Moj profil

Najslasniji recepti s piletinom: od juhe do pečenja

Kako biste izbjegli pripremu pilećeg mesa na uvijek isti način, donosimo nekoliko ideja za ukusne recepte s piletinom koji će razveseliti svačija nepca

Piletina je jedna od namirnica rado viđenih na tanjurima diljem svijeta. Vrlo je popularna zahvaljujući izvrsnom okusu, prihvatljivim cijenama i bogatoj nutritivnoj vrijednosti. Pileće meso predstavlja primarni izvor proteina koji pomažu u očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, a posebno mišića. Nadalje, odlična je namirnica za održavanje zdrave tjelesne težine i idealna pomoć pri mršavljenju. U prosjeku, 100 grama piletine pruža tijelu oko 200 kalorija, 23 grama proteina i 11 grama masti.

Piletina je pogodna za najrazličitija jela. Lako se priprema, brzo je gotova i, najvažnije od svega, iznimno je ukusna. Od tog se jednostavnog mesa mogu pripremati mnoga brza jela, ali i prave gastro delicije: od hladnih predjela, pašteta i salata, preko bistrih, krem i ragu-juha, do slasnih pečenja (iz tave, pećnice, s roštilja ili ražnja) i pohanaca. Piletina se sjajno slaže i uz tjesteninu, rižu te čitav niz žitarica, a ne možemo joj odoljeti ni u tortiljama, burgerima ili kremastim umacima. Danas, u svim kuhinjama svijeta, postoje nebrojeni recepti za najfinija jela od piletine. U nastavku donosimo neke od naših najdražih koji će se, sigurni smo, ubrzo naći i na vašem meniju.

Pileća juha

U kuhinjama naših baka, ali i u većini svjetskih tradicionalnih kuhinja, pileće juhice imale su važnu ulogu u pripremi hrane te su se kao svojevrsni lijek savjetovale za brži oporavak. Iako svaka mama i baka imaju svoj recept koji se prenosi s koljena na koljeno, postupak spravljanja je vrlo sličan i u svojoj osnovi sadrži iste namirnice. Bilo da ste ljubitelj klasične varijante pileće juhe s noklicama ili nešto drukčijih verzija, složit ćete se s nama da je upravo juha dobar početak svakog ručka. Naš prijedlog za današnji meni je pileća juha s brokulom ili krem juha od gljiva s piletinom.

Sočna pečena piletina

Tražite li savršeno jelo od piletine, imamo barem tri razloga zašto biste u obzir za današnji ručak trebali uzeti pečenu piletinu – ukusna je, jednostavna za pripremu i ostavlja dovoljno prostora da izrazite svoju kreativnost. Piletina iz pećnice već je dovoljan izazov za sladokusce, a koji prilog poslužiti, ostavljamo na maštu, jer uz savršeno pečenu piletinu svaki će se prilog osjećati kao pratnja glavnom jelu. Ako ste ljubitelj hrskave korice, isprobajte recept za hrskavo pečeno pile, a volite li aromatična i začinjena jela predlažemo vam pripremu začinjene piletine iz pećnice ili aromatične piletine s povrćem.

Comfort food recepti s piletinom

Comfort foodom nazivamo hranu koja, osim što nas čini sitima, u nama izaziva osjećaj sreće, podsjeća nas na lijepe trenutke i tješi na najslasniji način. Stoga smo izdvojili tri jela s piletinom stvorena za podizanje raspoloženja. Na našoj listi omiljenih comfort food recepata s piletinom našli su se bogati pileći burger za najveće gurmane, sočne pileće lazanje koje se tope u ustima te hrskavi pileći štapići idealni za druženja. Koji je vaš favorit?

Lagana jela s piletinom

Želite li pak nešto laganije jelo na tanjuru, birajte kombinaciju povrća i pilećih prsa u obliku salate ili pripremljenu u woku. Sezonsko povrće kojem ne treba dugotrajna obrada, piletina i omiljeni začini na vaš će stol za manje od 30 donijeti sjajno jelo koje možete uparivati s najrazličitijim prilozima. Piletina s tikvicama idealno je jelo za sve toplije dane pred nama, a savršeno osvježenje potražite u salati s piletinom i jogurtom te pilećoj salati s avokadom i breskvom, kojom ćete donijeti nešto sasvim novo na dnevnom jelovniku.

Tjestenine i rižota od piletine

Neka su jela klasika jer imaju odličan okus, a nikada ne mogu dosaditi. Kombinacija piletine i riže ili pak piletine i tjestenine je upravo to, a uvijek je dobrodošla kad nemate vremena za složeniju pripremu. Prožmite okus bijelog vina u pileći rižoto pripremljen s rajčicom i parmezanom, a ako ne želite klasičnu varijantu, odličan izbor je rižoto s patlidžanom i piletinom na drugačiji način. Dajete li prednost tjestenini u odnosu na rižu, recept za zapečenu tjesteninu s brokulom i pečenom piletinom će vas oduševiti na prvi zalogaj.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.