Moj profil

Maslina je obrana

Stvarno ne razumijem ljude kojima je berba grožđa i maslina naporna tlaka. Nemam ni vinograd ni maslinik, veselo pomažem prijateljima u berbi.

Svake godine pohađam dva seminara duhovne i tjelesne obnove. Prvi dio se zove "trganje", berba grožđa i odvija se u selu Majmajola blizu Vodnjana. Drugi dio je "češanje", berba maslina na Zlarinu.

Berba grožđa nije jednostavna za moju kičmu jer je vinograd nekako nizak pa se stalno moram sagibati. Zato uvijek dobro dođe berba maslina jer provedem par dana u suprotnom položaju pokušavajući visoko rukama dohvatiti masline. To je taj tjelesni aspekt. A duhovni, onaj najvažniji, sastoji se od meditativnoga raspoloženja koje se redovito javlja pri monotonim i dosadnim poslovima. Te tisuće maslina i grozdova čekaju i čekaju, a svaka se mora pobrati. Misli lutaju i odlutaju pa se vraćaju, vrte u tišini među granama. Čega se sve čovjek ne sjeti dok je na grani masline… ne bi vjerovali. Maslinik je potpuna terapija, sanatorij, aromaterapija, fitness, wellness, pilates, meditacija bez raznih swamija, gurua ili psihijatara.
Branje maslina bi se trebalo propisivati i davati na recept.

Na početku branje maslina izgleda kao nemoguća misija koja nema kraja, ali ipak nekako završi. Masline se odvezu u "makinu" i krene taj najvažniji trenutak, krene ulje. Zeleno, mirišljavo, dragocjeno. Ovo je bila dobra godina, iako su masline manje rodile nego lani. Postotak ulja bio je izuzeto visok. Obično na sto kilograma maslina dobijemo oko 16, 17 litara ulja, a ove godine bilo je čak 20.
Mlado maslinovo ulje nema premca!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.