Moj profil

Let’s go local

Lokalno uzgojeni proizvodi omogućavaju svježinu i bolji okus, jer ne moraju putovati danima te što je još važnije, pomoć malim, lokalnim proizvođačima.

Od farme do viljuške. Što jeftinije i što brže novi je izazov proizvođača hrane. Do prije nekoliko godina oni koji su htjeli biti u trendu i politički ispravni, hranili su se isključivo biološki uzgojenim proizvodima. Međutim, u posljednje vrijeme izgleda da jedina hrana koja ne izaziva osjećaje krivice je ona - lokalno uzgojena. Izrasla u našoj okolici, što bliže našim dućanima, stolovima i restoranima.

Lokalno uzgojeni proizvodi omogućavaju svježinu i bolji okus, jer ne moraju putovati danima te što je još važnije, pomoć malim, lokalnim proizvođačima, kao i uštedu u vremenu i gorivu koje je potrebno za prijevoz i skladištenje. Uz malu napomenu da takvi proizvodi istovremeno ne donose nikakvu novčanu uštedu, možemo reći da dosad nije izmišljeno ništa ispravnije.

Jučer ujutro sam posjetila Farmer's Market, koji se svake subote održava na njujorškom trgu Union Square. Osim što se tom prilikom može naučiti kako izgledaju pravi američki uzgajivači, mogu se upoznati najalternativniji, ali istovremeno i najbogatiji stanovnici ovog grada.

Ostala sam zaprepaštena cijenama. Na košarama sa sitnim mladim špinatom, koji se jede isključivo na salatu, kao i mladim matovilcem, cijena je bila izražena ne u kilogramima, čak ne u "poundima" (oko 450 g), već u ¼ pounda, otprilike količini koja odgovara oko 110 g. Eto, ta šačica špinata ili matovilca koštala je 6 dolara ili, ako ćemo u kilogramima, oko 50 dolara po kilogramu. Pedeset dolara!!! U trenu sam zamislila osviještenog njujorškoguzgajivača kako čisti i miluje list po list, koji onda raste bez stresa i dosadnih puževa golaća. Jer, iskreno, čini mi se da ništa drugo ne može opravdati tu cijenu.

Ostavila sam se špinata i matovilca i kupila dva stručka divlje cikorije po 3 dolara. Dakle, tih 6 dolara plus dva krumpira i dvije žlice maslinovog ulja pružili su mi užitak koji je stao u malu zdjelicu.

Sada mi je malo jasnije zašto se u svakom prospektu koji predstavlja hrvatsku turističku ponudu može pronaći slika Dolca. Naročito Dolca ljeti, s otvorenim suncobranima obrubljenim šestinskim motivima. Strancima su kumice sa svim zamotuljcima, domaćim sirevima, košarama sa salatom i voćem pravo otkriće. Izvorni Farmer's Market!! Od stabla i vrta do viljuške u samo nekoliko sati!

Nedavno sam pročitala da u nekim zapadnoeuropskim zemljama postoje inicijative tipa - usvoji vrt ili podijeli vrt. Za određenu mjesečnu cijenu proizvođač vam svakog vikenda pred vrata donese kutiju s proizvodima koji su upravo sazrijeli i izrasli u vrtu. Postoje i mogućnosti da sami posjetite "svoj" vrt (nešto nalik na multi vlasništvo) te uberete i uzmete što vam treba. Naravno, nema avokada, ni manga, pa čak ni jagoda usred zime. Možete uživati isključivo u sezonskim proizvodima, a u košari se može naći i ono što se vašim ukućanima ne sviđa i što bi rijetko kupili u voćarni.

Autor slike: tracy

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.