Moj profil

Mirisi začina i zime za dobro raspoloženje

Hladno i tmurno zimsko vrijeme idealno je za slatkaste i intenzivne začine koji će nas ugrijati i podsjetiti na radost i veselje ovog doba godine. 

Kako se približavaju sve hladniji dani i jesen polako prelazi u zimu, brojni domovi sve više počinju mirisati na cimet, klinčić ili pak vaniliju.

Tradicionalni zimski začini osim što djeluju blagotvorno na organizam, nekako toplo i umirujuće djeluju na dušu.

Iako postoje brojni začini koje upotrebljavamo u prehrani, ovi nas nekako najviše asociraju na toplinu doma u hladnim i tamnim zimskim mjesecima te unose radost obitelji i zajedništva.

Možda zato što nas podsjećaju na slatka jela i pića koja tradicionalno najčešće pripremamo i konzumiramo u ovo doba godine. A možda i zato što nas tako lijepo ugriju i sve se nekako čini ljepšim.

Cimet

Vjerojatno najčešći i najkonzumiraniji zimski začin, cimet koristimo i u jelima i u pićima. Dostupan je u dva oblika – u prahu i u kori i za oba je karakteristično da se jelima ili pićima treba dodati na kraju termičke obrade kako bi se maksimalno sačuvali njegovi hranjivi sastojci. Baš poput ovih jabučnih krumpirića. A osim što je pravi zimski začin za bolje raspoloženje, cimet se koristi i u terapeutske svrhe, posebice kod šećerne bolesti ili visokog krvnog tlaka.

Klinčić

Još jedan tipično zimski začin, klinčić je zimi najčešće sastojak čajeva i kuhanih vina. Iako može biti i jedan od važnijih začina kolača i keksa kao što su talijanski cantuccini. Svakako ga treba oprezno upotrebljavati jer vrlo lako preuzme okus jela i da svoj, oštar i blago gorak okus. Smatra se da klinčić može olakšati zubobolju, ali i pridonijeti mirisnom dahu.

Vanilija

Najslađi i najizraženiji miris od zimskih začina (a moguće i najcjenjeniji), vanilija je neizostavan dio gotovo svake kuhinje. 

Ovaj miris, koji može djelovati opuštajuće, dolazi u obliku praha ili fermentiranih mahuna vanilija, a oba su oblika intenzivnog mirisa i okusa te se jelima dodaju u malim količinama.

Najčešće se upotrebljava za izradu krema, kolača i sladoleda. Ključni sastojak vanilije je vanilin koji možebitno ima ljekovita svojstva. 

Papar

U zimskim se mjesecima papar kao začin vrlo često koristi za sprječavanje ili liječenje prehlada jer ima antibakterijsko djelovanje. Sadrži posebne spojeve, alkaloide, koji jako dobro mogu djelovati na probavu. Koristi se u gotovo svim vrstama jela, a nama su nekako za zimu najdraže krem juhe.

Čili

Izraženije ljutine od papra, čili je još jedan u nizu začina koje često koristimo zimi. Možda zašto što nas vrlo brzo i vrlo intenzivno ugrije. Ono što čili papričicama daje ljutinu je spoj kapsaicin koji pokazuje iznimno ljekovita svojstva. Osim što može djelovati protuupalno, može poboljšati probavu, pozitivno djelovati na imunitet i poticati mršavljenje. Upotrebljava se i u slatkim i u slanim jelima, a što zimi može biti bolje od slatkog deserta s čilijem?

Kurkuma

Slično kao i čili, kurkuma je začin danas možda i poznatiji po svojim ljekovitim svojstvima nego po upotrebi u kulinarstvu. Za to je zaslužan spoj kurkumin koji osim što može smanjiti nadutost i pospješiti probavu, jako dobro djeluje na respiratorne tegobe, kao i protuupalno.

Koristi se također u pripremi i slatkih i slanih jela, kao i u pripremi pića. A nakon blagdanskih jela i druženja idealno ju je isprobati u ovom detoks čaju.


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.