Moj profil

Mljac! Sendviči! Otkrivamo popularne sendviče i zašto ih obožavamo

Sendviči su raj za maštovite kuhare. Svaki sastojak sadrži mnoštvo varijanti, počevši od kruha. Ostali mogu biti sirovi ili ih treba prethodno obraditi.

Izgleda da su prvi sendvič pripremili stari Rimljani. «Panis ac perna» sastojao se od peciva i pršuta. Bio je omiljeno jelo brojnih stanovnika Vječnog Grada pa su mu nekoliko stoljeća kasnije posvetili ulicu u centru, Via Panisperna. U njoj se nalazi crkva Svetog Lovre, pred kojom su svakog desetog kolovoza sestre Klarise dijelile sendviče siromasima.

Kruh koji se jede uz dodatke, predstavlja konstantu u povijesti ljudske prehrane te je prisutan na svim kontinentima, od južnoameričkih tortilja, preko indijskog rotija, bliskoistočne pite, afričke injere.

Međutim, za naziv sendvič kojeg poznajemo danas, točnije dva komada kruha između kojih se nalazi meso, sir, povrće i sl. treba pričekati 18. stoljeće.

John Montagu, četvrti grof od Sandwicha, bio je poznat kao strastveni kockar. Tijekom jednog dugotrajnog kartaškog okršaja u Beef Steak Clubu u Londonu 1792. nije želio gubiti vrijeme na jelo pa je naručio da mu donesu steak između dva prepržena komada kruha koji je mogao jesti jednom rukom, dok je u drugoj držao karte. Nedugo nakon, počele su pljuštati narudžbe «isto što i Sandwich», a kasnije tek «sandwich».

Za naziv sendvič, kojeg danas poznajemo, točnije dva komada kruha između kojih se nalazi meso, sir, povrće, treba pričekati 18. stoljeće.

Osim za kartaškim stolom, sendviče danas jedemo najčešće za ručak izvan kuće, užinu, tijekom putovanja, na velikim druženjima. Držimo ih negdje u rezervi, kao ono «kad nemamo vremena», «kad nismo u mogućnosti», a zapravo, mislim da nema osobe koja ne obožava sendviče. Ili, barem, određeni sendvič!

Da li koristiti riječ pripremiti ili složiti? Ili je bolje pitanje da li postoje sendviči koji se pripremaju i oni koji se slažu?

Kategorizirati je moja slabost. U svojoj glavi imam sendviče koji se slažu, što znači, pripremaju s već gotovim sastojcima i one koji se pripremaju sa sastojcima koje treba prethodno obraditi. Među prvima, ljubav koja datira iz djetinjstva, je prekrasan kruh s maslacem i kuhanom šunkom, koji Francuzi nazivaju «jambon-beurre» i za koji koriste svježi baguette. U istu kategoriju «složenih» spada i danski «smorrebrod», ražen kruh, maslac te dimljena haringa, kao i talijanski «tramezzino», trokutaste tanke kriške bijelog kruha s majonezom, rajčicom, tunjevinom, šunkom te američki PB&J, jedna tanka kriška premazana maslacem od kikirikija, a druga gustom marmeladom, najčešće od šumskog voća.

Druga kategorija podrazumijeva predhodno kuhanje ili pečenje jaja, mesa, ribe, povrća. Mogu biti zamjena za cjelokupni obrok. Često predstavljaju prave pravcate kalorijske monstrume!

Domovine bogatih sendviča su one koje raspolažu velikom količinom mesa. Američki «philly cheese steak», tanko narezani biftek, poprženi luk i rastopljeni sir, simbol je Philadelphije, ali omiljen svugdje. Urugvajski «chivito» između dva zamašna komada kruha drži pečeni goveđi biftek, pa prženu slaninu, pa rajčice i salatu, pa sir i na kraju prženo jaje. «Doner kebab» je sve popularniji bliskoistočni sendvič s tanko narezanim janjećim (u nedostatku može i govedina) mesom uguranim u džep od pita kruha, sličnog somunu. A, kad smo već kod somuna, ne možemo zaobići ćevape, svježi luk i ajvar!

Izraelski «sabich» je vegetarijanski sendvič od prženih patlidžana, tvrdo kuhanog jaja, tahini namaza i salate.

Među veganskim sendvičima, pogotovo među mlađom generacijom, tost s avokadom je sigurno na vrhu ljestvice popularnosti. Mogući dodaci za odvažnije su dimljeni losos, slani inćuni, poširano jaje. Od veganskih, ja volim sendvič s humusom, zrncem dimljene paprike i rajčicama te onaj s ajvarom i prženim patlidžanima.

Na TikToku priprema sendviča jedna je od glavnih tema oko koje se izmjenjuju brojni komentari, upute, ocjene. Mladi obožavaju sendviče, možda i zato jer često predstavljaju jedino jelo koje znaju pripremiti! Zanosno je sve što se rastapa i razvlači, naravno, sir! Kriške kruha se često namaču u jaje i prže! Mlađa generacija je sigurno mnogo bezbrižnija kad je u pitanju kolesterol i kalorije!?

Druga karakteristika sendviča na društvenim mrežama je da je često glavni sastojak kruh, zamjenjen tankim kriškama krastavca, algama u listovima, fritatom, kriškama prženih patlidžana. Novost, još popularnija zahvajući dijetama koje zastupaju izbjegavanje bilo koje vrste ugljikohidrata.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.