Moj profil

Pet sireva za fina jela od finger food-a do raskošnih torti

Sa samo pet različitih sireva i uz pomoć cool recepata pripremite raznovrsna i ukusna jela od finger-fooda do raskošnih torti i razmazite svoja i nepca svojih ukućana i prijatelja.

Bili oni kravlji, ovčji, kozji, bivolji ili miješani, svježi, poluzreli ili zreli, meki, polutvrdi ili tvrdi, sirevi su doista čarobne namirnice. Toliko ih ima, da gotovo cijeli život možemo uživati u otkrivanju njihovih unikatnih tekstura, mirisa i okusa. 

No, osim što ih volimo u njihovom izvornom obliku, bez njih bi i mnoga naša jela podosta izgubila na svojoj privlačnost. Doista kako su više ili manje odgovorni za okuse brojnih malih i velikih, hladnih i toplih, krepkih i slatkih jela, sirevi su nezaobilazni i u našim kuhinjama.

Doista kako su više ili manje odgovorni za okuse brojnih malih i velikih, hladnih i toplih, krepkih i slatkih jela, sirevi su nezaobilazni i u našim kuhinjama.

Uz pomoć cool recepata otkrijte čarobne mogućnosti svestranih i u kuhinji nezaobilaznih vrsta sireva, mozzarelle, ementalera, parmezana, mascarponea, te svježeg sira i uživajte u raznolikim i ukusnim jelima od finger-fooda do raskošnih torti.

Ementaler

Ementaler, izvorno kravlji sir iz Švicarske odlikuje se svojim intenzivnim, ali toplim mirisom, te finim orašastim okusom, Prepoznaje se i po boji slonovače, elastičnoj teksturi i rupama nastalim uslijed fermentacije. Iako ga volimo na kockice, znalci ga jedu narezanog na tanke, što prozirnije ploške. Osim u nezaobilaznim sendvičima i hambićima, sve čari ementalera otkrijte u receptu quiche sa sušenim rajčicama, bosiljkom i kobasicama.

K tome, krajnje je vrijeme da se konačno i sami, po uzoru na izumitelje ementalera, Švicarce, zagrijete pravim zimskim soul foodom, fondue-om, te gurmanskim ploškama s kuhanim vinom .

Mozzarella

Mozzarella je talijanski sir od bivoljeg ili kravljeg mlijeka, koji se prodaje u kuglicama ili grudama u vlastitoj sirutki. Snježno je bijele boje, elastične teksture, te vrlo svježeg blago kiselkastog okusa. Vrlo je topiv, te ga najviše volimo na pizzama, a ljeti s rajčicama i bosiljkom. No, mozzarella koja se odlično slaže i sa svježim voćem i voćnim desertima, savršeni je sastojak i drugih jela koja nam prijaju i zimi. Stoga svoj obiteljski meni obogatite s krepkim zapečenim kukuruzom s paprikom i mozzarellom , gurmanskom krem juhom od brokule s krutonima i mozzarellom, ali i nezaobilazno, ali drugačijom brzom lisnatom pizzom .

Mascarpone

Mascarpone, talijanski mliječno bijeli, kremasti, baršunasto meki i ekstra masni sir od kozjeg ili kravljeg mlijeka oplemenjuje brojne i raznovrsne slastice, od krema do torti. Štoviše, mascarpone se i samo s naribanom čokoladom, medom ili komadićima voća pretvara u jednostavan ali ukusan desert. No, iako je idealan i kao nadjev za punjene tjestenine i mesne rolade, najteže je odoljeti njegovim slatkim čarima, pa na popis omiljenih deserta dodajte i slasni punjeni ananas i jako ukusan kolač sa sirom i čokoladom. K tome, svakako se počastite i doista posebnom japanskom tortom, u kojoj se mascarpone druži s čokoladom od riže.

Parmezan

Parmezan, tvrdi kravlji sir u svom izvornom obliku dolazi iz Italije, u velikim kolutima koji teže između 20 i 40 kg. Lagano je drobljive zrnate teksture, miriše na maslac i ima slatkast i intenzivan, ali ne i previše oštar okus. No, osim što gotovo da i nema krepkog jela koje s njime ne postaje još ukusnije, narezan na ploške paše i s voćem i voćnim desertima. Osim na svoj uobičajeni način, u okusima parmezana uživajte i u hrskavim hrpicama  batata s parmezanom, Hrskave “hrpice” batata s parmezanom - Coolinarika. K tome,  svoje svečane jelovnike obogatite i izgledom i okusom posebnim jelima, Talijanskim gnudima sa špinatom u umaku , te Panna cottom od graška s čipsom od parmezana .

Svježi sir

Bilo da ga kupujemo od kumica na tržnici ili u trgovini, naš stari znanac, mekan i nježan, snježno bijeli svježi sir blago kiselkastog okusa nije stvoren samo za sir s vrhnjem.

Kako se slaže s brojnim namirnicama, začinima, povrćem, tijestom i mesom idealan je za nadjeve, dipove, umake, popečke i okruglice, te mnoga druga krepka jela. K tome, kad god to poželimo svježi sir može imati glavnu ulogu i u mnogim kremama, kolačima i tortama. Stoga svojim receptima kako za svakodnevne, tako i svečanije slastice dodajte i neke nove, te uživajte u finim Snježnim parfe kockama , posebnim Torta palačinka, te slasnoj slatkoj kremi od sira i višnje .

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.