Moj profil

Novogodišnja čarolija

Kao svake tako i ove godine, ponovo nailazimo na neizbećno pitanje, šta ćemo za novu godinu ?

Prije svega moradmo razmislit da ukusno zadovoljimo naše gladne stomake koji čeznu za novim aromama i egzotičnim ukusima. 

Od talijanske do indijske kuhinje, od paste do cimeta i đumbira, svakodnevno smišljamo i tražimo nove recepte i nova iskustva za naše skromne i ambiciozne potrebe. 

Pripremite svojim najmilijima ukusnu večeru za novogodišnju noć. Svako od nas ima posebne planove za doček, meni je super dragu odvesti na luksuzni tretman u spa centru, ali i isto tako novu godinu proslavit na trgu uz čašu kuhanog vina i zagrljaju toplih ruku svoje bolje polovice. Ipak ja najviše volim skromno u krugu obitelji u svom toplom domu pripremiti ekstravagantnu večeru za pamćenje koja će do jutra odisati mirisima u mom domu i utažiti naše kulinarske potrebe. 

Bilo kako da želite provesti doček nove 2019. godine, nešto fino pojesti morate, izvdvajamo vam poseban meni posle kojeg niko neće ostati ravne duše, a svi će biti sitog stomaka. 

Potrebni sastojci

  • jastog - 1 komad, veliki
  • krupna sol - 3 žlice, ljuspasta
  • maslinovo ulje - 5 žlica
  • limun - 1/2 + za garniranje po želji
  • bijelo vino - 50 ml 

Način pripreme

Postoji puno načina za pravljenje jastoga, ali ovdje ću vam ja pokazati najlakši od njih, za trenutke kao što je Nova godina. 
Najvažnije je da je jastog kvalitetan, možete da koristite živ ili svjež. 

Stavljamo ga na leđa na dasku za rezanje. Vještim pokretom noža se iscjepa od glave do repa Zatim se se polome kliješta - toliko da se rascjepa, a nepuknu. Ovo činimo da bi se meso iznutra lakše skuhalo. 

Rerna se zagrijava do 200 stupnjeva. Na dno posude sipajte sol, maslinovo ulje i bjelo vino. Jastog se stavlja na dolje i posipa se sa malo soli i još malo maslinovog ulja.

Iscjedi se polovica limuna po Jastogu.

Pirja se do 10 minuti i servira se odmah vruć.

Po želji začiniti s komadićima limuna, Ajolijem ili majonezom od šafrana.

Treba kazati da postoji više načina pripreme Jastoga, takodjer preporučujem Gratiniranog jastoga, a recept možete naći na Coolinarki ovjde. Ispod vam ostavljam i video Gordon Ramsay-a pa možete probati i njegov recept. 

Prijatno! 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.