Moj profil

Maslac vs. margarin

Vrlo slični izgledom, vrlo različiti porijeklom. Margarin se dobiva iz masnoća biljnog porijekla, uglavnom kokosovog i palminog ulja, kemijskim procesom hidrogenizacije, za razliku od maslaca koji se dobiva iz masnoća životinjskog porijekla, tj. kravljeg mlijeka.

U dvoboju između maslaca i margarina, pobjednik bi mogao biti više nego očekivan. Fanatični pobornici maslaca započet će svoju propagandu riječima da je ukusniji. Što je istina. Rijetki su koji će okusu maslaca preferirati okus margarina. Drugi će kao razlog superiornosti maslaca spomenuti porijeklo margarina s modificiranim sastojcima te ponosno izjaviti da kemičarima preferiraju krave. Međutim, da li je maslac uvijek i svugdje najbolji izbor?

Biskvit pripremljen s margarinom porast će tijekom pečenja više od onoga s maslacem.

Vjerojatno se svima barem jedanput dogodilo da su iznenada otkrili da u hladnjaku nema jednog ili drugog, da su dućani zatvoreni, a pećnica već upaljena, pa su kod susjede posudili što im se nudilo. Ponekad maslac, ponekad margarin. Kao da se radi o dva potpuno identična proizvoda. Što bi se na prvi pogled moglo i zaključiti. Vrlo slični izgledom, vrlo različiti porijeklom. Margarin se dobiva iz masnoća biljnog porijekla, uglavnom kokosovog i palminog ulja, kemijskim procesom hidrogenizacije, za razliku od maslaca koji se dobiva iz masnoća životinjskog porijekla, tj. kravljeg mlijeka.

Iako sam veliki fan maslaca, moram priznati da sam u zadnje vrijeme sve sklonija razmišljati o margarinu ne kao "zamjeni", već kao o sastojku koji ima svoju gastronomsku povijest i dostojanstvo.

Određeni broj slastičara, profesionalnih i amaterskih, koriste i jedan i drugi, ovisno o vrsti kolača. Za pripremu biskvita, koji su bolji što su mekši i spužvastiji, koriste margarin. On je kremastiji te se iz tog razloga lakše i bolje sljubljuje s ostalim sastojcima. Osim toga, biskvit pripremljen s margarinom porast će tijekom pečenja više od onoga s maslacem. Međutim, tijekom moje male ankete među "prijateljicama koje peku", određeni broj se požalio da im se okus margarina u biskvitima ne sviđa kad odstoji dan ili dva. One nerijetko upotrebljavaju margarin, samo ako su sigurne da će se kolač pojesti istog dana.

Maslac se dobiva iz masnoća životinjskog porijekla.

Iz istog razloga margarin nije pogodan za pripremu hrskavih keksa, jedino ako namjerno želimo da budu mekani. S druge strane, za pripremu lisnatog tijesta, u kojem listovi trebaju biti što razdvojeniji i prhkiji, maslac je glavni kandidat.

Kod prhkog tijesta odlično će poslužiti oba, pod uvjetom da su hladna. Iako većina recepata za prhko tijesto podrazumijeva maslac.

Kada govorimo o korištenju masnoća u pripremi kolača, vrlo je važna njihova temperatura. Bilo da koristite maslac ili margarin, slijedite recept što se tiče konzistencije, tj. da li raditi s hladnim, mekanim ili rastopljenim masnoćama.

I na kraju, jer ne smijemo nikoga zaboraviti, margarin, kao proizvod skrojen po mjeri, jedino je rješenje onima koji pate od alergija ili intolerancija na bjelančevine iz mlijeka. Ili da popričamo o ulju?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.