Moj profil

Negroni – svjetski koktel popularniji od Aperol Spritza

Negroni, jedan od omiljenih koktela, neraskidivo je vezan uz ličnost i sudbinu firentinskog grofa Camilla Negronija, po kojem je i dobio ime.

Negroni je prošle godine proglašen za najprodavaniji koktel na svijetu. Negroni je novi Aperol Spritz! Taman smo bili naučili kako držati veliku okruglu čašu Aperol Spritza i zveckati ledom, okrećući narančastu tekućinu poput centrifuge, već nas čeka novi zadatak. Negroni! Mogli bismo reći da je Negroni sve što Aperol Spritz nije. Počevši od posluživanja, Negroni traži stabilnu čašu od debljeg stakla bez stalka. Nije pogodan za zveckanje ledem, niti za miješanje tekućine.

Aperol Spritz je osvježavajuće piće s malim postotkom alkohola, a Negroni spada u skupinu žešćih pića koje treba pažljivo konzumirati. Radi se o jednom od koktela s najvećim postotkom alkohola. Priprema se s Camparijem, ginom i crvenim vermouthom u jednakim količinama. Negroni je rođen 1919. u Firenci, točnije u baru Giacosa, u Ulici Tornabuoni.

Negroni se priprema s ginom, camparijem i crvenim vermuthom i jedan od koktela s najvećim postotkom alkohola.

Grofa Camilla Negronija možemo zamisliti kao junaka iz romana. Rođen 1868. u Toskani, bio je po prirodi avanturist, radoznao i uvijek željan novih otkrića. Jedno je vrijeme radio kao kauboj u Wayomingu, živio je u New Yorku i Londonu, zarađujući za život kao učitelj mačevanja danju i kockar noću.

U Firenzi su ga svi dobro poznavali, jer je bio jedan od prvih koji je gradom vozio automobil, ne odvajajući se od svog visokog sjajnog crnog cilindra. Boraveći u Sjedinjenim Državama, grof je pio isključivo Americano, crveni vermouth, bitter i selzer ili soda. Kad se vratio u Italiju, tražio je od barmena u Giacosi da mu smućka nešto jače od Americana. Fosco Scarselli, tako se zvao barman, je selzer zamijenio ginom. Grof je insistirao da se doda pola kriške naranče, što je za to doba bio pravi luksuz i način da se istakne od ostalih, koji su eventualno koristili tek malo korice limuna. Grofu se novo piće toliko svidjelo, uostalom bio je veliki ljubitelj gina, da je svakodnevno navraćao u bar, a sugrađani su ga počeli imitirati. Na početku su mu nadjeli ime Americano na način grofa Negronija, da bi ga nedugo kasnije skratili u Negroni. Treba međutim spomenuti da je tek 1949. bio priznat pod službenim imenom Negroni.


Slava Negronija vrlo se brzo proširila. Navodno se 1939. na cjeniku bara Floridita u Havani nalazio koktel pod imenom Negrone, a 40-ih godina ga spominju također u španjolskim barovima. Poput većine koktela, tijekom godina Negroniji je bio podvrgnut brojnim izmjenama i varijacijama. Potomci Negronija su Negrosky, gin se zamjenjuje votkom, te Tegroni u kojem se koristi tequila. Godine 1950. u Rimu nastaje Cardinale, u kojem se vermouth zamjenjuje suhim vinom tipa Riesling. Ali, u posljednje vrijeme, možemo reći da je najuspješniji Pogrešan Negroni, koktel nastao u milanskom baru Basso. U njemu se umjesto gina koristi pjenušac. Orson Weles je bio veliki ljubitelj Negronija.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.