Moj profil

Malezija

Multietničnost i multikulturalnost Malezije su ostavili traga i na njenu kuhinju. Uz malajske, indijske, euroazijske, kineske namirnice, začine i jela autohtnog stanovništva Bornea, tu su i njihove neobične fuzije i kombinacije. Egzotična Malezija.

Geografski položaj

Malezija se smjestila u jugoistočnoj Aziji. Južno kinesko more je dijeli na dvije zemljopisne cjeline: Poluotok Malezija ili Zapadna Malezija na jugu Malajskog poluotoka graniči s Tajlandom na sjeveru i Singapurom na jugu. Malezijski Borneo ili Zapadna Malezija na jugu Malajskog poluotoka graniči s Indonezijom i Bruneiem. Malezija zauzima 329 750 km2, a broj njenog stanovništva je procijenjen na 25 274 133.

Začini su srce svake kuhinje, a Malezija njima obiluje.

Klima je ekvatorijalna na jugu i monsunska na sjeveru. Dvije trećine zemlje zauzimaju prašume, a Malezija pogoduje brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Zadivljuje oko 200 vrsta stabala, 800 različitih orhideja i 200-ak vrsta palmi, a malezijsko iskustvo zaokružuju tigrovi, leopardi, slonovi, nosorozi, orangutani i brojne vrste ptica.

Povijesni utjecaj

Sredinom 1. stoljeća prije Krista, gradovi-države iz jugoistočne Azije, zajedno s današnjim teritorijem Malezije su pod dominantnim utjecajem Indije. U 15. stoljeću osnovana je Melaka. U 18. i 19. stoljeću Velika Britanija na području današnje Malezije osniva koloniju i svoj protektorat. Malajski poluotok neovisnost stječe 1957. godine, a Malezija formalno nastaje 1963. godine. Singapur sporazumno napušta Federaciju 1965. godine kao nezavisna država. Danas je Malezija je ustavna monarhija s trinaest država i tri savezna teritorija. Posljednja tri desetljeća Maleziju obilježavaju inozemna ulaganja i gospodarska preobrazba, a vlada Malezije provodi "Viziju 2020" program s ciljem potpunog razvijanja Malezije do 2020. godine.

Karakteristike kuhinje

Kulinarska raznovrsnost Malezije potječe od multietničkog sastava Malezije koju čine Malaji, Indijci, Euroazijati, Kinezi i autohtono stanovništvo Bornea, ali i pod utjecajem njenih susjeda.

Multikulturalnost zemlje rezultirala je usvajanjem, prilagodbom i prožimanjem kulinarskih utjecaja, namirnica i jela.

Specifične namirnice

Začini su srce svake kuhinje, a Malezija obiluje s njima. Ističu se korijandar, kurkuma, kumina, čili, anis, kardamon, muškatni oraščić, đumbir, limunska trava, cimet i drugi.

Kokos i palma su nezamjenjive namirnice malezijske kuhinje. U kuhanju se koriste kokosovo mlijeko, vrhnje i maslac, a u gotovo svim je desertima nezaobilazna upotreba kokosovog mlijeka.

Palmu su britanski kolonijalisti uvezli iz zapadne Afrike. Najviše je u upotrebi palmino ulje, a onda palmin šećer ili gula melaka.

Riža je sljedeća temeljna namirnica malezijske kuhinje.

Rezanci, onakvi kakve poznajemo u kineskoj kuhinji su dio i malezijskog kulinarskog identiteta.

U Maleziji se jede i raznovrsno meso. Dok recimo Malezijski muslimani izbjegavaju svinjetinu, Kinezi je obilato jedu. Piletina je vrlo pristupačna i jeftina, a najfinija je "kampung" piletina proizvedena tradicionalnim tehnikama u malezijskim seoskim domaćinstvima. Jede se i meso guske i patke. Popularna je i govedina iako ne kod hinduističke i budističke populacije Malezije. Kozje meso je na cijeni, a od njega se izrađuju umaci, curryji i juhe.

Morski plodovi: škampi, račići, rakovice, puževi, hobotnice, lignje i drugi mekušci, ali i svježe ribe su atrakcija lokalnih tržnica i imaju značaj udio u malezijskoj prehrani.

Povrće je zbog stabilne i povoljne klime dostupno tijekom cijele godine, a što vrijedi i za voće. U Maleziji ćete moći uživati u durianu, ličiju, mangu, longanu i rambutanu.

Jela Malezije

Satay je jedno od najpopularnijih Malezijskih jela, posebice satay piletina s umakom od kikirikija i kokosovog mlijeka.

Roti jala su palačinke s dodatkom maslaca i kurkume.

Nasi dagang je jelo od kuhane riže s dodatkom kokosovog vrhnja.

Ayam goreng je pržena piletina s kurkumom i curry prahom.

Laksam je sličan zapadnoj tjestenini, ali pripremljen iz smjese pšeničnog i rižinog brašna na pari.

Nasi lemak je riža s kokosvim mlijekom, a servira se uz orašaste plodove, krastavce, čili pastu i inćune.

Bak kut teh je juha od svinjetine sa začinima.

Kaya prepečenac ili Roti bakar je kokosov ili jajčani džem na prepečencu. Tradicionalno se poslužuje uz kavu ili čaj i mekano kuhano jaje u soja umaku i to za doručak.

Ayam Percik je grilana piletina u ljutom umaku.

Cendol su slatki rižini rezanci u hladnom kokosovom mlijeku.

Bubur cha cha sadrži kockice jama i slatkog krumpira s kokosovim mlijekom.

Pengat je načinjen iz tapioke i banane.

Travel tips

  • Posjetite Kuala Lumpur glavni grad zadivljujuće arhitekture, ogromnih nebodera (najveći Petronas Twins toranj), noćne tržnice u Petaling ulici, parka ptica i Taman Tasik Perdana - parka. Penang je druga atraktivna destinacija: Georgetown, hramovi, kineska kultura i odlična hrana. Melaka je poznata po antičkim trgovinama, arhitekturi, kulinarstvu i mulikulturalnosti. Taman Negara, nacionalni park, i brojna druga mjesta zaslužuju posjet.
  • Malezija je jedna od rijetkih zemalja gdje kornjače polažu svoja jaja. Tom događaju možete svjedočiti na brojnim obalnim mjestima od mjeseca srpnja do listopada, no nemojte svojim prisustvom remetiti čin.
  • I jedna napomena: na stranicama "Lonely planeta" naišli smo na upozorenje da su otoci i obalno područje istočnog Sabaha opasni za strance zbog velike mogućnosti otmice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.