mai cha, Gunpowder, Sencha...), oolong (nešto između crnog i zelenog; Formosa, Wuyi, Ti Kuan, Yin), pu'erh (ljekovitih svojstava, što je stariji, okus mu je bolji) i tzv. bijeli čaj koji je prilično rijedak i dobiva se od pupoljaka čajeva grma (Yin Zhen, Pai Mu Tan).

Ledeni čaj

Ledeni čaj u Americi je prava zvijezda! Na jugu se pije vrlo sladak, smatra se tradicionalnim južnjačkim napitkom i poslužuje se tijekom cijele godine, uz većinu obroka. Naručite li čaj u nekom od južnjačkih restorana, najvjerojatnije ćete dobiti sladak ledeni čaj. U ostalim dijelovima Sjeverne Amerike čaj se poslužuje nezaslađen.

Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste pomažu i u prevenciji raznih zdravstvenih tegoba.

Ledeni čaj se i kod nas sve više konzumira, a novim ga se, domišljatim kombinacijama može oplemeniti i obogatiti novim aromama i djelovanjima.

Počnite s vrećicama čaja ili čajem u rinfuzi. Za intenzivniju aromu, najprije napitak ohladite, a zatim mu dodajte led.

Za brzo hlađenje: na 20-ak minuta stavite posudu s čajem u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode, nekoliko puta promiješajte.

Kao ukusan dekorativni dodatak ledenom čaju dodajte zaleđene jagode ili šumsko voće, a možete probati i s jestivim laticama cvijeća. Najčešće mu se dodaju tanko narezane ploške limuna, naranče ili limete te energizirajući listići metvice.

Crni se čaj najčešće aromatizira okusima limuna, naranče i breskve, a zeleni aromama ananasa i manga.

Povijest ledenog čaja

Iz američkih i engleskih kuharica doznajemo da se čaj servirao hladan od početka 19. stoljeća, kada su naročito popularni bili punčevi od zelenog čaja s dosta alkohola.

Popularnost ledenog čaja rasla je s razvojem sustava za hlađenje: hladnjaka i proizvodnje leda. Termin refrigerator (hladnjak, zamrzivač) koristi se od 1830. godine, a do sredine 19. stoljeća bili su u širokoj upotrebi.

Kuharica iz 1839. godine opisuje uobičajeni postupak pripreme punča od čaja: prelijte 700 ml jakog kipućeg čaja preko 500 g šećera, dodajte 250 ml gustog slatkog vrhnja te postupno u njega umiješajte bocu slatkog vina ili šampanjca. Zagrijte do vrenja i poslužite vruće ili hladno u staklenim čašama.

Najstariji tiskani recept za ledeni čaj pronađen je u kuharici "Housekeeping in Old Virginia" iz 1879. godine, u kojem se zeleni čaj prelije preko leda i dviju žlica šećera te mu se doda malo svježe iscijeđenog limunova soka.

Kasniji recepti, od kraja 19. stoljeća, za glavni sastojak imaju crni čaj, koji se najčešće upotrebljava i danas.

S početkom 20. stoljeća, recepti za ledeni čaj postali su skoro obaveznim dijelom kuharica. Preferiranje crnoga čaja nad zelenim pojačano je velikim količinama jeftinog uvoznog crnog čaja iz Indije, Cejlona, Južne Amerike i Afrike.

Godine 1904. ledeni je čaj dosegnuo vrhunac masovne potrošnje na Svjetskom sajmu u St. Louisu: bilo je ljeto, bilo je vruće i najbolji način osvježenja posjetitelji su otkrili u ledenom čaju koji im je ponudio Englez Richard Blechynden. Iz istoga se (toplog) razloga tog ljeta proslavio i sladoled! Godine 1917. na tržište dolaze posebne visoke kristalne čaše za ledeni čaj s dugačkim žlicama.

Tijekom Drugog svjetskog rata glavni su izvori zelenoga čaja dolazili preko Britanije iz Indije, a u današnje vrijeme opće globalizacije čaj se pije u golemim količinama diljem svijeta.

Zašto ga volimo

Kao ukusan dekorativni dodatak ledenom čaju dodajte zaleđene jagode ili šumsko voće, a možete probati i s jestivim laticama cvijeća.

Čaj, topao ili hladan, ostaje omiljenim, čak i sve popularnijim napitkom: bilo da se želimo opustiti ili energizirati, smiriti ili pobuditi osjetila, utopliti se, rashladiti, pomoći si kod bolova i popraviti imunitet, provesti ugodne trenutke u samoći s knjigom ili čavrljajući u veselom društvu... Naprosto odgovara svakoj prigodi i svakome dobu. Iskušajte što više raznih vrsta (ima ih više od tisuću) i među njima nađite "your cup of tea"!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.