Moj profil

Piknogenol

Značajka piknogenola je jak antioksidacijski potencijal, koji štiti biljke i plodove od intenzivnog sunčeva zračenja. Osim toga, u organizmu ta tvar učvršćuje kolagen i elastin, dva kritična proteina iz mišićnog tkiva i stijenki krvnih žila.

Mnogi stručnjaci skloni su vjerovanju da pozitivni učinci piknogenola počivaju na njegovom antioksidacijskom djelovanju.

To je velika skupina biljnih pigmenata iz obitelji bioflavonoida tamnoplave do purpurne boje iz nekih vrsta bobičastog voća i čaja, koja je stekla popularnost tek posljednjih desetak godina. Mnogi ih nazivaju i "proantocijani", no najčešće se koristi pojam "piknogenoli".

Kako djeluje

Najvažnija je njegova značajka jak antioksidacijski potencijal, koji zapravo štiti biljke i njihove plodove od intenzivnog sunčeva zračenja. Osim toga, u organizmu ta tvar učvršćuje kolagen i elastin, dva kritična proteina iz mišićnog tkiva i stijenki krvnih žila.

Upravo imajući u vidu ovakvu aktivnost, lakše su objašnjiva otkrića da piknogenol pomaže redukciji otekline uslijed povreda i nakon kirurških zahvata. Zbog toga je zadržavanje u bolnici skraćeno s 15, 3 na 11, 4 dana. Istraživanjima je potvrđeno jačanje kapilara nakon uzimanja 50 mg piknogenola dnevno. U istraživanju francuskih liječnika primijećena je značajna pomoć kod kronične venske insuficijencije nakon uporabe 150 mg piknogenola dnevno. Kada je doza povećana na 300 mg dnevno, dobar učinak postignut je za svega 4 tjedna.

Zanimljivo je da po 200 mg piknogenola dnevno tijekom 5 tjedana popravlja vid u mraku inače zdravim osobama. Mnogi stručnjaci skloni su vjerovanju da učinci počivaju na antioksidacijskom djelovanju. Premda ima izvještaja o antimutagenom i antikancerogenom djelovanju piknogenola, za takvu ocjenu još uvijek nema dovoljno argumenata.

Budući da njegova deficitarnost nije isprovocirana, piknogenol nije klasificiran kao esencijalni nutrijent, ali on ostaje vrijedan suplement s ohrabrujućim učincima osobito kod kronične venske insuficijencije i kod vrhunskih sportaša koji pate od čestih ozljeda (nogometaši, hokejaši, rukometaši).

U vrlo ozbiljnom istraživanju, čiji su rezultati prezentirani u prosincu 1998. godine u Washingtonu, znanstvenici s California State University ispitali su 24 sportaša i sportašice tijekom 30 dana. Polovica je dobivala piknogenol a polovica placebo. Ispitivani su maksimalna potrošnja kisika i vrijeme iscrpljenja snage na pokretnoj traci. Prosječna izdržljivost je kod ispitanika prve skupine povećana čak za 21%.

Gdje se nalazi

Bobičasto voće tamne boje, sjemenke grožđa, crni ribiz, borovnica, brusnice, kora bora, zeleni i crni čaj glavni su izvor piknogenola.

Industrijski se dobiva ekstrakcijom iz jednog od spomenutih izvora ili njihove kombinacije.

Doziranje i sporedni učinci

Preporučena doza je 50 - 100 mg dnevno za sportaše te dvostruko više kod oteklina i povreda ili nakon kirurških zahvata.

Piknogenol nema sporednih učinaka, nije toksičan u navedenim dozama i ne pravi interakcije s drugim ljekovitim tvarima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.