Moj profil

Obogatite jogurt funkcionalnim namirnicama

Osim kao izdvojenu namirnicu, zbog različitih dodatnih sastojaka, koji ga čine funkcionalnom hranom, jogurt možemo konzumirati kao umak, preljev ili čak prilog jelu. 

Zbog sadržaja korisnih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum) koje blagotvorno djeluju na probavni sustav i crijevnu mikrofloru jogurt pripada skupini funkcionalne hrane, što ne isključuje mogućnost dodavanja različitih drugih funkcionalnih namirnica u njega kako bi se poboljšao sastav i funkcionalnost samog proizvoda, ali i spektar konzumacije same namirnice.  

Jogurt možemo konzumirati kao umak, preljev ili čak prilog jelu.

Cikla

Cikla je koncentrirani izvor brojnih hranjivih tvari, antioksidanasa i fitonutrijenata te je izvrsna namirnica i funkcionalna hrana u svrhu poboljšanja zdravlja srčano-krvožilnog sustava jer može smanjiti razine ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi, kao i povećati razinu HDL („dobrog“) kolesterola.

Mrkva

Dodatkom mrkve u jogurt njegova hranjiva vrijednost bitno se  poboljšava u obliku karotenoida – hranjivih tvari zaslužnih za očuvanje zdravlja očiju i pluća, ali i srčano-krvožilnog sustava.

Krastavac

Jogurt s dodatkom krastavca izvrsna je namirnica za konzumiranje radi smanjenja tjelesne mase zbog visokog sadržaja vode i niske energetske vrijednosti. S druge strane, funkcionalnost krastavca očituje se u njegovoj koncentraciji silicija, mineralne tvari koja je zaslužna za poboljšanje tena i zdravlja kože.

Origano

Jedan od najpoznatijih začina mediteranske kuhinje, zbog svojih antimikrobnih i antiupalnih svojstava, ali i arome, savršen je dodatak jogurtu za obogaćivanje obroka, poglavito u obliku preljeva za salatu.

Rajčica

Visoke koncentracije karotenoida poput likopena, zeaksantina i luteina – antioksidanasa koji djeluju u svrhu zaštite stanica organizma i DNA  –  čine rajčicu jednom od najsnažnijih funkcionalnih namirnica koje dodatkom jogurtu čine izvrstan umak za konzumiranje u svakomobroku.

Pastrnjak

Još su ga stari Grci i Rimljani rabili kao začin za poboljšanje probavnog sustava te kao diuretik, a zbog svoje jedinstvene kombinacije fitonutrijenata danas se smatra „kemoprotektivnim“ začinom te u kombinaciji s jogurtom čini izvrstan umak/preljev za salatu, niske energetske, a visoke nutritivne vrijednosti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.