Moj profil

Ludi party pod maskama

Znate li onaj osjećaj kada počnu stizati prvi gosti, pa se lagano stanu grupirati na vašoj sofi, a vi ne znate što biste najprije? Gosti su se posjedali i rastegli priču o aktualnim temama. Zbog takvih situacija treba postaviti nekoliko osnovnih pravila...

Kako ćete prostor prigodno ukrasiti? Bez tikve ne može: stavite u nju svijeću i dodajte je ostalim ukrasima u prostoru koji ste predvidjeli za ludi stampedo vaših maskiranih prijatelja.

Eto nam, dakle, opet Noći vještica! Oduvijek ste sanjali organizirati ludi tulum pod maskama, a ovo je jedinstvena prilika da to i učinite. Nema ničeg čarobnijeg od jeseni, topline doma, sjaja svijeća kroz krezubi osmijeh bundeve...

Jasno je da morate i dobro ''potegnuti'' da ostvarite tako velike želje. Najlakše se pojaviti na partyju, no najteže ga je organizirati. Odakle početi? Coolinarika je u ovim trenucima vaš najbolji prijatelj, pa stoga dobro proučite ove stranice prije nego što se uhvatite ukoštac s ludom Noći vještica.

Nezaobilazna bundeva i brzi šoping

Bundeva je nezaobilazni dio ove priče. Poslužite se jednom iz susjedova vrta ili ju kupite na placu. Očistite je, izrezbarite usta, oči, ali - neka ne bude previše strašno! A ne, to nije recept! Samo zagrijavanje!

Dakle, iznova: za početak vam je potrebno 200 grama očišćene bundeve. Kako dospjeti do tako nečega? Kupuje li se to u vrećicama? Morate li to, ne daj Bože, sami očistiti, i još k tomu izmjeriti dvije stotine grama? Da! Morat ćete! Ali, neka vas to ne žalosti, jer kad napravite ovu ukusnu slasticu, moći ćete se dodatno zabaviti rezbarenjem prazne bundeve! Jupi!

Ostalo će ići nešto lakše. Samo se trebate prisiliti poći u jednu od većih trgovina namirnicama i preživjeti gužve u njoj. Kako biste što manje bili izloženi blagdanskom stresu, ponesite popis i štopericu, pa pokušajte oboriti rekord u brzinskom kupovanju. Tako ćete biti usredotočeni i zaboraviti na stres.

Dobar savjet: odmah se zaletite do tzv. praškastih proizvoda i tamo na brzinu u košaru pobacajte Oštro brašno Podravka, Prašak za pecivo Dolcela, cimet u prahu, šećer u prahu (uzmite i onaj u kocki!). Ulje, mlijeko, maslac i jaja imate kod kuće, kao i svaka prava domaćica, zar ne?

Slatki, mali muffini

Nakon kraćeg odmora od brzinskog šopinga, uzmite jednu posudu, u nju stavite s mukom očišćenu i precizno izvaganu bundevu, te je prelijte vodom kako je više ne biste gledali. Ili, još bolje: kuhajte je na laganoj vatri. Kad se prokuha, vjerojatno ćete i vi zaboraviti na početne muke, pa lijepo ocijedite suvišnu tekućinu, i više vam ta bundeva neće biti tako mrska. Još toplu je usitnite u električnoj sjeckalici.

Ovi s bundevom bit će pravi hit, osobito ako ih poslužite uz topli napitak.

Pravi vještičji dio nastupa tek sada: miješanje raznoraznih zanimljivih prašaka! Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, cimetom i šećerom. Pritom pjevajte: ''Kad Nadalina muti slatko, zamuti pamet svima...'' U posebnoj posudi istucite jaja, dodajte mlijeko, ulje i - bundevu! Postupno dodajte brašno i grožđice. Eto, to bi bila ta čarobna smjesa.

Sad je samo treba uliti u kalupe za muffine, posuti grubo tucanim šećerom (one kocke koje ste kupili ste i usitnili, zar ne?) i oko 20 minuta peći u pećnici, koja je već zagrijana na 180 stupnjeva.

Ah, da, mala tajna: nemojte kalupe napuniti do vrha, jer će se smjesa ionako malo dići.

Izvolite malo čaja...

Ovi muffini s bundevom bit će pravi hit, osobito ako ih poslužite uz topli napitak. A kako bi sve bilo u stilu Noći vještica, najbolje će biti da pripremite sami i taj napitak. Evo, neka se zove Halloween tea! (Čaj Noći vještica). A pripremit ćete ga od filter vrećica Podravka čaja hibiskus, dakako, vode, meda Podravka i narančina soka. Količina svega ovisi o tome za koliko ga osoba spremate.

