Moj profil

Pekar

Nanese li Vas put do Rima, a poučeni iskustvom izrade kruha na rimski način nemojte zaobići jedan izuzetan spomenik iz druge polovice 1. st. prije  Krista.

Marcus Vergilius Eurysaces, pekar

Rimljanin Marcus Vergilius Eurysaces je oslobđenik, tj. bivši rob koji je sebi i svojoj supruzi imenom Atistia sagradio impresivnu grobnicu negdje u drugoj polovici 1. st. prije  Krista.

Dimenzije grobnice su cca 8.75, 6.85, 5.80 4.05 m.

Ako ste u Rimu ta grobnica se danas nalazi pored Porta Maggiore,  u rimsko vrijeme dio grobnice je uzidan  u Aurelijanove zidine, no najvažnije od grobnice je ipak sačuvano.

Na spomeniku se nalazi  natpis na latinskom koji u slobodnom prijevodu kaže:

"Ovo je spomenik Marka Vergilija Euriska, pekar, poduzetnik, javni službenik!"

Premda se dosta rapravlja o točnom prijevodu pojedinih dijelova natpisa pa i samog njegovog statusa tj. da li jeo oslobođeni rob ili nije, ono što nama je najzanimljivije na samom spomeniku jest:

Vrhom grobnice tekao je friz, tj. reljef na kojem su prikazane razne faze pripreme kruha. Nabavka i mljevenje kruha, prosijavanje, izrada tijesta, oblikovanje okruglih kruhova, pečenje u krušnoj peći i na kraju vaganje gotovog kruha.

(obavezno kliknite ovaj link)

http://ancientrome.ru/art/artworken/img.htm?id=765 

Marko Vergilije je očito veliki imetak stekao upravo kao pekar. Morao je imati i svog patrona tj. bogatog Rimljanina koji ga je uzeo pod svoju zaštitu.Klijent je morao biti vjeran i poslušan patronu koji mu je zauzvrat dao zemlju u zakup i štitio ga pred sudom. Naime tako je funkcionirao odnos klijent- patron.

Njegovu raskošnu grobnicu smatra se i tipičnim razmetanjem nekoga tko je "homo novus". 

U svakom slučaju nama je sačuvano vrlo vrijedno svjedočasntvo o procesu izrade kruha u izražajnoj formi koja se može usporediti s današnjim stripom.

Thank you Tnoble2008 for the photo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.