Moj profil

Nepometeni pod

Da li biste Vi voljeli imati nepometeni pod nakon banketa? A da li biste htjeli takav pod imati zauvijek u Vašoj trpezariji?

U Akviileji (sjeverna Italija) ali i na još nekim lokalitetima nađen je jedan vrlo neobičan mozaik. Naime na podu jednog triklinija je prikazan doslovno nepometeni pod.

Plinije stariji je čak opisao jedan takav nađen u Pergamu (današnja Turska): " Sosos je postavio u Pergamu pod koji se zove  asarotos oikos ili nepometena soba jer je pod  bio ukrašen ostacima jela, i tih stvari koje se inače pometu, kao da su ostavljene tamo, napravljen od malih tesera u mnogo boja!"

Ideja nepometenog poda se stvorila u helenizmu,  dok je spomenuti Sosos vjerojatno tvorac prvog takvog rimskog mozaika.

Tema se kopirala u cijelom rimskom svijetu. Ovdje prikazujem asaroton iz Akvileje. Datira se u 1. st. Najpoznatiji i najbolje sačuvan je nađen na Aventinu u Rimu.

Dakle, na tim je podovima prikazano svo smeće ostalo nakon jedne poštene rimske večere. Ostaci ribe, školjaka, puževa, jastoga, ježinaca, kosti piletine, lješnjaci, orasi, kestenje, češnjak, voće, neke posude,  a na onaj  iz Rima je čak  i miš svratio. Prema primjeru iz Akvileje čini se da hobotnicu nisu smazali, a ostalo  im je i nešto ribe.

Pregledajte dobro mozaike da vidimo šta se sve tu nalazilo. Možemo li pogoditi koje su to vrste riba, školjaka i ostalih ostataka?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.