Moj profil

Mirisni i sočni recepti s roštilja za sva osjetila i ukuse

Kada govorimo o roštilju, teško ćemo se odlučiti koje je jelo najbolje. Za neke nema roštilja bez junećih čevapćića ili pljeskavica, drugi će reći kako BBQ pileći ražnjići ili svježa riba nemaju premca. A tek grillana sočna svinjska rebarca… Mmm...

Volite li roštiljati meso poput piletine, svinjskih rebaraca ili junećih odrezaka, tajna okusa leži u dobroj marinadi, odnosno začinima u koje meso stavljamo večer prije pečenja ili barem sat vremena prije pečenja. Meso će biti mekše, aromatičnije i sočnije, a kad je o začinima riječ, sol i papar su neizostavni. Ostalo ovisi o ukusu. Nakon pečenja, okus mesa s roštilja zaokružit će BBQ Maslac sa začinskim biljem i dodatno mu podariti punoću okusa. Ako svoje ukućane želite dodatno iznenaditi kreativnošću, na roštilju prepecite baguette sa začinskim biljem ili češnjakom.

Uz roštilj i vegetarijanci i vegani dolaze na svoje jer je ponuda šarolika, a alternative poput veganskog burgera ili vegetarijanskih kobasica VEGGIE oduševit će i „nepokolebljive“ mesojede. Ako ste ljubitelj sireva, nema boljeg od Halloumi sira. Izvrstan je za pečenje na roštilju, ima visoku razinu topljenja, a može se kombinirati s povrćem u obliku ražnjića. Ljeto je mnogima nezamislivo bez grillane ribe, a ribarnice poput INTERPAR-ove imaju velik izbor svježih orada, brancina, pastrve ili tune. Prije stavljanja ribe na roštilj uvijek imajte na umu da je prethodno morate dobro osušiti i marinirati.

SPAR i INTERSPAR trgovine opskrbljene su baš svime što vam je potrebno za roštilj, od začina za marinade, a odabirom mesa, povrća i salate vrlo brzo dobivate ukusan i dijetalan obrok s malo kalorija. Roštiljanje može početi, a na vama je samo da okupite ekipu i pripremite raznovrsne namirnice koje će zadovoljiti i najizbirljivija nepca.

Ražnjići s povrćem i halloumi sirom

Sastojci:

  • 500 g mini rajčica
  • 500 g Halloumi sira
  • 200 g tikvica
  • 100 ml maslinovog ulja
  • ½ vezice svježeg peršina-list
  • krupna morska sol

Priprema:

  1. Narežite sir na kocke približne veličine kao i rajčice, tikvicu prepolovite i narežite na deblje ploške.
  2. Na štapiće za ražnjiće nabodite redom rajčicu, tikvicu i sir, ponovite tako još jednom, na kraju dodajte plošku tikvice.
  3. Ražnjiće prije pečenja premažite maslinovim uljem, pecite na grillu sa svih strana lagano okrećući. Narežite listiće peršina.
  4. Gotove ražnjiće začinite krupnom solju, pikantirajte preostalim maslinovim uljem, pospite peršinom i poslužite.

Odresci tune s roštilja

Sastojci:

  • 800 g svježe tune (4 odreska po cca 200 g)
  • 1 režanj češnjaka
  • sok od jednog limuna
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg origana
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg bosiljka
  • 1 žličica lagano preprženih sjemenki pinjola
  • krupna morska sol
  • svježi grubo mljeveni crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • za prilog 500 g krumpira za pečenje

Priprema:

  1. Prvo pripremite marinadu. U mužar stavite zrna crnog papra skupa s krupnom morskom soli pa sve zajedno grubo izmrvite. Očistite i sitno nasjeckajte češnjak. Na sitno narežite listove svježeg origana. U manju zdjelu stavite 4 žlice maslinova ulja, sok od jednog limuna, sitno sjeckani origano i grubo mrvljeni papar i morsku sol. Dobro sve promiješajte pa s tom mješavinom dobro istrljajte odreske tune. Stavite sa strane da se mariniraju dok vi ne pripremite prilog i pesto od bosiljka.
  2. Ogulite krumpir pa ga narežite na kriške. Napravite marinadu od maslinova ulja, papra i soli pa njome dobro utrljajte narezani krumpir. Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 200°C pola sata dok vam se tuna marinira.
  3. Za pesto od bosiljka, u blender stavite maslinovo ulje, prepržene sjemenke pinjola i šaku listova bosiljka. Posolite i popaprite po želji pa sve sastojke usitnite u blenderu. Nakon toga pesto stavite sa strane dok ne ispečete tunu na roštilju.
  4. Da bi vam odresci tune imali hrskavu koru, a unutra bili roza boje, morate ih peći na jako zagrijanim gradelama. Duljina pečenja ovisi o debljini odreska, ali za odrezak debljine 2-3 cm dovoljno će biti 2-3 minute sa svake strane. Ako pretjerate dobit ćete žilav i suh odrezak bez sočnosti. Dok se tuna peče izvadite krumpir iz pećnice da se malo “odmori” prije posluživanja. Pečene odreske tune nakon pečenja pospite s malo narezanih listova origana i prelijte lagano s pestom od bosiljka i pinjola.

Izvor: dobartek.spar.hr

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.