Moj profil

Pića i napici u Gvatemali

Svaka zemlja ima svoje marke piva i drugih alkoholnih pića, razne napitke koje njezini stanovnici obožavaju i po čemu se razlikuju od stanovnika drugih zemalja. Gvatemala je zemlja proizvođač kave, te je sve cjenjenija na svjetskom tržištu jer su proizvođači zadnjih desetljeća usvajanjem novih znanja podigli kvalitetu gvatemalske kave. Ovaj bih članak mogao nazvati “Gvatemala mimo kave” je mi je želja pisati o napicima koje mi manje poznajemo. A kava će dobiti svoj zasebni članak.

I sve zato jer  Gvatemalci nisu kavopije u smislu našeg podneblja gdje se neprekidno “ide na kavicu”, “kafeniše” i slično. Kava nije društveni instrument, da se tako izrazim. Turist će naći ovdje i espresso, strane lance poput Starbucksa, domaće poput Café Bariste i drugih. No, kafići nisu svakih 10 metara. A najveći dio kave koja se popije pripada onoj američkoj “filteruši”. Kad im skuham onu našu koju zovemo turskom, padaju pod stol i žale se kasnije na nesanicu. Zato kava i neće biti tema ovoga članka. No, postoje i drugi topli i hladni napici karatkteristični za Gvatemalu.

Topli napici: atoles i ponche

Atoles u množini jer ih ima raznih vrsta: od platana (banana za kuhanje), od kukuruza, bijeli, s raznim dodacima. Atoles su jednostavno kašice. Kako se približava ono što oni sa strahom nazivaju zimom (studeni-ožujak) preko dana 18-22, po noći oko 12 na visoravnima) Gvatemalci rado piju kašice. Kukuruzna je najpopularnija i naći ćete to na štandovima na ulicama gradova, uz glavne ceste, posvuda, za “promrzle” putnike. Gvatemalci su tako zimogrožljivi da na plus 16 oblače jakne, stavljaju rukavice, navlače kapuljače i općenito se nastoje utopliti. Pri tome drhću i cvokoću kao da su u Sibiru.

Recept kukuruzne kašice je jednostavan: nakrunite dvije šalice zrna kukuruza, dodate 4 šalice vode i sve to ide u mikser (tipa blender, to je glavni alat ovdje). Doda se malko cimeta, šećera i sve se to dobro smiksa. Potom ide na laganu vatru, zakuha i još se jedno desetak minuta kuha  – eto šest šalica ukusne kukuruzne kašice.

Ponche na našem jeziku je punč. Nemojte odmah misliti da ga piju s dodatkom alkohola; zapravo to vrlo rijetko rade. Punč je jedan lijepi i nedužni kompot od raznoga voća: papaje, ananasa, jabuka, grožđa, sve po izboru i nasjeckano, a dodaje se i kokosa, platana (ta banana za kuhanje se može i sušiti, pa mljeti u prah), a od začina tu idu klinčići i piment. Punč je zahvalan voćni kompot, a valja ga piti toplog iz navedenih razloga stravičnih zimskih uvjeta u Gvatemali.

Hladni napici i sokovi: licuados, horchata, rosa de Jamaica

U zemlji gdje voće raste kao ludo cijele godine najpametnije je piti razne voćne sokove iz domaće radinosti. Svuda gdje dođete, u domove ili restorančiće, vidjeti ćete blender za pravljenje sokova, koje zovu licuados (blender se naziva licuadora). Ustvari, baš blenderi zaslužuju posebnu noticu ovdje: to su obično bučne i agresivne sprave, mnoge izgledaju kao da su izronile iz pedesetih godina, moraju biti robusne i da traju bar 20 godina. A motor mora biti tako snažan da ga s lakoćom možete ugraditi u kosilicu, mini skuter ili koristiti kao vanbrodski motor. Blenderi: gvatemalska legenda!

Licuados se mogu raditi ili na vodi ili na mlijeku, voćni je izbor vaš (gvatemalske jagode su moj), možete i kombinirati dvije ili više voćki po ukusu. Dodaje se leda i uživamo! Srodno tome su granizadas, porcije tučenoga leda sa dodatkom slatkog sirupa. Dan danas ćete posvuda vidjeti ljude koji guraju drvena kolica na kojima piše “Granizadas”, a uokolo se skuplja dečurlija. To je jeftina i priručna varijanta sladoleda. Talijani bi se ubili da vide ovu inačicu čuvenog njihovog gelata. Posjetitelja oduševljava kako se taj zanat održao i kako kao nekada ova vizura, toliko tipična za Gvatemalu, nije nestala s ulica.

Horchata je malo kompliciranija stvar. Radi se o – soku od riže. Uzmete oko 250 grama riže i to ostavite preko noći da se namoči. Ujutro se to melje i miksa;  potom se melju zrna sezama, bundeve (ili neke srodne biljke), badema (ukupno da bude bar 150 grama) . Netko dodaje i ekstrakt vanilije. Potom ide pola litre mlijeka, vode po želji i neizbježni cimet. Horchata je piće poluotoka Jukatana i prava majanska uspješnica kad su bezalkoholna pića u pitanju. Njihova kokakola.

Rosa de Jamaica (Jamajkanska ruža) može zbuniti samo u početku; to je pripravak od cvijeta hibiskusa. Sušeni se cvjetovi kuhaju u vodi, dodaje se šećera i to je uglavnom to. Rosa je na svakodnevnim stolovima Gvatemalaca, njome ćete biti svuda nuđeni, samo pazite da se ne zaflekate, njezina je crvena boja jaka.

Alkoholna pića: rumovi i rompope

Ne treba spominjati da dio šećerne trske Gvatemale nikada ne ode u izvoz nego se pretvori u rum, pa se popije u zemlji. Rumove čine marke poput najslavnijega Zacapa, te Botrana i Venada.

Rompope je jedna druga priča. To jedno domaće piće koje je slično našem ajerkonjaku, ali bogatije. Uz neizbježni šećer, tu idu i mlijeko, žumanjci, cimet, vanilija, bademi i dosta ruma. Može se raditi i bezalkoholna verzija. Neki ga rade, flaširaju i prodaju, naročito u okolici grada Quetzaltenanga.

Ima i “indijanskih” verzija alkoholnih pića, poput cushe i quetzaltece, ali ću to prekriti velom samilosti jer se rade na divlje i jer su užasno jaka pića od kojih poslije prespavate na pločniku.

 Gazirana pića debljaju

Nisam naravno nabrojao sve iz bogate ponude gvatemalskih tekućina. Ima dosta pića koja su lokalna, dosta recepata iz davnih vremena koji se koriste u samo nekim obiteljima, nekim selima i gradićima. Nažalost, danas je gvatemalska stvarnost neumjerena potrošnja gaziranih pića poznatih proizvođača. Kažem nažalost, jer je to sve toliko puno šećera i uzrokuje da je prosječni gvatemalac elegantno prepunjen (iliti debeo). I onda kreću bolesti. Uzrok te potrošnje je bagatelna cijena svih tih tekućih šećera, te na sve strane možete vidjeti kako se to guta na litre.

Štoviše, tipični gvatemalski obrero (radnik) će za gablec radije uzeti vrećicu grickalica i flašu te sode, nego pojesti nešto konkretno. To me iskrenu čudi i smatram to nekulinarskim ponašanjem, ali razumijem da to dolazi iz socijalnih prilika većine u ovoj zemlji. No, moj savjet svakome je da izbaci gazirana pića iz svojega života. I, možda proba neki od recepata koje sam opisao.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.