A sad vi: koliko vam treba svega ako želite pripremiti čaj za sedam osoba? Ni vi uza se nemate kalkulator? Probajte ''pješice'', s olovkom i papirom, kao nekad u školi. Ili možda mislite da su se vještice koristile kalkulatorima?

Još malo vještičje čarolije

Još malo kviz pitanja: koji je osnovni vještičji rekvizit?

  • Da, metla!

A znate li za čime su vještice uvijek čeznule?

  • ... :(

Za čarobnim štapićem, zaboga! No, njega je sudbina dodijelila vilama. Ipak, kako je ovo Noć vještica, poklonit ćemo im nešto čarobnih štapića. Bit će to jednostavno, osobito nakon one muffin epizode...

Treba vam lisnato tijesto Podravka (500 g), naribani parmezan (60 g), jaje (komada 1), pola žličice Vegete (ovo je zeznuto!) te dvije žlice sjemenki bundeve. Niste bacili sjemenke kad ste čistili bundevu, zar ne? Jeste?! Ajme! Trkom do trgovine po vrećicu sušenih sjemenki, oh... A trebalo je biti jednostavno... E sad – ocarinite školsku torbu vašeg djeteta i oduzmite mu ravnalo (uz obećanje da ga odmah vraćate). Ne bojte se, nećemo vam ga savjetovati za pedagoške mjere, već vam treba da izmjerite debljinu razvaljanog tijesta. Naime, ono mora biti debelo oko pola centimetra.

Smućkanim jajetom i Vegetom premažite mu površinu, pospite parmezanom i gore spomenutim sjemenkama. Za hrabre: oštrim nožem izrežite štapiće. Za manje hrabre: dajte da to učini vaša druga, nadamo se, spretnija polovica. Poslužite vruuuće!

Sve je u atmosferi...

Kako ćete prostor prigodno ukrasiti? Bez tikve opet ne može: stavite u nju svijeću i dodajte je ostalim ukrasima u prostoru koji ste predvidjeli za ludi stampedo vaših maskiranih prijatelja. Ne zaboravite odškrinuti prozor, jer je poznato da svijeće gutaju kisik. Uz to, sve mora biti baš u stilu Bala vještica. Bilo bi zgodno jednom zaobići tradiciju da se svi prerušavaju u kosture, vampire i zastrašujuća bića, te da se tematski odjenu u vještice i vješce - pa da cijela priča i opravda naslov Noći vještica. Šiljasti šeširi više nisu tako nedostupni, a oni vještiji znat će ih napraviti i sami. Sve ostalo je stvar improvizacije. Sam interijer mora biti topao i neobičan. Svjetleća bundeva (ili više njih) sastavni je dio toga, no ne zaboravite na razna ''žmigajuća'' svjetalca (kao za Božić), grančice, metlice, bobičasto voće, sušeno cvijeće (koje, nadamo se, nećete staviti pokraj žive vatre kako stvar ne bi poprimila dramatične razmjere).

Kako bi sve bilo u stilu Noći vještica, najbolje će biti da prostor prigodno ukrasite u stilu vještičjeg bala.

Znate li onaj osjećaj kad počnu stizati prvi gosti, pa se lagano stanu grupirati na vašoj (jedinoj) sofi, a vi ne znate što biste najprije? Očekujete da tulum odmah krene, a oni su svi posjedali i rastegli priču o aktulanim političkim ili javnim temama.

Upravo zbog takvih situacija treba postaviti nekoliko osnovnih pravila. Jedan dio im otkrijte prije samog tuluma: prvo, neću vas pustiti u stan ako se ne maskirate, i drugo, samo gosti koji stignu do 21 sat dobit će poklon iznenađenja (pripremite male paketiće s raznim zanimljivim čajevima).

Drugi dio im nemojte otkriti, no uživite se u ulogu dobre vještice koja na svom imanju dočekuje drage ljude - pripremite im ukusne napitke koji će ih ugrijati i malo ih, recimo, opustiti. Čaj s rumom, kuhano vino, čarobni napitak iz kućne radinosti (vidi pod Halloween tea) ...

Glazba u početku tuluma ne smije biti tzv. ambijentalna, ma kako se furali na umjetnost. Ono što uvijek dobro prolazi jest disko sedamdesetih i osamdesetih koje će sve odmah razgaliti. Jednom kad stvar krene, više neće biti nikakvih problema s održavanjem atmosfere. Nakon tri, četiri sata skakutanja i plesanja, rado će prionuti na slastice koje ste im pripremili.

Topli napitak poslužite pred kraj tuluma, jer u protivnom ćemo se vratiti na aktualne teme...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.