Moj profil

Možemo li povećati otpornost na stres?

Razvojem moderne tehnologije svijet se zauvijek promijenio. Sve što želimo dolazi velikom brzinom na naše uređaje. Međutim, podaci nisu jedina stvar koja se ubrzala. Naš ritam života brži je no ikada. Društvo konstantno žuri te se većina događaja odvija ''na brzinu''. Osjećate li se ponekad kao da imate hrpu posla, no ta hrpa nikako da se smanji? Ili se kod kuće pojavljuje problem za problemom? Takve situacije dovode do osjećaja preplavljenosti. Čini nam se da situacije s kojima se suočavamo nadilaze naše sposobnosti i kapacitete.

Ne postoji univerzalni odgovor kako se uspješno nositi sa stresom, ali postoje metode koje su dugoročno korisne i doprinose psihološkoj stabilnosti i sposobnosti suočavanja sa stresnim situacijama.

Identificiraj stresor.
Što je izvor stresa u tvom životu? Možda su to ispiti, možda trzavice unutar obitelji, možda bolest, neizvjesnost ili financijski problemi. Neki stresori su očiti, ali neke teže identificiramo, poput nedovoljne količine sna.

Objektivno procijeni možeš li promijeniti situaciju.
Ako često upadaš u konflikte, možeš li uložiti trud u razvoj komunikacijskih vještina koje će ti pomoći da bolje upravljaš sobom i izraziš svoje potrebe na konstruktivan način?

Sagledaj stvari iz drugog kuta.
Primjerice, selidba će mi omogućiti da proširim svoj društveni krug i izložim se utjecaju nove sredine.

Izgradi samopouzdanje i pozitivan stav prema sebi i životu.
Negativne misli, pretjerana samokritika, samoprijezir i sumnja u vlastite sposobnosti stvaraju osjećaj bespomoćnosti i pesimizma. Vjera u vlastite sposobnosti i podražavajuće misli pomoći će nam da poduzmemo prave korake u rješavanju problema.

Okreni se bližnjima.
Svaki problem činit će se barem mrvu manji ako imamo podršku obitelji i prijatelja. Društvena smo bića te tražimo nekoga tko će nas saslušati i razumjeti.

Kreći se.
Šetnja, boravak u prirodi ili tjelovježba pomažu nam da se vratimo u mentalnu i emocionalnu ravnotežu.

Jedi zdravo i dovoljno spavaj.
U stanju umora skloni smo reagirati impulzivno i s manje empatije. Raniji odlazak na spavanje omogućit će nam dovoljnu količinu odmora i povećati naš kapacitet nošenja sa stresom. Ako smo zbog stresa izloženi nesanici, na raspolaganju su nam biljni lijekovi koji nam mogu pomoći u opuštanju, smirivanju, usnivanju i vraćanju životnog balansa.

Promo članak