Moj profil

PROTEINI ili bjelančevine – evo zašto su toliko važni u prehrani i zdravlju našeg organizma

Unatoč modernom i užurbanom načinu života, potrebno je pronaći vremena za uravnoreženu i pravilnu prehranu, koja nam daje energiju i čini naš organizam zdravim

Vjerujemo da je već svima poznato da je uravnotežena prehrana temelj našeg zdravlja. No što to točno podrazumijeva? Uravnotežena prehrana odnosi se na pravilan unos i dobar balans između tri osnovne komponente: masti, ugljikohidrata i bjelančevina, odnosno proteina.

Za razliku od makronutrijenata, poput ugljikohidrata, koje mnogi ljudi koji paze na prehranu nastoje smanjiti, s proteinima to nije slučaj.  Bjelančevine ili proteini potrebni su svima, ali važan je i pravilan izbor izvora proteina te količina koju unosimo.

Gotovo svi nutricionisti složit će se u jednom: izbalansirana prehrana s pravim udjelom proteina višestruko pozitivno utječe na naše zdravlje i funkciju mišića. Izbalansiranu prehranu čini jednostavna matematika koja predviđa da u ukupnom energetskom unosu ima od 25 do 30 posto proteina. Proizvodi SPAR HIGH PROTEIN i SPAR Skyr odličan su izvor proteina, ukusni su i izvrstan su izbor kad nemamo vremena za pripremu obroka bogatog proteinima.

Dobrobiti bjelančevina ili proteina

Možda niste znali, no upravo proteini uspješno ubrzavaju metabolizam i njima možete istopiti od 80 do 100 kalorija na dan. Sastoje se od čak 20 aminokiselina, a ljudsko tijelo može ih proizvesti samo 11, što znači da preostalih devet proteina moramo unositi prehranom u svoj organizam. Osim toga, imaju veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju te reguliranju metabolizma i tekućine. Izgradnja mišićne mase ili mršavljenje bez proteina, gotovo da i nisu mogući. Proteini značajno pridonose pravilnom funkcioniranju cijelog tijela, a njihov veći unos neophodan je za sportaše, kao i za rekreativce, te sve one koji se nastoje uravnoteženo hraniti.

Svjedoci smo činjenice da užurbaniji način života, nerijetko temeljen na nepravilnoj prehrani, vrlo često kao posljedicu ima nedostatak proteina, koji su važna komponenta svake stanice u tijelu. Zato su proteini sve istaknutiji kao bitan nutrijent mnogih gotovih proizvoda, kao što je linija SPAR HIGH PROTEIN, koju odlikuje visok udio proteina. Proizvodi su organski, a zbog niskog udjela masti i ugljikohidrata idealni su za sportaše i za sve s aktivnim načinom života.

Dan započet s proteinima poput SPAR HIGH PROTEIN muslima, napravljenih na bazi orašastih plodova, riže i pšenice, donijet će vašem organizmu višestruku dobit: doprinijet će smanjenju želje za nezdravim namirnicama i duže će nas držati sitima. Razlog leži u činjenici da konzumacijom proteina imamo veći osjećaj sitosti. Takav obrok opskrbit će nas proteinima uz malo masnoće, a pritom ćemo biti siti i jesti ukusan obrok.

Bez obzira jeste li ljubitelj proteinskih pripravaka i hrane ili niste, svakako ih nastojte u većem ili manjem omjeru kombinirati u svakom vašem obroku. Bez njih nema niti antitijela u našem imunološkom sustavu, niti odličnih benefita za naš metabolizam. U današnje vrijeme izbor proteinskih pripravaka i namirnica je sve veći, te ćete zasigurno pronaći i onu koja vama najviše odgovara. Učiniti već prvi korak prema uravnoteženoj prehrani je puno za vaše zdravlje i odličan benefit za vaš organizam – stoga, učinite mali korak i uživajte u njegovom učinku!

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.