Moj profil

Navalite na zeleniš

Zdrava ishrana...

Blitva jaca imunitet

HRANLJIVI SASTOJCI Vitamin C,beta-karoten,kalijum,kalcijum,mangan.Blitva je dobar diuretik i veoma je korisna za imunitet.Zahvaljujuci beta-karotenu stiti od raka koze,a kao i sve lisnato povrce spada u nisko kaloricne namirnic-100grama kuvane i ocedjen blitve ima samo 20 kalorija.

UKUS Listovi blitve su blagog ukusa ,prilicno neutralnog,sto je cini idealnom za kombiniranjem s krompirom ili kao prilog uz jela od ribe.U Francuskoj se popularno jede s pirincem,a cesto se koristi i u kombinacijama s jajima.

PRIPREMA Blitva u frizideru moze da stoi i do nedelju dana.Pre upotrebe listove dobro operite i kuvajte je od  sedam do deset minuta.Tako ce se sacuvati svi hranljivi sastojci.Odlicno se slaze i s belim lukom i limunom,a listovi blitve mogu da se koriste i za pravljenje sarmica.

Spanac leci anemiju

HRANLJIVI SASTOJCI Bogat je sa vitaminom C i beta karotenom ,vaznim antoksidansima koi imaju ulogu u smanjenju kolicine slobodnih radikala u organizmu.Pritom ,100gr spanaca ima samo 30 kalorija.

 UKUS Sirov,svez spanac ima osvezavajuci ukusi prava je vitaminska bomba,dok kuvani deluje laksativno,pa je idealan saveznik u borbi s opstipacijom ako ga ne spremate sa melkom i brasnom.

PRIPREMA Ako se mladi spanac koristi svez u salatama,ipak se najcesce priprema barem barem desetak minutau posoljenoj vodi.Dragocene sastojke sacuvacete ako ga pripremate na pari,a odlicno se slaze sa kuvanim krompirom i mesom.Spanac spremajte uvek neposredno pre upotrebe jer,kada se jednom termicki obradi,ne sme da se podgreva. 


Mladi luk regulise secer

HRANLJIVI SASTOJCI Bogat je kalijumom,kalcijumom i fosforom,koi stite srcani misic i kosti,kao i vitaminom C,kog vise ima u zelenim perima nego u lukovici.Sadrzi i biljni hormin glukokinin ,koi snizava nivo secera u krvi,pa se posebno preporucuje dijabeticarima.U 100grama mladog crnog lika ima 35 kalorija.

UKUS Blazeg je ukusa od starog crnom luka.Zadah iz usta neutralizirat ce se ako posle rucka grickate persun ili popijte solju zelenog caja.Poseban miris i ukus luka daje etarko ulje od kog zapravo i poticu njegova lekovita svojstva.On naime snizava krvi pritisak ,pomaze u borbi protiv raka prostate i jednjaka.

PRIPREMA Pazljivo ljustite mladi luk jer je najbolje ono sto je spolja.Tu se nalazi najvise flavonoida,antioksidanata koi stite od infekcija i ciste krvne sudove.Mladi luk nezaobilazan je sastojak svih salata,a mozete ga cuvati u kesi u frizideru i do nedelju dana.Ako imate osetljiv zeludac ili problema sa gastritisom ne preterujte.


Zelena salata smiruje zivce

HRANLJIVA VREDNOST Izuzetno je bogata magnezijumom,kalijumom,fosforom,vitaminima A,C,a predstavlja i bogat izvor folne kiseline.U spoljne listove zelene salate ima dvostruko vise vitamina C nego u unutrasnjima,a 100 grama zelene salate ima samo 15 kalorija.To je cini idealnom namirnicom za sve one koi zele da smrsaju.

UKUS Blagog je ukusa ,pa je idealna za kombiniram sa salatama jaceg ukusa,kao sto je radic.Zelena salata je odlicno sredstvo protiv nesanice jer sadrzi mlecni sok laktukarijum koi smiruje nerve i izaziva san.Ali da bi ova sok imao umirujuce dejstvo,zelenu salatu treba zacinite uljem.

PRIPREMA Klasicni preliv za zelenu salatu  je onaj od sirceta,ulja i zacinskih trava.Ako koristite kaloricne prelive,onda ujedno i povecajte kalorisku vrednost zelene salate.ovu salatu ne drzite u frizideru dugo jer ce izgubiti nutritivnu dejnost.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.