Moj profil

Prevencija i liječenje raka hranom

Jesti više voća i povrća. Najvažnije oružje protiv raka koje se nalazi u voću i povrću je beta karoten. Nitko zapravo ne zna koja je količina voća i povrća najbolja protiv raka, ali barem dva komada različitog voća i tri komada različitog povrća dnevno je cilj kojem treba težiti.

Danas se hrana smatra glavnim oružjem protiv raka. Potrebno je mnogo vremena da se rak potpuno razvije. To znači da imate godine na raspolaganju da izgladnjujete ili hranite potencijalni rak. Uobičajeno razdoblje od trenutka kada jedna stanica doživi genetske promjene, mutacije, do pojave tumora je dva do tri desetljeća i koji puta četiri do pet desetljeća.

Ono što jedete može utjecati na razvoj raka u mnogim fazama, od početka do rasta i širenja raka. Neke tvari moraju biti aktivirane prije nego što mogu potaknuti rak. Hrana to može spriječiti. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u tijelu podići sustav za neutralizaciju otrova, sprečavajući genetsko oštećenje stanica, uvod u rak.

Bakalar na tiberijski

Tvari koje se nalaze u hrani mogu u stanicama odrediti da li virus koji uzrokuje rak ili prirodni izazivači raka poput estrogena mogu pretvoriti tkivo u kancerogeno. Antioksidacijske tvari u hrani, uključujući vitamine, mogu uništiti kancerogene, pa čak i obnoviti oštećene stanice. Čak i nakon što su se stanice okupile u još uvijek dobroćudne male nakupine koje mogu izrasti u opasne tumore, spojevi koji se nalaze u hrani mogu posredovati u zaustavljanju daljnjeg rasta.

Prehrana, iako puno manje djelotvorna u kasnijim fazama, još uvijek može utjecati na metastaze i širenje raka. Tvari koje se nalaze u hrani mogu razvijati neprijateljsko ili povoljno okruženje. Bezbrojni načini na koje hrana može utjecati na rak zaista su složeni, nisu potpuno shvaćeni i isprepleteni su s mnogim drugim čimbenicima. Pa čak i ako su genetika i vaš stil života protiv vas, vaša prehrana još uvijek može napraviti ogromnu razliku u izgledima da dobijete rak.

Što treba jesti da bi se spriječile sve vrste raka

Jesti više voća i povrća. Najvažnije oružje protiv raka koje se nalazi u voću i povrću je beta karoten. Nitko zapravo ne zna koja je količina voća i povrća najbolja protiv raka, ali barem dva komada različitog voća i tri komada različitog povrća dnevno je cilj kojem treba težiti. Češnjak i luk su jaka preventivna sredstva. Jedite ih svaki dan. Više od 30 različitih neprijatelja kancerogena otkriveno je u češnjaku  i luku.

Nije tajna da je rajčica moguće oružje protiv raka. Radi se o pigmentu likopenu koji rajčici daje njezinu crvenu boju za koji je otkriveno da je dva puta moćniji od beta karotena u uništavanju slobodnih molekula kisika, otrovne molekule koja može izazvati rak u stanicama. Velika koncentracija likopena nalazi se u lubenici, a ima ga malo i u marelicama.

Jedite naranče, grejp, limune i limetu zato što sadrže sve vrste prirodnih tvari
(karotenoidi, flavonoidi, terpeni, limonoidi i kumarini) koji neutraliziraju jake kancerogene spojeve. Jedna analiza je otkrila da agrumi sadrže pedeset i osam poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Nastojite jesti zeleno povrće naročito zeleno lisnato povrće. Zeleno povrće kao što je špinat, kelj, tamnozelena salata i brokula, prepuno je različitih antioksidansa uključujući beta karoten i folnu kiselinu, kao i lutein. Što je povrće zelenije to ima više karotenoida koji sprečavaju rak.

Odresci od tunjevine s paprom



Soja ima veliki antikancerogeni potencijal. Ima antiestrogeno djelovanje koje može zaustaviti razvoj hormonski ovisnog raka, poput raka dojke i prostate. Soja je najbogatiji izvor tzv. inhibitora proteaze, fitosterola i saponina koji mogu pojačati imunitet i prekinuti razmnožavanje kancerogenih stanica.

Razvijte želju za čajem. Crni i zeleni čaj imaju antikancerogeno djelovanje.
Zasićene masti u mlijeku izazivaju određene vrste raka. Trebalo bi jesti mlijeko koje sadržava malo masti, najbolje jogurt i to onaj koji je napravljen od acidofilnih kultura. Masti životinjskog porijekla i višestruko nezasićena biljna ulja obično izazivaju rak.

Ako se meso prži i peče na žaru ili roštilju na visokim temperaturama, stvaraju se velike količine kancerogenih tvari. Češće pirjajte, kuhajte i poširajte meso. Radije jedite srednje kuhanu nego jako kuhanu govedinu.

Često korištene višestruko nezasićene masti tipa omega 6, kao što je kukuruzno ulje, predstavljaju opasnost za dobivanje raka. Jednostruko nezasićene masti, tip koji prevladava u maslinovom ulju, pomažu u sprječavanju raka. Masne kiseline tipa omega-3 koje se nalaze u hrani iz mora također pomažu sprečavanju određene vrste raka.

Umjereno s alkoholom jer alkohol može potaknuti širenje raka, smanjujući djelovanje imunološkog sustava.

Zaključak

Da možete imati pravilnu prehranu do kraja života kojom biste izbjegli rak bili biste vegetarijanac ili poluvegetarijanac koji jede i nešto hrane iz mora. Izbjegavali biste crveno meso, te hranu životinjskog porijekla i mliječne proizvode, poput sira i punomasnog mlijeka  koji sadrže puno zasićenih masti.

Bittersweet style



Da ipak jedete meso bila bi to pureća prsa bez kože, ali nikada dimljeno sušeno meso kao što je slanina ili salama. Kruh bi bio gnjecav i napravljen od cjelovitih žitarica, a jeli biste ga bez maslaca ili margarina.

Odrekli biste se jako slanih i sušenih proizvoda. Odabrali biste maslinovo ulje, ulje od repice ili egzotičnije laneno ulje. Bili biste pobornik salate i stalno bi jeli zeleno povrće. Bili biste skloni šarenom voću poput jagoda, malina, lubenica, naranča. Jeli biste crno grožđe. Jeli biste koštunjave  plodove zbog zaštitnog vitamina E, brazilski oraščić zbog selena, bademe zbog oleinske kiseline.
Manje je vjerojatno da mršaviji ljudi koji jedu manje količine hrane postanu žrtvom raka.

Izvor: zdravobudi.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.