Moj profil

Moje putovanje u Toscanu

Započet ću ovaj mali putopis o Toscani s Ferrarom, prekrasnim srednjovjekovnim gradićem umjetnosti, nekadašnjem sjedištu obitelji Este koja je dala veliki pečat ovom prekrasnom gradu.


Jeste li se ikada zapitali kako izgleda Toscana zimi? Znam da je prekrasna u proljeće kada se priroda budi, a u jesen je oslikana bojama vinograda, maslina i lavande. No i zimi je, za vrijeme božićnih blagdana, posebno lijepa pa zašto je onda ne posjetiti?

Započet ću ovaj mali putopis s Ferrarom, prekrasnim srednjovjekovnim gradićem, gradićem umjetnosti, nekadašnjem sjedištu obitelji Este koja je dala veliki pečat ovom prekrasnom gradu. Prošećite se njegovom prekrasnom jezgrom gdje su cestice doslovno popločene kamenčićima iz obližnjih rijeka, posjetite Castello Estense, Palazzo dei Diamanti gdje je popločje zgrade od malih piramida kojem su vršci u dnu okrenuti prema dolje, u sredini zgrade idu ravno, a u gornjem dijelu streme prema nebu pa ovisno o svijetlosti imate osjećaj da palača mijenja boju. Prekrasna Ferrara danas je grad fakulteta i mladih ljudi.

Firenza je grad s poznatom katedralom Santa Maria del Fiore remek-djelom Bruneleschia. Pa neka vam ne bude teško proći 464 stepenica i doživjeti Firenzu i s katedrale. Možete prošetati se do Piazze della Signorie, muzeja na otvorenom i pogledati Michelangelovog Davida ili Donatellovog Firentinskog lava. Ako se umorite i zaželite nečeg slatkog, možete u vrijeme Božića pogledati izložbu jaslica od čokolade gdje je sve napravljeno od najkvalitetnije čokolade i sve je jestivo: od slamice do male kućice. Popijte čašu njihovog vin santo con biscotti di prato - vina s malim tvrdim keksićima od badema ili još bolje, ako je vani hladno, ništa vas neće bolje ugrijati od njihove zuppe od ječma ili slanutka, guste i fine. Ako nastavite šetnju preko mosta Ponte Vecchio gdje su nekadašnje mesnice zamijenile zlatarne, stići ćete do palače Pitti i vrtova Boboli. Tu stanite na trenutak, vratite se u prošlost i  samo uživajte. Firenza je grad koji zaslužuje da se vratite i još jednom prošečete gradom obitelji Medici koji su sva svoja dobra ostavili gradu na raspolaganje, što se pokazalo dobrim potezom, jer je ostalo sačuvano da dana današnjeg. Firenzu ne čine samo njene povijesne znamenitosti već i njezini stanovnici koji će vam na božićnom sajmu pokazati svoje proizvode od kože i svile.

Pisa je grad sa svojim Campo dei Miracoli gdje se nalaze katedrala, krstionica i čuveni 58 metara visoki Kosi toranj napravljen od "čipke mramora" čija bjelina i ljepota nasuprot zelenoj travi, još više dolazi do izražaja. Posjetite i groblje Camposanto sa svetom zemljom s Maslinske gore.

A onda na kraju biser - grad Lucca s katedralom Sv. Martina i legendom koja opisuje put raspela s Isusom. Kada su Isusa razapinjali na križu, našao se u blizini neki trgovac koji je htio ovjekovječiti Isusovu muku. Budući da je bio trgovac, a ne umjetnik, nije znao izraditi glavu Isusa od crne tikovine pa su preko noći anđeli dovršili posao i zajedno s dvjema ampulama Isusove krvi stavili raspelo u malu barku i pustili je da nađe svoj put i doplovi do Ligurskog mora, do luke Luni. Međutim,  kada bi se ljudi približili barci, ona bi otplovila dalje. Tu je priču čuo toskanski biskup, došao na obalu mora i ukrcao raspelo na kola vučena volom koja dalje sama dođoše do Lucce, gradića u unutrašnjosti. Još dan danas, Isus je tu s otvorenim očima na raspelu i čuva grad Luccu, a ampulice s njegovom krvlju ostale su u luci Luni jer se volovi ne pomakoše. Grad toliko lijep da nemam riječi kojima bih ga opisala. Prošetajte se njegovim zidinama, svratite na sajam antikviteta, prođite kraj opere jer tu se rodio i veliki Giacomo Puccini, popijte caffe u Turandotu i vratite se u prošlost.

Naravno da Toscana nisu samo ova četiri grada! Toscanu trebate doživjeti, upoznati i na kaju zavoljeti. Toscani se trebate vratiti (a zašto ne?!) možda baš na Božić.

Autor slika: zazu

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.