Moj profil

Osim na kolesterol grah povoljno utječe i na muški libido

Tisuću boja, oblika i veličina i jednako toliko legendi. Od ljekovitih svojstava sve do bajki i običaja, grah uspješno klija kroz povijest. Otkrijte koje se sve zanimljivosti vežu za ovu grahoricu

Zbog svoje pristupačne cijene dugo je bio jelo siromaha, a u antičkim je vremenima bio slavljen i obožavan. Njegova se vrijednost i reputacija kroz povijest često mijenjala, pa je tako danas pronašao svoje mjesto u najboljim kuhinjama svijeta, uz bok guščjoj jetri, jastozima i plemenitim sirevima. No vratimo se malo u prošlost.

Burna i bogata prošlost

Grah je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka na svijetu. Najstariji tragovi koji dokazuju da je korišten za prehranu ljudi stari su više od 9000 godina i nađeni su u Tajlandu. Znanstvenici i arheolozi nalazili su njegove tragove i u grobnicama egipatskih kraljeva, gdje su ga ostavljali kao hranu za pokojnike i njihove duše u zagrobnom životu.

Smatra se da ga je u Europu donio Kristofor Kolumbo, kao i mnoge druge biljke. Egipćani ga nisu koristili za jelo nego je bio dio njihovih rituala budući da su ga smatrali svetim. Pitagora ga je nazivao drugim domom duša, a Rimljani su ga koristili u obredima istjerivanja zlih duhova. Indijanci su od njega pripremali slastice kako bi – tako su, naime, vjerovali - svojim obiteljima osigurali mirnu budućnost. U staroj Grčkoj grah se koristio i u politici – naime, pomoću njega se glasalo.

Egzotični afrodizijak

Kad je u 16. stoljeću stigao u Europu, grah je bio pravo egzotično jelo Novog svijeta. Pripisivali su mu razna ljekovita svojstva, a vjerovalo se da povoljno utječe i na muški libido. U francusku ga je kuhinju, i to onaj bijeli, uvela Katarina Medici kad se s 14 godina udala za francuskoga kralja. Smatra se da je upravo ona izmislila cassoulet – tradicionalni specijalitet francuskog juga, koji se sprema od bijeloga graha, patke i kobasica.

U Hrvatskoj je grah dugo bio jedna od osnovnih namirnica, a pripremao se čak i za velike svetkovine, poput Božića. Od njega se pripremala posna juha na Badnjak, služio je i kao ukras - dodavao se u čašu u kojoj je stajala božićna svijeća. U Slavoniji su žene po putu bacale bijeli grah dok su išle na polnoćku – vjerovalo se da će zbog toga kokoši nesti više jaja.

'Tako ti je pao grah!'

Zbog svoje je simbolike grah ušao i u frazeologiju hrvatskog jezika. Primjerice, izraz "tako ti je pao grah" potječe od običaja gatanja iz graha. Danas taj izraz označava nešto što je sudbinski određeno i od čega je nemoguće pobjeći.

Zahvaljujući svojim svojstvima, blagotvornom djelovanju, ali i simboličnoj snazi, braća Grimm o njemu su napisala bajku koja je i danas omiljena među djecom u cijeloj Europi. "Janko i čarobni grah" priča je o dječaku kojeg je majka poslala na tržnicu da proda kravu, a on ju je zamijenio za čarobnu stabljiku graha, koja u ovoj priči simbolizira blagostanje i raskoš.

Nutritivna raskoš

Grah je, o čemu svjedoči povijest, oduvijek bio vrlo privlačna i moćna grahorica. Bogat je bjelančevinama, vitaminima i vlaknima. Sadrži 10% vode, gotovo 25% proteina, 48% složenih ugljikohidrata, 14,5% vlakana i 3% lipida. Tu su još željezo, fosfor, kalcij, cink i selen.

Odlično se uklapa u režim prehrane koji teži smanjenju vrijednosti kolesterola i šećera u krvi te je odlična alternativa soji – cjenovno je prihvatljiviji i nije genetski modificiran. Uz to je izuzetno ukusan i jednostavan za pripremu, pa ga rado jedu i djeca.

Na tržištu je, osim suhog, sezonski dostupan i posve mladi grah, koji je posebna poslastica, dok nam onaj kuhani u konzervi uvelike olakšava život i omogućava da ga konzumiramo kad god to poželimo, uz minimalno utrošenog vremena, vrhunski okus i sve sačuvane nutritivne vrijednosti.

Tekst nastao u suradnji s 24ContentHaus

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.